Hála szeretett nővéremnek,mindig van a fagyasztóban alapanyag egy jó leveshez, vagy valami húsételhez.
Egyértelmű,hogy a nővéremtől kapott lábas jószág került ma is terítékre,pontosabban egy fél kakas,miért fél,mert a másik,a bátor fele,az majd legközelebb kerül a konyha asztalra.
Szóval úgy érzem,hogy sikerült megint egy ütős jó kakas levest készítenem,máris mondom a hozzávalókat.
Hozzávalók:
1/2 kakas
5 db sárga répa
2 db fehérrépa /petrezselyem gyökér/ha ez nincsen, akkor a patiszon,talán azzal is jó lesz
1/4 karalábé
1/4 zellergumó /a zellerszára is jó,de mégis más lesz a leves íze/
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek.só
1 ek. fekete bors egészben /lehet őrölt is /
Elkészítés:
A kakas húst daraboljuk,majd többször átmossuk folyóvízzel,hideg vízben feltesszük a gázra /villanyra/,és forrásig főzzük.
Forráskor mérsékeljük a gázlángot közepesre, lehabozzuk a levest,ha kell többször egymást követően,sózzuk,először kisebb mennyiséggel,majd okvetlenül kóstoljuk meg,hogy kell e még sózni,ha igen akkor után sózzuk.
Közepes lángon 10 percig főzzük a levest,majd tegyük bele az egész borsot,és zöldségeljük be, a közben megtisztított zöldségekkel. Mérsékeljük a gázlángot megint,éppen csak annyira,hogy gyöngyözzön a levesünk,így főzzük mind addig,amíg a hús kellően megpuhul a levesben.
Amikor elkészült a levesünk,hagyjuk hűlni /ülepedni/,majd szűrjük le egy leveses tálba,tegyük a húst,és zöldséget egy külön tálba,főzzünk ki a levesbe cérna metéltet,vagy eperlevelet /a tészta neve/,és lehet tálalni.
Jó étvágyat mindenkinek!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése