A pite hozzávalói:
20 dkg. liszt + egy kevés a nyújtáshoz
10 dkg.porcukor
10 dkg margarin
1 db tojás
egy csipet őrölt fahéj
2 tasak hidegen készíthető vaníliás pudingpor
5 dl tej
cukor csak ízlés szerint ( stevia !!!)
25 dkg fagyasztott erdei gyümölcskeverék ( ebből kb,10-15 dkg les használva)
0.5 kg sütőbab,vagy lencse,stb...a pite lenyomásához kell,hogy sütésközben ne emelkedjen meg a pitetésztája
Pite elkészítése:
A lisztet,fahéjat,porcukrot,összekeverjük,és elmorzsoljuk a vajjal.
Hozzáadjuk a tojást...most egy kis kézi munka következik...jól összegyúrjuk az alapanyagokat,egy aránylag félkemény állagú tészta lesz.
Cipóalakúra formáljuk,fóliába csomagoljuk,és irány a hűtőbe,30 percre betesszük pihenni.
A pudingport a csomagoláson feltüntetett leírás alapján elkészítjük,és hagyjuk kissé hűlni,nagyon ne hagyjuk kihűlni, mert akkor nem tudjuk egyenletesen eloszlatni majd a pitén.
Na szóval,a tészta eleget pihent,kifelé a hűtőből....nyújtsuk ki a lisztezett nyújtódeszkán, kb.0.5 cm vastagra,majd béleljük ki a tésztával, a pite formát,de úgy hogy a pite forma szélére is jusson.
Bevallom férfiasan,hogy én fogtam a tésztát,és kézzel belenyomkodtam a piteformába...marhára meguntam,hogy amint felemeltem a kinyújtott tésztát,hogy a formába tegyem,állandóan elszakadt......kész...már a nyújtófán gondolkoztam,hogy beledőlök...hihihihi
Most vesszük hasznát a sütőbabnak,vagy valami olyasminek( én az elmúlt nyár alatt összegyűjtött cseresznyemagokat, használom erre a célra) ráöntjük a tésztára,
és irány az előmelegített 180 C fokos sütőbe.
15-20 perc alatt aranybarnára sül a tészta...............leöntjük a nehezéket,majd hagyjuk kihűlni a pitét,
amint kihűlt máris belekanalazzuk a pudingot,és megszórjuk az erdei gyümölcskeverékkel.
A sorrend lehet úgy,hogy először a pitetésztát készítjük el,és utána a pudingot,amíg hűl a pite,a puding is kellően lehűl,és lehet csinálni a finomságot.......
Jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése