Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2015. június 1., hétfő

Az én , Gulyásom csipetkével............

Úgy döntöttem,hogy készítek egy ún.alföldi gulyást,már régóta foglalkoztat a gondolat,hogy elkészítem e remek ételt,úgy ahogyan én szeretem.Jelentem sikerült....:)



Gulyáshoz


60 dkg sertéslapocka
10 dkg sertés zsír
1.5 kg burgonya
3 fej közepes nagyságú vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 db zöld paprika
2 db paradicsom
1 db fehérrépa
1 db sárgarépa
1 ek.őrölt kömény
2 ek.őrölt pirospaprika
só ízlés szerint






Csipetkéhez

kb 10 dkg liszt
1 tojás
1 kk.só

 Gulyás elkészítése:




A húst megtisztítom a felesleges inaktól,majd 2x2 kockákra vágom fel.
Burgonyát megtisztítom,és kockára vágom.
Hagymát is tisztítom,majd apróra vágom,a répákat is megtisztítom,de azokat karikára vágom.
Paprikát,és a paradicsomot meg mosom,és mintha lecsót készítenék,felaprítom őket.
Fokhagymát vagy aprítom,vagy fokhagyma nyomóval préselem a gulyásba.
Szalonnát felcsíkozom,és irány az fazékba a zsírral együtt.Zsírjára sütöm a szalonnát,majd kiveszem a zsírból,és beleteszem a felaprított hagymát,üvegesre dinsztelem,ha kissé megkapja a forró zsír,az sem baj.
Ha a hagyma kész,lehúzom a fazekat a tűről,és beleteszem az őrölt pirospaprikát,majd így kavarom össze.Azért csinálom így,hogy nehogy megégjen a paprika ,amint vissza tettem a tűzre,azonnal közepes lángra teszem,és máris teszem bele a húst,sózom,és fedő alatt elkezdem a párolást...NEM FŐZÖM !!!! még.
Amit elfőtte a hús a saját levét,zsírjára "sütöm",most megkapja az egyik fő ízét a gulyás.....következik az aprított fokhagyma,és az őrölt kömény,és egy pohár víz,kb. 2 dl jelent.Tovább párolom a gulyást,hangsúlyoznám,hogy nem főzöm,csak párolom.
Amint a hús háromnegyedére puhult,( tehát majd nem kész van ), most jöhet a burgonya,utána sózok,és lassú tűzön ( majdnem takarék lángon )tovább párolom a gulyást,immáron a burgonyával együtt,ha kell akkor egy kevés vízzel pótolom az elfőtt mennyiséget.Amint félpuhára főtt a burgonya,beleteszem a paprikát,és a paradicsomot,kóstolom,ha kell után ízesítek.és készre főzöm a gulyást.












A rövid lé,hosszú lé dolgot ,mindenki önmagának állítsa be,hiszen nem vagyunk egyformák,és mindenki másképpen szereti,csinálja.

Ha rövid lével hagyod,akkor tipikus Alföldi Gulyás,akkor csak a nagy karéj kenyér hozzá.Ha csipetkével csinálod,akkor szerintem hosszú lével tálald,persze akkor is lehet kenyeret enni hozzá.De szerintem így vagy úgy,de már alapból tele van kalória bombával.  :)


Én tálalás előtt,még belefőzöm a csipetkét,de előtte adok hozzá még vizet,mert a csipetke be fog dagadni,és sok levet fog felszívni.

Jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése