Amikor péntek este kivettem a csirke húst a fagyasztóból,azonnal eldöntöttem,hogy szakítok a magyar konyhai hagyományokkal,és azért sem készítek sült,rántott húst,pörköltöt,és valamilyen húslevest,csak azért mert hétvége van.
Szinte láttam magam előtt az elkészült ételt,igaz kissé kavalkád szerűen jelentek meg a képek,akkor még inkább hasonlított egy rendezetlen fényképalbumhoz.
De miközben zavaros elmével szedegettem elő a különféle Ázsiai fűszereket,kavargó gondolataim között feltűnt a Curry,majd össze hoztam a hússal...na innentől kezdve mintha a Kanizsai gyors száguldott volna el előttem.
Gondolataim letisztulását követően, ijedten tekintettem a konyha pultra,nem is gondoltam,hogy ennyi fajta Ázsiai fűszerem van...... nagy lélegzetet vettem,majd ki választottam azokat az összetevőket, amik eme remek ételhez elengedhetetlenek szerintem.
Kissé rendbe szedtem gondolataimat,összébb raktam a konyhát,gyorsan nyomattam egy espressot...na jó kettőt....és neki álltam a főzésnek :)
Hozzávalók
1.5 kg egész csirke
3 ek.curry paszta,vagy Curry szósz,Curry por,ha por alakú a cucc akkor természetesen változik a mennyiség,akkor kb.1-1.5 ek. kanál kell csak,de bevallom,hogy port még soha nem használtam,így ez csak tipp volt.
1 db sárgarépa
4 dl kókusz tej /konzerv/
2 ek natúr joghurt
1 mk.só /ez tényleg egy csipet/
2 ek oliva olaj
1 ek.halszósz
Párolt rizs hozzávalói
1 csésze rizs /200 gr. /
2 csésze hideg víz
1 ek. mazsola
10 db szegfűszeg
1 mk.só
Curry elkészítése...
Csirkét megmosom,majd konyhakészre feldarabolom,szárny végeket levágom,szárnyakat kettévágom,melle húsát lecsontozom,sőt én a combot is kicsontozom,így könnyebb kisebb darabokra vágni a húst,mert különben csonttal együtt kéne darabolni a húst,viszont így nem kerül csont szilánk az ételbe főzéskor.
A csirke lábát,hátát,szárnya csücskeit,szívét,zúzáját,valamint comb,és mell csontokat,elteszem egy csirke alap léhez későbbre.
Sárgarépát tisztítom, 2x2 cm kockára vágom,félreteszem felhasználásig.
Én Wok edényt használtam,de kinek milyen edénye van......tehát edényre fel.. :) :)
A Wokkot felhevítem,majd oliva olajat öntök bele,mérsékelem a gázlángot,most a Curry pasztát teszem bele,kicsit átmelegítem,hogy kiadja az ízét,pár perc múlva,következik a kókusz tej,halszósz,kis ideig együtt "főzöm" az összetevőket.
A húst,kockázott sárgarépát, bele teszem a curry szószba,fedőt teszek a wokra, közepes hőmérséklet mellett,30-40 perc alatt készre főzöm,azért főzés közben kóstolgatni ám,mert csak az a jó Szakács aki kóstol,no meg ha esetleg kéne bele ez meg az,akkor még nincsen késő,és mehet bele,még több íz fokozó,hiszen van aki forrón szereti..:)
Főzés vége előtt kb.10 perccel,beleteszem a joghurtot,ezzel egyfajta sűrítést végzek.....
Rizsköret elkészítése
Edénybe oliva olajat hevítek,mehet bele a rizs,üvegesre "pirítom" szándékosan tettem idézőjelbe,mert NEM PIRÍTOM MEG A RIZST,mert nem kell pirítani,csupán így nevezik a konyha szakzsargonba......amint üveges a rizs,rögtön hozzáöntöm a kétszeres mennyiségű hideg vizet,beleteszem a mazsolát,és a szegfűszeget,1 kk só /csipet/lefedem,és felforralom,forrást követően minimumra veszem a gázlángot,majd addig főzöm ameddig látom,hogy ellepi a víz a rizst.
Amint látom,hogy a víz "eltűnt",le veszem a fedőt egyet keverek rajta,fedő vissza,és dunsztolom,konyharuhákba csomagolom,így az edényben lévő hő hatására készre párolódik,és ha igaz akkor pergős is lesz.Javaslom,hogy fogyasztás előtt szedjétek ki a szegfűszeget,nehogy valaki ráharapjon,nem igazán kellemes az íze....brrrr
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése