Megpróbálom az elején.......ezelőtt 15 évvel,egy kifőzdében,amely a VII.kerület,Péterfy Sándor utcai kórház bejáratával szemben volt.
Az objektum,igen csak szűkös volt,egy cirka 15 nm. helyiség,aminek a végében volt a kiszolgálópult,és az mögött a konyha,vélelmezhetően egykoron valamilyen más funkciót ellátó üzlethelyiség lehetett,csak később alakították át kifőzdének.
A beltér igencsak egyszerű,és szűkös,hiszen csupán kettő darab kétszemélyes asztalka,és az üzlet háromnegyed részén húzódó ún.tálaló pult foglalt el amely a falmentén volt,szóval 4 személy ülve,és kb.6 személy állva ehetett.
Ezzel együtt a déli órákban az utcán állt a sorvége,ami csak arra engedett következtetni,hogy jó lehet a konyha.
Szóval, itt ettem életemben először ezt az ételt, aminek a receptjét most megosztom a nagyérdeművel.
Kapros juhtúros nokedli hozzávalói
30 dkg liszt
3 db. tojás
1 evőkanál só
1 csomag kapor
1 csomag juhtúró 10-13 dkg
2-3 dl.víz
15 dkg szalonna
Rántott húshoz valók
1 kg sertés karaj / rövid,illetve hosszú,kinek melyik a gusztusa /
2 db.tojás
10 dkg liszt
20 dkg zsemlemorzsa
1 kk.só
olaj a kisütéshez
A kapros történet elkészítése.
A szalonnát felkockázom,zsírjára sütöm,félre teszem,majd a végén veszem elő ismét.
A lisztet tálba szitálom,beleütöm a tojásokat,jöhet a só,majd a juhtúró,a remek kapor,kevés víz,jól
A nokedli összeállítását követően kis időre,ameddig a főzővíz felforr,félreteszem a masszát,így jól összeérnek az ízek amik benne vannak.
Közben felteszem a vizet amiben később kifőzöm a nokedlit ,a víz felforrt,most sózom,de csak óvatosan,hiszen a massza már sós!!!
Felhelyezem a nokedliszaggatót az edényre,kisebb adag masszát teszek bele,és egy fakanál segítségével el kezdem a nokedliszaggatását,az edényben lévő nokedliknek a víz felszínére kell jönniük,ekkor van késszen a nokedli,
No most még egyszer,és és még egyszer megismétlem az előbb leírt nokedliszaggatását,ezt mind addig csinálom ameddig tart a massza.Egy szűrő segítségével kiszedem a vízből,az elkészült nokedlit,és a már előre lesütött szalonnára teszem,majd átforgatom,hogy mindenhol érje a jó sült szalonna íze,s zsírja.
Aki szereti a kaprot,az még most tehet rá,így még autentikusabb lesz az íze a nokedlinek,sőt a vagányak,azok még ilyenkor tejfölt,és plusz juhtúrót is tesznek rá.
Rántott hús elkészítése:
Nem hinném,hogy litániát kéne írnom ennek az egyszerűen elkészíthető ételnek az elkészítéséhez.
De azért egy párszóban összefoglalom az elkészítését.
.......liszt-felvert,sózott tojások-zsemlemorzsa...ez a sorrend a panírozáshoz,a hússzeleteket,lehet klopfolni aki úgy szereti,aki meg harapni akarja a húst,az ne klopfolja ki hússzeleteket.........tehát 1,liszt...2, tojás...3, zsemlemorzsa.....mint azt már említettem .így ebben a sorrendben kell a hússzeleteket egyenként beleforgatni a panírösszetevőibe....elkészülésüket követően mehetnek az időközben felforrósodott olajba,és közepes lángon aranybarnára sütöm a husikákat.
Jöhet a tálalás......a cucc magáért beszél...........JÓ ÉTVÁGYAT !!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése