Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. április 18., péntek

Marhahúsleves pirított grízkockával

Azt gondolom,hogy ebben a hagyományos "ünnepi"levesben semmi különlegesség nincsen.hacsak nem az,hogy mindenki más marhahúsrészre esküszik,de ezen semmi csodálkozni való nincsen.Hiszen,kinek a pap,kinek a szódás lova   :)űű




Hozzávalók:

1-2 kg marhaszegy,oldalas,fartő........én szegyet,és oldalast használtam,ha lehet fiatal marhát válasszatok,mert az hamarabb megfő,az öreget 4-6 órán keresztül is lehet főzni,hogy puha legyen.
1 jó nagy csomag leveszöldség/ 6 db sárga,6 db fehér répa,1 fej karalábé,1 fej zeller szárával együtt,1 nagy csokor petrezselyem,1 db hagyma,2 szem burgonya,4-5 gerezd fokhagyma,1 db erős paprika/
só ízlés szerint
1 evőkanál fekete bors egészben

Levesbetétek:
grízgaluska,pirított grízkocka,cérnametélt,csigatészta,eperlevél






Elkészítés

Legelőször a húst vegyük kezelésbe,folyóvíz alatt többször mossuk le,megfelelő méretűekre daraboljuk fel. ha jó a hentes akkor kérjétek meg,hogy darabolja fel nektek,úgy könnyebb,hiszen nem biztos,hogy van  mindenkinek hús bárdja otthon.Majd egy nagyobb fazékban áztassuk hideg vízben,úgy 1 órán keresztül,hogy miért.......nos én így tanultam anyutól,valójában ezt csak akkor csinálom,ha túl véres a hús.
Miközben a hús fürdik,addig van időnk a zöldségekkel is foglalatoskodni.
Minden zöldséget tisztítsunk,hámozzunk meg,majd a répákat hosszában négy felé vágom,minden más zöldséget egyben hagyok,és majd úgy teszem a levesbe főni.
Hús kiázott,máris friss vizet engedek rá,és felrakom a tűzhelyre főni,először nagy lángon kezdem a főzést,amint elkezd habot ereszteni,azonnal leszedem a habot,és közepesre mérsékelem a hőfokot.Gyakorlatilag a hab szedését folyamatosan addig csinálom,ameddig csak van hab a levesen majd sózom,beleteszem az egész bors szemeket,majd kb. 20 perc után be zöldségelem,/ minden zöldséget a fövő levesbe teszek/


 ezt követően még kisebbre mérsékelem a lángot,és készre főzöm a levest.A leves akkor van készen,amikor a hús elválik a csonttól,amikor ez bekövetkezik akkor biztosak lehetünkabban,hogy jó munkát végeztünk.






Tálalás............Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése