Anyu nagyon sokszor készítette,ez ugyanis jelentősen olcsóbb volt már akkor is,mint a marha nyelv.Azért a 60-as években is drágább volt a marhahús,és a belsőség is,e azért nem volt akkora árkülönbség mint most,vagy igen, csak nem vettük észre.?Szóval miközben a sertés szívre "alkudoztam"megláttam a nyelvet,és már meg is született a fejemben a fokhagymás abált nyelv.
Na induljon az abálás.
Hozzávalók:
3 db nyelv
egy marék babér levél
2 db egész fokhagyma
egy marék só
Elkészítés:A nyelveket megmostam,a hártyát eltávolítottam,minden olyat ami nem "tartozéka"azokat levágtam róluk,majd hideg vízbe tettem.
A fokhagymákat gerezdekre szedtem,de egyben hagytam őket,mert csak az ízük kellett,zsupsz a vízbe,babér levelek is,és a só is,fedőt rá,fel a tűzhelyre közepes lángon,első forrásig főzöm.Ki veszem a nyelveket,majd most még jobban megtisztítom a hártyáktól,igen most könnyebb.mehetnek vissza a lébe,és kis lángon 2-3óraalatt készre abálom,a víznek nem szabad forrnia,csak gyöngyözhet,így biztosan puhára fő,abálódik a nyelv.
Köret.az nincsen,ehhez friss ropogós barna kenyér dukál...de az úri közönség,tehet mellé különféle hidegkonyhai salátaféleségeket,.próba cseresznye.
Jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése