- Ez a bukta, ZSÍR hozzáadásával készült,az eredeti receptem is zsírt jegyez hozzá.Ez teljesen természetes dolog,hiszen nagyanyáink korában,csak a tehetősek használhattak vajat,ill.margarint.
Nagy kedvencem a lekváros bukta.Igaz anyu mindig barack lekvárral,vagy a HITLER SZALONNÁVAl sütötte....Nos nekem sem barack lekvár,sem Hitler szalonnám se volt itthon,volt viszont a nagy kedvencem a szilva lekvár..így ezzel készítettem el a remek kis sütikét...Milyen finom is lesz majd reggelire,kakaóval,langyos teával,hideg tejjel....De ne feledkezzünk meg a bablevesről sem,mert ahhoz is illik második fogásnak,vagy a gulyásleveshez...sokszor ettem gyerekkoromban mint kísérő...ahogyan apukám nevezte a buktát.Szóval mindegy,hogy ki hogyan szereti,lehet így,lehet úgy,de a lekváros bukta,az biza lekváros bukta.....FINOM!!!
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2 tojás sárgája,
- 3 dl tej,
- 6 dkg zsír
- 5 dkg cukor,
- csipetnyi só,
- lekvár a töltéshez
Ne feledjük el a kovász készítését
Hozzávalók:
1 dl langyos tejjel,
1/2 dkg cukor
3 kanál liszt
A kovásznak való langyos tejhez adjuk a cukrot,elkeverjük,belemorzsoljuk az élesztőt,megszórjuk liszttel,letakarjuk,kb 10 perc és kész a kovász.
A zsírt olvasszuk fel,tartsuk olvadt állapotban !
A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a csipetnyi sót feloldunk.
A liszthez öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt.Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott zsírt és addig gyúrjuk, míg teljesen felveszi a tészta,jól dagasszuk össze a tésztát. Dagasztást követően,hintsük meg liszttel, és takarjuk le.
Langyos helyen egy óráig kelesztjük. lisztezett deszkára kiborítjuk, gyúrjuk át gyengéd mozdulatokkal, 1 cm vastagra nyújtsuk ki, 8-10cm-es négyszögekre vágjuk. Közepébe lekvárt teszünk és feltekerjük. ezeket megzsírozott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét zsírral megkenjük, hogy mindenütt érje, 1/2 óráig kelesztjük és közepesen forró sütőben sütjük.
Jó étvágyat !!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése