Basszus, arra riadtam,hogy csengetnek,tipegek az ajtóhoz,és ....senki,lenézek a földre,és ott voltak ezek a lekváros batyuk,és egy kalácska.Ugye ti sem hagytátok volna az ajtótok előtt ....hahahahaha
De a tréfát félretéve,az ötlet onnan jött,hogy karfiollevest főzött az én kedvesem,de nálunk a karfiol leves piros......mi rántással készítjük,és naná,hogy sok aprólékkal,vagy sertés csonttal.Az ilyen féle,fajta levesek szinte sikítanak a bukták,pogácsák,batyuk után .....nos most én batyukat csináltam.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2.5 dkg olvasztott vaj
2 db. tojás
2.5 dkg élesztő
3 ek.cukor
csipet só
3 dl. tej
egy üveg ( 0.5 l.) lekvár,barack,szilva,cseresznye,eper.....
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg,tegyük bele a cukrot,élesztőt,és futtassuk fel az élesztőt.
Közben amíg az élesztőnk felfut,szitáljuk egy tálba a lisztet,adjuk hozzá az egyik tojást,az olvasztott vajat,a csipet sót,és a már felfutott élesztőt.
Keverjük jól össze,majd dagasszuk ki a tésztát,ez kb 20-30 perc fizikai munka,de ennyi kell,hogy jó sima tésztát kapjunk.
Akinek van dagasztógépe,az használja,ott a dagasztó programot,és nosza.
Amint kidagasztottuk a tésztát,takarjuk le,és meleg ( langyos)helyen kelesszük a duplájára.
Gyuró deszkát hintsük meg liszttel,majd a kidagasztott,és meg kelt tésztát,nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra,majd éles késsel vágjunk kb.10 cm kockákat a tésztából.
A 10 cm kockákra tegyünk lekvárt,majd a tészta sarkait csipjük össze ,majd egyet csavarjunk rajta.
Az így kapott tészta batyukat tegyük félre 20 percre pihenni,kelni,20 perc pihenést követően,tegyük tepsibe a batyukat,kenjük be felvert tojással,majd kb.5-10 percig ismét pihenjen a tészta.
Aha,és én még egy kisebb kalácsra is kiszorítottam a tésztából,az már tényleg csak egy kis plusz.Sima hármas fonás,mint a copfokat.....és készen is van.
E közben melegítsük elő a sütőt 180-200 C fokra.
A pihenést,kelést követően,tegyük a tepsit a sütőbe,15-20 perc, és szép aranybarnára sült batyukat kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése