Valójában az egy karfiol ami kissé már szikkadt volt,szóval az adta az ötletet,hogy készítsek ilyen besalmel-s cuccot.
Igaz én más összetevőket is adtam hozzá,de majd látjátok a leírásban,hogy mikkel variáltam össze az alap ötletet.
Természetesen nyáron a szezonban nem kell mirelitet használni.
Essünk is neki az elkészítésnek.
Hozzávalók:
1 kg karfiol, persze ha nagyobb az sem baj
4 ek.mirelit zöldborsó
4 ek. mirelit zöldbab
1 db közepes cukkini
1 ek,vegeta ( brodo)
4 ek.liszt
3 ek.vaj...persze jó az olaj is,és a margarin is
4 dl.hideg tej
15 dkg reszelt cheddar,kék,trapista,gouda......bár melyik sajt jó hozzá,sőt mennél különlegesebb,annál jobb
1 kk.őrölt szerecsendió
só ízlés szerinti mennyiség
őrölt fekete bors ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés:
Karfiol torzsáját távolítsuk el,majd szedjük a karfiolt rózsáira,mossuk ,csepegtessük le.
Cukkinit mossuk meg,végeit vágjuk le,majd szeleteljük,vagy kockázzuk fel.
Vizet teszünk fel a karfiolnak,amint forr a víz,tegyük bele a vegetát,majd a rózsáira szedett karfiolt,5-8 percig főzzük.
Amint a karfiol elkészült szűrőlapáttal szedjük ki,tegyük magas falú sütő alkalmatosságba ( jenai,cserép tál,tepsi...)
Tegyük a forró vízbe a brokkolit,zöldbabot,zöldborsót,ezeknek a főzési idejük 4-5 perc,amint elkészültek,ezeket is szedjük ki szűrő lapáttal a vízből, tegyük a karfiolra ,majd óvatosan forgassuk össze.
Ennyi,tegyük félre amíg a besamel mártással foglalkozunk.
Besamel mártás elkészítése:
Lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat,tegyük rá a lisztet,majd folyamatos kevergetéssel készítsünk egy világos rántást,öntsük rá a tejet,közben folyamatosan kevergessük,tegyük bele a reszelt sajtot,reszelt szerecsen diót,sózzuk,borsozzuk.
VIGYÁZZUNK LE NE ÉGJEN....EZÉRT KELL FOLYAMATOSAN KEVERGETNI!!!!
Ha túl sűrű lenne,hideg tejjel hígítsuk,ha túl híg,akkor némi lisztet adjunk hozzá.
Mártás elkészült,öntsük a zöldséges keverékre,majd tegyük a sütőbe 200 C fokon addig süssük míg szép "aranybarna" nem lesz a teteje.
Én még egy kis plusz reszelt sajttal is megszórtam a tetejét.
Jó étvágyat mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése