Nos ha a májusi eső aranyat ér,akkor az idei első töltött káposztám is, aranyat ér.
Hozzávalók:
1 nagyobb fej,friss idei édes édes káposzta
1/2 kg darált sertéshús
15-20 dkg rizs
2 fej vereshagyma
só
őrölt fekete bors
őrölt édes pirospaprika
sűrített paradicsom (kb.0.5 liter)
/A többi hozzávalót,most csak képzeljétek ide :) /
No uccu neki fakereszt kezdjük el az előkészületeket.
Tegyünk fel egy nagyobb lábasban vizet,a káposzta torzsát vágjuk ki amikor gyöngyözni kezd a víz ,tegyük bele a káposzta fejet,a meleg víz hatására könnyebben tudjuk a leveleket lefejteni egymásról.
Káposzta levelek lefejtve,a nagyobb levelek hosszanti irányban kettévágva,a levelek vastagabb erezete is kivágva,ugye?!
A kivágott részeket,és a torzsát se dobjuk ám el,aprítva az edényben elférnek,hiszen apró káposztánk az ugye nincsen,no ezek annak pont megfelelnek majd.
2 evőkanál zsíron, pirítsuk opálosra a rizst ( az olyan áttetsző,mint az igaz gyöngy színe kb.)
Hagymákat tisztítsuk meg,majd vágjuk apróra fel,1 evőkanál zsíron dinszteljük világos színűre (üvegesre).
Elkészítés:
A darált húshoz adjuk hozzá a dinsztelt hagymát,pirított rizst,őrölt pirospaprikát,a sűrített paradicsom felét,sózzuk,borsozzuk,paprikázzuk...
KÓSTOLUNK!!!,
mert azt KELL,még a legnagyobbak is megkóstolják menet közben a főztüket...
Most aprócska kezeinkkel,jól össze dolgozzuk,a így kidolgozott tölteléknek valót,én 1 órán keresztül pihentetem (anyum így csinálta ).
A közben lefejtett,kihűlt,kettévágott,ereitől megszabadított káposztaleveleket osztályozzuk,majd kezdődhet a töltögetés.
A levél egyik végére egy megfelelő nagyságú hús gombócot teszünk,majd feltekerjük,végeit benyomkodjuk,és mehetnek a felaprított káposzta maradékra a lábosunkba.
már a lábasban vannak,felöntjük vízzel,és a maradék paradicsom lével...mennyivel,mennyivel,annyival,hogy kb. kettő ujjnyira ellepje a töltelékeket a folyadék.
Lefedve,takarék lángon,3 órán keresztül rotyoghat a drága.
Aki szereti,az még friss idei kaprot is dobhat a lábosba,de jó is úgy,no meg egy kis füstölt ez+az :)
Tálaláskor,friss ropogós fehér kenyér,és egy kis tejfel dukál hozzá.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése