Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2017. május 20., szombat

Májusi töltött káposzta, aranyat ér

"Májusi" töltött káposzta,friss,idei édes káposztából.
Nos ha a májusi eső aranyat ér,akkor az idei első töltött káposztám is, aranyat ér.




Hozzávalók:
1 nagyobb fej,friss idei édes édes káposzta

1/2 kg darált sertéshús

15-20 dkg rizs

2 fej vereshagyma

őrölt fekete bors
őrölt édes pirospaprika
sűrített paradicsom (kb.0.5 liter)
/A többi hozzávalót,most csak képzeljétek ide :) /



No uccu neki fakereszt kezdjük el az előkészületeket.
Tegyünk fel egy nagyobb lábasban vizet,a káposzta torzsát vágjuk ki amikor gyöngyözni kezd a víz ,tegyük bele a káposzta fejet,a meleg víz hatására könnyebben tudjuk a leveleket lefejteni egymásról.


Káposzta levelek lefejtve,a nagyobb levelek hosszanti irányban kettévágva,a levelek vastagabb erezete is kivágva,ugye?!
A kivágott részeket,és a torzsát se dobjuk ám el,aprítva az edényben elférnek,hiszen apró káposztánk az ugye nincsen,no ezek annak pont megfelelnek majd.

2 evőkanál zsíron, pirítsuk opálosra a rizst ( az olyan áttetsző,mint az igaz gyöngy színe kb.)

Hagymákat tisztítsuk meg,majd vágjuk apróra fel,1 evőkanál zsíron dinszteljük világos színűre (üvegesre).


Elkészítés:

A darált húshoz adjuk hozzá a dinsztelt hagymát,pirított rizst,őrölt pirospaprikát,a sűrített paradicsom felét,sózzuk,borsozzuk,paprikázzuk...





                                        KÓSTOLUNK!!!,

mert azt KELL,még a legnagyobbak is megkóstolják menet közben a főztüket...

Most aprócska kezeinkkel,jól össze dolgozzuk,a így kidolgozott tölteléknek valót,én 1 órán keresztül pihentetem     (anyum így csinálta ).




A közben lefejtett,kihűlt,kettévágott,ereitől megszabadított káposztaleveleket osztályozzuk,majd kezdődhet a töltögetés.

A levél egyik végére egy megfelelő nagyságú hús gombócot teszünk,majd feltekerjük,végeit benyomkodjuk,és mehetnek a felaprított káposzta maradékra a lábosunkba.








Szépen egymásmellé helyezzük a kis bitangokat,amint elkészült az összes töltelék,





már a lábasban vannak,felöntjük vízzel,és a maradék paradicsom lével...mennyivel,mennyivel,annyival,hogy kb. kettő ujjnyira ellepje a töltelékeket a folyadék.





Lefedve,takarék lángon,3 órán keresztül rotyoghat a drága.

Aki szereti,az még friss idei kaprot is dobhat a lábosba,de jó is úgy,no meg egy kis füstölt ez+az :)

Tálaláskor,friss ropogós fehér kenyér,és egy kis tejfel dukál hozzá.


Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése