Most hogy megint bőven van karfiol a piacokon,üzletekben, bár roppant eltérőek az árak,érdemes egy fej karfiolra áldozni a pénztárcánkból.
Végül is ez is csak egy fajta csőben sült karfiol,már ahogy a szakma nevezi.
hozzávalók / 4 adag
1 kg karfiol
5 dl tej
1 ek vaj
3-4 ek liszt
15 dkg kemény sajt
só
szerecsen dió (opcionális)
2 db egész tojás
2 ek. vegeta,vagy 2 db.zöldség leves kocka
elkészítés
A karfiolt megtisztítjuk, és rózsáira szedjük, majd 10 percig forró, vízben előfőzzük,a vegeta,vagy zöldség leves kocka kíséretében.
Leszűrjük, és kivajazott tepsi aljára rakosgatjuk,persze a tepsi nem szentírás,lehet akármilyen edénybe,tálba,tepsiben sütni,e remek egy tál ételt.
Elkészítjük a besamelt. 2 ek. vajat hevítünk, lisztet keverünk bele, majd felöntjük tejjel, és sűrűre főzzük.
Ne legyen túl sűrű, inkább hígabb, mert a sajtot is belereszeljük, majd összekeverjük.
Ha kihűlt a mártásunk, a két tojást is belekeverjük, szerecsen diót reszelünk ízesítésként a mártáshoz, majd a karfiolra öntjük
.
Aki úgy szereti,vagy sajt imádó......véletlenül....az nyugodt szívvel reszeljen a tetejére is bőven sajtot.
A sajthoz nincsen szentírás,csak pénztárca függő a dolog,lehet bármilyen félkemény sajt amit itthon kapni.
De ha ínyencségre vágysz,próbáld meg a PECORINO,PARMESAN,Gorgonzola,Caciocavallo (Caccio cavallo),Provolone,Bel Paese ,Asiago .........stb.
.
180 Celsiusra előmelegített,forró sütőbe tesszük, és kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Mindenkinek sok sikert.!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése