Medvehagymás Sajtos Ligúr Focaccia
Hozzávalók
- 500 gr liszt
- 4 ek extra szűz olívaolaj
- 1 tk só
- 2 dl szénsavmentes ásványvíz
- 250 ml tejföl
- 100 gr juhtúró
- 1 csokor, 120 gr medvehagyma
- a tetejére néhány ek olívaolaj, só
Elkészítés
- Lisztet és sót elkeverjük, majd az olajat és a vizet hozzáadjuk. Erős kézzel, alaposan meggyúrjuk, mígnem egynemű, rugalmas tésztát nem kapunk. Két felé vesszük, s fóliába csomagolva hagyjuk pihenni legalább egy órát. Nálunk ez a konyhapulton egy éjszaka volt.
- A medvehagymát megmossuk, megtisztítjuk a szárától, esetleg virágjától és késsel felaprítjuk.
- Késes mixerbe tesszük, kis olíva olajat öntünk rá majd elkezdjük még tovább aprítani. Amikor már kezd pépesedni, hozzáadjuk a tejfölt és a juhtúrót. Teljesen összedolgozzuk. Ez a kence is pihenjen kicsit. A cél hogy jó sűrű krém állaga legyen.
- Lisztezett felületen mindkét tészta darabot vékonyra, választott tepsi (jó nagy) méretűre nyújtjuk. Ez kemény meló, de ügyesek vagyunk meg éhesek, szóval megoldjuk. Tényleg hajszálvékonyra kell.
- Az egyik lap megy a kibélelt tepsi aljára. Mint a fenti képen látható, túlnyújtani sem nehéz. A többletet, mely a formából kilóg, levágjuk, megesszük magában.
- Az alsó lapot megkenjük egyenletesen a medvehagymás, sajtos krémmel. A széleken egy cm helyet szabadon hagyunk.
- Óvatosan ráhelyezzük a másik lapot. A széleket alaposan összenyomkodjuk.
- Megszurkáljuk villával, pár kanál olívaolaj és só mehet még a tetejére.
- A sütőt közben 250 C fokra hevítjük, mely a legtöbb esetben a maximumot jelenti.
- 10 percet sütjük. Akkor jó, ha éppen csak megsült a tészta, még csak a meg se barnuljon a széle.
- A sütőből kivéve, négyzetekre, csíkokra vágjuk és melegen (de hidegen is jó) fogyasztjuk. Reggelire, saláta mellé, sőt, grillezett húsok társaságában is elképzelhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése