Pik-pak rétes, mákos-narancsos és diós-kakaós töltelékkel
KÖSZÖNÖM BARBI KONYHÁJÁNAK A KITŰNŐ RECEPTET !!!!!
Milyen fura az élet. Kb. 8 éve a
szomszédunkban lakó nénitől kaptam egy receptet egy nagyon gyorsan és
könnyen elkészíthető rétesről. Aztán csak ott pihent a receptes
füzetkémben és sosem kelt életre. Aztán elkapott a blog őrület és nyáron
megláttam Duendénél
egy finom rétest, ami megint eszembe juttatta a füzetembe lapulót, ami
detto ugyanaz volt, de megint csak elodázódott, majd elfelejtődött
egészen mostanáig mikor is a napokban trollanyunál újra
belebotlottam. Nem vártam tovább, rögtön nekiálltam (mert ez ugye már
egy jel), és a máktilalom ellenére, két rudat a spájzom polcán árválkodó
mák egy részével töltöttem narancslekvárral megbolondítva.
FIGYELEM!
Egy hibát elkövettem, mégpedig, mikor a tésztát meg kell kenni a vajas
liszttel, nekem túl lágy lett a krém és feltekerésnél jócskán kifolyt,
így mikor a hűtőben megdermedtek a csigák, egyesével egy kicsit
átgyúrtam. (Különben a kedves szomszédnéni receptje ezt javasolta is!)
Na ezt nem szabad, mert nem lesz igazán leveles a tészta, ezért fontos,
hogy a rántás amivel megkenjük sűrű legyen és ne folyós!!
Azért néznek ki ilyen tömötteknek. :(
Nem
vette kedvem, hamarosan újra készül mert fantasztikus recept és innen
köszönöm nektek trollanyu, Duende, hogy eszembe juttatátok!! :))
Ő a mákos...
- 300 g liszt
- 1 tojás
- 175 g tejföl
- 100 g olvasztott vaj + kb. 2 ek lisz a kenéshez
Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 200 g porcukor
- 2 ek. narancslekvár
- 1 ek. méz
- 80 g darált háztartási keksz
- 70-80 ml tej
Kakaós, diós töltelékhez:
- 80 g darált dió
- 2 ek. kakaó
- 5 ek. porcukor
- olaj a kenéshez
Jobbra lent a diós-kakaós...
- A lisztből, tojásból, tejfölből tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. Nehéz lesz de nem baj, ügyeskedjünk. A vajat olvasszuk fel és a 2 evőkanál liszttel készítsünk rántást, úgy, hogy ne legyen folyós, de még kenhető maradjon, mert különben feltekeréskor kifolyik a vajas krém, ami nem szerencsés!
- Kenjük rá a kinyújtott tésztalapra, majd tekerjük fel, vágjuk 4 részre és rögtön mehet a hűtőbe a töltelékek összeállításáig.
- A mákos töltelékhez valókat összefőzzük egy kicsit, a tejből csak annyit öntsünk hozzá, hogy kenhető krémszerű masszát kapjunk.
- A diót, cukrot, kakaót összekeverjük egy tálba.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A tésztákat elővesszük és egyet kinyújtunk jó vékonyra majd megtöltjük a mák felével és feltekerjük, majd sütőpapiros tepsire tesszük. Készítünk még egy mákos rudat.
- A következő kinyújtott tésztát megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós, diós keverék felével, majd ezt is feltekerjük és még egy ugyanilyen rudat készítünk.
- A tetejüket kenjük le tejfölös olvasztott vajjal és toljuk az előmelegített sütőbe, kb. 25 percre.
- Porcukorral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése