Mellesleg ha én ragaszkodtam volna a számomra eredetihez,akkor macesz gombóccal csináltam volna,mert anyu mindig azzal csinálta........../pászkát használt /
Szóval ez az én egyszerűsített változatú szalontüdőm,más néven pejsli.......
Hozzávalók:
1 db egész seréstüdő
1 db sertés szív
1 db sertés nyelv
5 db babérlevél
2 ek.mustár,ha savanyúbban szeretnéd,akkor többet használsz
4 ek.tejföl...ua.mint a mustár
2-3 ek kristály cukor,de lehet kissé édesebben ,ki hogyan szereti
4-5 ek.liszt
4-6 ek.zsír
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek.őrölt piros paprika
5 db.babérlevél
Elkészítés:
A tüdő,szív,nyelv,átmosásaik után hideg vízben tegyük fel főni / jó nagy fazékban,hogy ellepjen mindent a víz/
Körülbelül 30 perc után vegyük ki a forró vízből a belsőségeket,és a nyelvet,tegyük a konyha pultra,hagyjuk meghűlni őket.
Most vágjunk mindent,ujjnyi csíkokra,sózzuk,és tegyük fel főni az átszűrt főző vízbe,ez cirka 2 liter legyen,felesleges több,így is elég szaftja lesz,fedő alatt,közepes lángon,főzzük készre
A főzési idő az kb.2-3 óra hossza......amint megfőtt minden,és kellően puhának érezzük,húzzuk le a tűzhelyről,tegyük félre.
A liszt egyik feléből,rántást készítünk,forró zsírba tesszük a lisztet,zsemle színűre pirítjuk,adjuk hozzá az aprított fokhagymát,2 perc múlva a pirospaprikát,keverjünk rajta egyet,VIGYÁZZ!!! nehogy megégjen a paprika/ vegyük le a tűzhelyről/,és úgy kevergessük,majd tegyük félre.
A tejfölt,mustárt,lisztet keverjük össze egy tálban,ez lesz a habarás,amit majd a rántáshoz keverünk.
Össze keverjük a rántást a habarással.
Most vissza helyezzük a tüdőt a tűzhelyre,és folyamatos kevergetés mellett hozzá adjuk a sűrítő anyagot,össze rottyantjuk /közepes lángon/,amit érezzük,és látjuk is,hogy sűrűbb lett a szaft állaga,nyugodtan vegyük le a tűzhelyről a pejslit,mert elkészült.
Megfelelő edénybe vizet teszünk,felforraljuk,sózzuk,mehet bele a csőtészta,készre főzzük.....
...lehet tálalni..
Jó étvágyat !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése