Nagyon régen ettem Dubarry-t....nem is emlékszem az idejére.....na pont itt volt az ideje,hogy készítsek egyet.
Igaz nem sertésből,ha nem csirkéből készült,de az élvezeti értékéből semmit sem veszített,isteni egy étek...Csak javasolni tudom mindenkinek
Hozzávalók
1 db csirkemell (egész, filé)
1 ek.oliva,vagy étolaj
2 ek.liszt
5 gr.vaj
10 dkg reszelt sajt /zsíros/
só
500 g karfiol
2 ek.zsemle morzsa
1 csésze /2,5 dl/ rizs...a körethez
6 db. nagy szemű burgonya / a körethez/...vagy ez ...vagy a rizs !!!!!
Besamel hozzávalói:
4 dl tej
4 dkg vaj
1 púpos ek liszt
5 dkg reszel sajt /zsíros/
só
frissen őrölt fehér bors, lehet fekete bors is
1 kk. szerecsen dió reszelve,de jó a reszelt is,hiszen nem biztos,hogy van otthon egész szerecsen dió
Felteszem a vizet a rizsnek/ a rizs mennyiségének a kétszerese/,forráskor sózom,mehet a rizs,mérsékelem a lángot,és lefedve,készre főzöm a rizst.
Ha a burgonyát válasszuk:
Burgonyát meghámozzuk,vízben feltesszük főni,sózzuk a főző vizet,lefedve közepes lángon főzzük,majd amikor megfőtt a burgonya,leszűrjük,és némi vaj hozzáadásával,pürésítsük.
Elkezdem a besamel mártást....hűűűűűűű
A tejet felforraljuk egy edényben,vigyázva, hogy ne égjen le,ne fusson ki,kész félretesszük.
Egy másik edényben mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a lisztet.
Folyamatosan keverve pirítjuk, míg sárgás fehér színű lesz a vajas lisztes keverék az edényünkben. Vigyázat, a vajas liszt nem pirulhat barnára!
Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel csomó mentesre keverjük.
Ízlés szerint sózzuk, frissen beleőröljük a borsot, és hozzá reszeljük a szerecsen diót,5 dkg.reszelt sajtot.
Majd folyamatos kevergetés mellett főzzük,csendesen forralva,szépen sűrítsük be.Lehet érezni amint majd összeáll a szószunk,amint sűrűbb mint a párizsi panír/liszt,tojás,só,bors/,máris készen van.Ha túl híg lenne,liszttel sűrítsük,ha túl sűrű lenne,tejjel hígítsuk.
Elkészítés
A csirkemellet megtisztítom a hártyáktól,inaktól.
Felszeletelem a csirkemellet,sózom,borsozom,lisztbe forgatom,sütésig,tálra teszem őket.
A karfiolt rózsáira szedem,megmosom,félre teszem konyhai papír törlőre.
Vizet teszek fel a karfiolnak,amint felforrt a víz,sózom,és beleteszem a karfiol rózsákat,fedővel lefedve közepes lángon puhára párolom,ez kb.20 perc alatt meg is van.Leszűröm,félre teszem.
Serpenyőbe oliva olajat hevítek, 5 gramm vajjal együtt.
Amint elolvadt a vaj,és forró az elegy,a serpenyőbe teszem a csirkemell szeleteket,3-4 perc alatt megpirítom őket,vissza a tálra amire,konyha papírtörlőt helyeztem,hogy felitassa felesleges olajat.
Megfelelő sütő edényt válasszunk,ami pont elég ennek a mennyiségnek.
Vajazzuk ki,szórjunk bele egy evőkanál zsemlemorzsát,helyezzük bele a csirkemelleket,mindegyik csirkemellre tegyünk karfiolt,kissé nyomkodjuk rá,öntsük nyakon a besamel szósszal,szórjuk meg reszelt sajttal,és zsemlemorzsával.
Irány a 200 C fokos sütőbe,20-25 perc alatt készen is van..../megpirítani a tetejét,mint a melegszendvicsnek/.
Tálalás.....és jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése