Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2016. január 18., hétfő

Csirkemell Dubarry módra

 Csirkemell Dubarry módra...

Nagyon régen ettem Dubarry-t....nem is emlékszem az idejére.....na pont itt volt az ideje,hogy készítsek egyet.
Igaz nem sertésből,ha nem csirkéből készült,de az élvezeti értékéből semmit sem veszített,isteni egy étek...Csak javasolni tudom mindenkinek



Hozzávalók
    1 db csirkemell (egész, filé)
    1 ek.oliva,vagy étolaj
    2 ek.liszt
    5 gr.vaj
    10 dkg reszelt sajt /zsíros/
    só
    500 g karfiol
    2 ek.zsemle morzsa
    1 csésze /2,5 dl/ rizs...a körethez
    6 db. nagy szemű burgonya / a körethez/...vagy ez ...vagy a rizs !!!!!

Besamel hozzávalói:

    4 dl tej
    4 dkg vaj
    1 púpos ek liszt
    5 dkg reszel sajt /zsíros/
    só
    frissen őrölt fehér bors, lehet fekete bors is
    1 kk. szerecsen dió reszelve,de jó a reszelt is,hiszen nem biztos,hogy van otthon egész szerecsen dió
Felteszem a vizet a rizsnek/ a rizs mennyiségének a kétszerese/,forráskor sózom,mehet a rizs,mérsékelem a lángot,és lefedve,készre főzöm a rizst.
Ha a burgonyát válasszuk:
Burgonyát meghámozzuk,vízben feltesszük főni,sózzuk a főző vizet,lefedve közepes lángon főzzük,majd amikor megfőtt a burgonya,leszűrjük,és némi vaj hozzáadásával,pürésítsük.


Elkezdem a besamel mártást....hűűűűűűű

    A tejet felforraljuk egy edényben,vigyázva, hogy ne égjen le,ne fusson ki,kész félretesszük.



    Egy másik edényben mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat,  majd beleszórjuk a lisztet.




    Folyamatosan keverve pirítjuk, míg sárgás fehér színű lesz a vajas lisztes keverék az edényünkben. Vigyázat, a vajas liszt nem pirulhat barnára!
    Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel csomó mentesre keverjük.



    Ízlés szerint sózzuk, frissen beleőröljük a borsot, és hozzá reszeljük a szerecsen diót,5 dkg.reszelt sajtot.



    Majd folyamatos kevergetés mellett főzzük,csendesen forralva,szépen sűrítsük be.Lehet érezni amint majd összeáll a szószunk,amint sűrűbb mint a párizsi panír/liszt,tojás,só,bors/,máris készen van.Ha túl híg lenne,liszttel sűrítsük,ha túl sűrű lenne,tejjel hígítsuk.






Elkészítés
A csirkemellet megtisztítom a hártyáktól,inaktól.
Felszeletelem a csirkemellet,sózom,borsozom,lisztbe forgatom,sütésig,tálra teszem őket.

A karfiolt rózsáira szedem,megmosom,félre teszem konyhai papír törlőre.
Vizet teszek fel a karfiolnak,amint felforrt a víz,sózom,és beleteszem a karfiol rózsákat,fedővel lefedve közepes lángon puhára párolom,ez kb.20 perc alatt meg is van.Leszűröm,félre teszem.




Serpenyőbe oliva olajat hevítek, 5 gramm vajjal együtt.
Amint elolvadt a vaj,és forró az elegy,a serpenyőbe teszem a csirkemell szeleteket,3-4 perc alatt megpirítom őket,vissza a tálra amire,konyha papírtörlőt helyeztem,hogy felitassa felesleges olajat.



Megfelelő sütő edényt válasszunk,ami pont elég ennek a mennyiségnek.
Vajazzuk ki,szórjunk bele egy evőkanál zsemlemorzsát,helyezzük bele a csirkemelleket,mindegyik csirkemellre tegyünk karfiolt,kissé nyomkodjuk rá,öntsük nyakon a besamel szósszal,szórjuk meg reszelt sajttal,és zsemlemorzsával.




Irány a 200 C fokos sütőbe,20-25 perc alatt készen is van..../megpirítani a tetejét,mint a melegszendvicsnek/.






Tálalás.....és jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése