Imádom nézni amikor Ő főz,olyankor a gyermekkorom jut eszembe,ahogyan tüsténkedik,szinte becsukott szemekkel,nyúl mindenért,semmit sem méricskél,csak úgy /mert ő tudja,hogy miből mennyit/,és tényleg. :)
Tele van az egész lakás,a konyhából kiszűrődő zajokkal, illatokkal,"életre kelt a lakás....húúú de élvezem...
A receptet egy kb 10 évvel ezelőtti Nők lapjából ollózta ki a drágám,és most meglepett vele...természetesen már többször is elkészítette ,de akkor is,most meglepi volt.
Na gyerünk essünk neki......
Hozzávalók
30 dkg bucatini/makaróni/,vagy bármilyen lukacsos,üreges tészta
3 ek.olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg darált sertés hús /az eredeti recept birka,és kecske húst említ/
40 dkg paradicsom /konzerv darabolt,hámozott/
1 kk.oregánó /szurok fű/,szárított is jó
3 dl fehérbor, száraz
4 ek.vaj
4 dkg liszt
só
őrölt fekete bors
4 dl langyos /szoba hőmérsékletű/tej
10-15 dkg reszelt juh sajt.kemény kecske sajt/ha az nincsen,akkor persze jó a trapista sajt is/,de az íz hatás végett,ha lehet ragaszkodjunk a juh sajthoz
Elkészítés
Vöröshagymát fokhagymát megtisztítjuk,apró vágjuk.Serpenyőben olajat hevítünk, a vöröshagymát üvegesre dinszteljük benne.Következő a fokhagyma /VIGYÁZZ MEG NE ÉGJEN,KESERŰ LESZ !!/,mehet bele a darált hús,a húst,kifehéredésig pirítjuk,sózzuk borsozzuk,fűszerezzük /oregánó/,átkeverjük összeforraljuk.
Közben a paradicsomot hozzáadjuk a raguhoz,összeforgatjuk,ízesítjük ha kell,beforraljuk,takarék lángon,hagyjuk "pöfögni",néha azért keverjük meg.
Most gyors ütemben elkészítjük a besamel mártást.
Lábasban felolvasztjuk a vajat/közepes láng/,amikor vaj habzik,hozzáadjuk a lisztet,nagyon világos zsemle színre pirítsuk le a lisztet,SZAKASZOSAN adagoljuk a tejet a "rántáshoz",FOLYAMATOSAN KEVERJÜK...!!!!ez nagyon fontos,nem lehet csomós a mártás,és nem kozmálhat le!!!!
Amint kellő sűrű/hígabb palacsinta tészta/,adjuk hozzá a reszelt sajt mennyiség felét,folyamatos kevergetés mellett főzzük kellő sűrűségére mártásunkat.Ha túl sűrűnek látjuk,hígítsuk tejjel,ha túl híg,akkor meg stauboljuk,manierozuk meg,vagy adjunk hozzá még sajtot.
Tészta kifőtt,a ragu elkészült,mártás is készen van.
Vajazzunk ki egy megfelelő nagyságú hőálló tálat,vagy tepsit....ki mit ..
Először fektessünk le egy tészta alapot,erre mehet a ragu,megint tészta,majd a besamel mártás,szórjuk meg a reszelt sajt másik felével,és mehet a 200 C fokos előmelegített sütőbe.
Sütési idő kb.20 perc.../mint a jó meleg szendvics,az szép barna szín,itt ott kicsit túl pirulva...jajjj/...jöhet a tálalás.
Jó étvágyat !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése