nem hinném,hogy van olyan Magyar ember aki még nem evett volna Cigánypecsenyét Zigeuner braten mit Bratkartoffeln....... heheheheh
a Balatonon szezon alatt,szinte kötelező volt ilyet enni,vagy hasábburgonyával,vagy petrezselymes új burgonyával,vagy.....mit tudom én,amit a szakács adott:))))))
na essünk neki ennek a nagyon finom ételnek
Hozzávalók:
8 szelet egyenként kb 6 dkg sertés tarja szeletek,ugyan a valamikori előírt dkg az 10 dkg volt személyenként,de az régen volt
8 szelet ujjnyi vastag szalonna csíkok,amiket bevagdosok,mert majd ezekkel díszítem meg a szeleteket
őrölt pirospaprika jó sok
őrölt feetebors
3-4 fej fokhagyma
só
zsír a sütéshez
1 csokor petrezselyem
2 kg burgonya
Elkészítése:
a tarja szeleteket kissé kiklopfolom ,de előtte az inakat,és a hús széleit egy éles késsel át,illetve be vagdosom,így a sütésnél nem ugrik össze a hús
a fokhagymát megtisztítom,majd a gerezdeket vagy apróra vágom,vagy fokhagymaprésen átnyomom,kinek,kinek az ízlése a meghatározó ebben a műveletben
a burgonyát megtisztítom,negyedekre vágom,és zsupsz a sózott főző vízbe ahol is félig megfőzöm
majd egy serpenyőbe, át teszem amibe előtte zsírt tettem,és itt átsütöm a burgonyát......
no de ne szaladjunk előre....
a hús szeleteket zsírban kisütöm,én a hús szeletekkel együtt szoktam a szalonna csíkokat is kisütni
ezalatt az idő alatt amíg sülnek a hús szeletek,főhet a burgonya is,sőt ha már közben sül az sem baj..de úgy is lehet,hogy ugyan abban a zsírban amiben a hús szeletek sültek,abban a zsírban sütöm meg az előfőzött burgonyát...sőt talán ez a legjobb megoldás
hús kisülve,megszórva paprikával,sóval,őrölt borssal ,kevés fokhagyma a tetején,és legvégül a sült szalonna taréj,amit pirospaprikába nyomkodok.......de nincsen elégetve a hús ugye,ennek az ételnek is az egyik lényeges pontja az,hogy szaftos maradjon a hús,ezért is van a 6dkg,ezért nem szabad teljesen kiklopfolni
a sütési időse legyen több tízperc,nem hirtelen mind a két oldalát átsütöm tarjának így belül finom omlós marad a hús,de lehet kissé jobban is megsütni,van aki teljesen átsütve szereti de az biztos,hogy nem azért Cigány szelet neve mert elvan égetve a hús.....a borsozás,és pirospaprikázás végett nevezik így az ételt...én így tudom,így tanította édesanyám nekem
tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórok a burgonyára.............
Jó étvágyat:))))
a Balatonon szezon alatt,szinte kötelező volt ilyet enni,vagy hasábburgonyával,vagy petrezselymes új burgonyával,vagy.....mit tudom én,amit a szakács adott:))))))
na essünk neki ennek a nagyon finom ételnek
Hozzávalók:
8 szelet egyenként kb 6 dkg sertés tarja szeletek,ugyan a valamikori előírt dkg az 10 dkg volt személyenként,de az régen volt
8 szelet ujjnyi vastag szalonna csíkok,amiket bevagdosok,mert majd ezekkel díszítem meg a szeleteket
őrölt pirospaprika jó sok
őrölt feetebors
3-4 fej fokhagyma
só
zsír a sütéshez
1 csokor petrezselyem
2 kg burgonya
Elkészítése:
a tarja szeleteket kissé kiklopfolom ,de előtte az inakat,és a hús széleit egy éles késsel át,illetve be vagdosom,így a sütésnél nem ugrik össze a hús
a fokhagymát megtisztítom,majd a gerezdeket vagy apróra vágom,vagy fokhagymaprésen átnyomom,kinek,kinek az ízlése a meghatározó ebben a műveletben
a burgonyát megtisztítom,negyedekre vágom,és zsupsz a sózott főző vízbe ahol is félig megfőzöm
majd egy serpenyőbe, át teszem amibe előtte zsírt tettem,és itt átsütöm a burgonyát......
no de ne szaladjunk előre....
a hús szeleteket zsírban kisütöm,én a hús szeletekkel együtt szoktam a szalonna csíkokat is kisütni
ezalatt az idő alatt amíg sülnek a hús szeletek,főhet a burgonya is,sőt ha már közben sül az sem baj..de úgy is lehet,hogy ugyan abban a zsírban amiben a hús szeletek sültek,abban a zsírban sütöm meg az előfőzött burgonyát...sőt talán ez a legjobb megoldás
hús kisülve,megszórva paprikával,sóval,őrölt borssal ,kevés fokhagyma a tetején,és legvégül a sült szalonna taréj,amit pirospaprikába nyomkodok.......de nincsen elégetve a hús ugye,ennek az ételnek is az egyik lényeges pontja az,hogy szaftos maradjon a hús,ezért is van a 6dkg,ezért nem szabad teljesen kiklopfolni
a sütési időse legyen több tízperc,nem hirtelen mind a két oldalát átsütöm tarjának így belül finom omlós marad a hús,de lehet kissé jobban is megsütni,van aki teljesen átsütve szereti de az biztos,hogy nem azért Cigány szelet neve mert elvan égetve a hús.....a borsozás,és pirospaprikázás végett nevezik így az ételt...én így tudom,így tanította édesanyám nekem
tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórok a burgonyára.............
Jó étvágyat:))))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése