Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. október 10., csütörtök

Házi készítésű ,tortilla és pita

nem igazán nagy etvas ezek elkészítése,inkább az idő,de amikor elkészültünk ,na akkor kárpótoltuk csak magunkat igazán,amikor a saját készítésű tortillával,mártogatunk,és a saját készítésű pitába beletöltjük az "édességet"........



Tortilla hozzávalói:
  • 450 g liszt,ez lehet fele arányában kukorica,és sima búza liszt
  • 85 g vaj/margarin,vagy oliva olaj...ez rusztikusabbá teszi a tészta ízét
  • 1 csapott ek.só 
  • 200 ml forró víz
Tortilla elkészítése:

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd a vajjal vagy a margarinnal elmorzsoljuk. Én dagasztógépet használok, így annak a táljába tettem.
  2. Elkezdjük kidolgozni a tésztát, a forró vizet 3-4 részletben hozzáadjuk, egy lágyabb, jól gyúrható tésztát kell, hogy kapjunk
  3. 8-10 részre osztjuk a tésztát, kigombócozzuk, majd lisztezett felületen,a tenyerünkkel kör alakúra nyújtjuk,akinek ez nem megy az használjon nyújtófát.
  4. Egy tapadásmentes teflon serpenyőt,vagy palacsinta sütőt felhevítünk, beleteszünk egy tortillát, a közepestől egy kicsit nagyobb lángon, mindkét felét kb. 30 másodpercig sütjük. Akkor jó, ha apró kis barna foltok lesznek a tésztán, úgy mint a képen.

 Tortilla lapokhoz, közepesen erős chillis mártogatóst készítettem

Pita hozzávalói:

  • 350 ml meleg víz
  • 1 ek méz
  • 1 cs instant élesztő!!
  • 60 dkg liszt ,itt is használhatjuk a fele ,fele arányt.....fele,kukorica,fele sima liszt
  • 2 tk só
Pita elkészítése:

  1. A meleg vizet, mézet és az élesztőt összekeverjük. Futtatni nem kell.
  2. Hozzáadjuk a 60 dkg lisztet, szép sima tésztát gyúrunk belőle, ami se kemény, se lágy ne legyen.
  3. Keleszteni nem kell, ezért mindjárt 10-12 gombócot készítünk belőle.
  4. Kis pitaformákat nyújtunk belőle, kb. fél cm vastagot.
  5. Konyharuhával letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Alatta lisztezzük be a deszkát!!!. Ez fontos, ettől lesz zsebes.
  6. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, egy tiszta tepsit teszünk az alsó rácsra.
  7. Ebbe rakjuk hármasával, négyesével, és figyeljük. Percek alatt gömbölyűvé fújódik fel, és ezután már csak 2 percig sütjük tovább. Nem szabad kiszárítani!
tök jó ahogyan nőnek bent a forró sütőben,de ez a dolguk,hogy ilyen kis párnára növekedjenek,máskülönben nem pita,a piteeee


 és íme, kész a pita..........


A pitába chilisbabot teszek majd, és zöldséges salsát,joghurtos öntettel..........
Sok sikert mindenkinek.................
         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése