Valamiért megfogta a szívemet az olasz konyha.
Fiatal srác koromba,pontosabban 13-14 évesen kezdtem ismerkedni az Olasz konyha kitűnőségeivel,70'években már a Régi posta utcai 10sz.alatt álló a Napoletana étterembe jártunk,az egyik gyermekkori barátommal,/Szabó Ferenc, szafe/ neki köszönhetem,,hogy megismertem,megszerettem az Olasz ételeket.
Sajnos az említett étterem,már évtizedek óta nincsen meg,helyén valami más nevű akármi üzemel.
Szeretnék tisztelegni Szafe emléke előtt ezzel az Olasz étellel.
Hozzávalók:
400 g penne rigate
4 evő kanál olíva olaj
1/2 fej lila hagyma
3 db szardella, /ajóka/sós olajos lében ,de ha ez nincsen akkor szardella pasta -val is lehet próbálkozni
2 közepes piros kaliforniai paprika
300 g érett paradicsom, San Marzano...persze a koktél,vagy a sima pari is megteszi
egy szál friss petrezselyem,aprítva
tengeri só,ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés:
Mossuk meg a paprikát , papír törlővel töröljük szárazra , távolítsuk el a magokat ,vágjuk vékony csíkokra. Az olajat hevítsük fel serpenyőben.
A lila hagymát vágjuk vékony szeletekre,mehet a az olajba,pároljuk üvegesre /karamellizáljuk/.
Most jöhet a 3 db sós olajos szardella, néhány másodperc után adjuk hozzá a paprikát, és főzzük néhány percig magas hőmérsékleten .
Folytatjuk a főzést 15 percig fedő alatt közepes lángon,tegyünk hozzá néhány evőkanál forró vizet ,a tészta főző vizéből,na mert közben a tésztát is elkezdhetjük főzni, sós vízben,de csak is al dente lehet,majd adjuk hozzá a megmosott,feldarabolt paradicsomot .
Főzzük még 15 percig , ha kell sózzuk, de óvatosan mert ugye a szardinia is sós,és a tészta főző vize is az volt,hozzáadjuk a közben kifőtt tésztát,majd legutoljára a a finomra vágott petrezselyem felét,összeforgatjuk,megszórjuk a petrezselyem másik felével............
Melegen tálaljuk,és fogyasszuk ............
Jó étvágyat...........
Fiatal srác koromba,pontosabban 13-14 évesen kezdtem ismerkedni az Olasz konyha kitűnőségeivel,70'években már a Régi posta utcai 10sz.alatt álló a Napoletana étterembe jártunk,az egyik gyermekkori barátommal,/Szabó Ferenc, szafe/ neki köszönhetem,,hogy megismertem,megszerettem az Olasz ételeket.
Sajnos az említett étterem,már évtizedek óta nincsen meg,helyén valami más nevű akármi üzemel.
Szeretnék tisztelegni Szafe emléke előtt ezzel az Olasz étellel.
Hozzávalók:
400 g penne rigate
4 evő kanál olíva olaj
1/2 fej lila hagyma
3 db szardella, /ajóka/sós olajos lében ,de ha ez nincsen akkor szardella pasta -val is lehet próbálkozni
2 közepes piros kaliforniai paprika
300 g érett paradicsom, San Marzano...persze a koktél,vagy a sima pari is megteszi
egy szál friss petrezselyem,aprítva
tengeri só,ízlés szerinti mennyiség
Elkészítés:
Mossuk meg a paprikát , papír törlővel töröljük szárazra , távolítsuk el a magokat ,vágjuk vékony csíkokra. Az olajat hevítsük fel serpenyőben.
A lila hagymát vágjuk vékony szeletekre,mehet a az olajba,pároljuk üvegesre /karamellizáljuk/.
Most jöhet a 3 db sós olajos szardella, néhány másodperc után adjuk hozzá a paprikát, és főzzük néhány percig magas hőmérsékleten .
Folytatjuk a főzést 15 percig fedő alatt közepes lángon,tegyünk hozzá néhány evőkanál forró vizet ,a tészta főző vizéből,na mert közben a tésztát is elkezdhetjük főzni, sós vízben,de csak is al dente lehet,majd adjuk hozzá a megmosott,feldarabolt paradicsomot .
Főzzük még 15 percig , ha kell sózzuk, de óvatosan mert ugye a szardinia is sós,és a tészta főző vize is az volt,hozzáadjuk a közben kifőtt tésztát,majd legutoljára a a finomra vágott petrezselyem felét,összeforgatjuk,megszórjuk a petrezselyem másik felével............
Melegen tálaljuk,és fogyasszuk ............
Jó étvágyat...........
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése