Hááááááááááááát,nem tudok mit mondani,ez egyszerüen egy fantasztikus étel.
Nagyon régen készítettem tokányt utoljára,és bár a kedvencem a csikós tokány,na meg a borsos tokány...na jó mindegyik tokányt szeretem...........na most elárultam magamat......hehehehe
Azon törtem a bukómat,hogy mi a fenét kéne főznöm a kisebbik "tigrincsemnek"(az egyik fiam),holnapra,hogy tudjon ebédet vinni magával a munkába.
Állok a nyitott mélyhűtő előtt,és miközben a kétszemélyes gumimatracot fújom fel,és lebegek a hűtőböl olvadó vízen, ami már a konyhát is elárasztotta.Szóval megláttam egy kis csomagot alu fóliába gönygyölve,háááá meg van,esett le egy nagy kő a szívemről,amivel már be tudtam ütni azt a nagy szeget, ami mint gondolat szeget ütött a fejembe,mert eszembe jutott,hogy mit is tartalmaz a rejtélyes csomag,előre felcsíkozott sertés húst,annak is a hosszúkarajból származó nyesedék részeit.
Miután régebben,úgy Kr. előtt vettem egy egész hosszúkarajt,amit én itthon kicsontoztam,és megformáztam,mert a csontozást követően mindig ezt teszem a húsokkal,így van hogy egy nagy adag nyesedék is képződik,amit elszoktam tenni későbbre.
Szóval kis csomag ki,irány a micro olvasztár program.......hehehehe..és kiolvasztottam az akkor már nem rejtéjes pakkot.
Na de mondom,igen mondom,a szalonna ...bakker,az nem vagyon itthon,se baj szerda piacnap,jahhhh csak a seggem hozzáfagyott a bicikli nyergéhez,és pont a Spár áruház előtt döltem el,na uccu neki,egy gyors újra élesztést követően,be másztam az élelmiszer egységbe,és mint a gégemetszettek,hörögve kértem az eladót,hogy adjon szalonnát.Ő inkább egy közeli orvosi rendelő telefon számát akarta nekem kimérni,de én ragaszkodtam továbbra is a szalonnához.
Végr mindenféle látlelet,és orvosi igazolás bemutatását követően,megkaptam a vágyott árút,eldöcögtem a kasszához,kifizettem,és indultam hazafelé,amikor eszembe jutott, vazze,hol a bicajom,na mert gyalog indultam vissza............sajnos Cavinton nem volt az önkiszolgáló pultban sem.....na vissza a cangáért,irány haza.Így felvértezve magamat a szalonnával, nem sokára neki is álltam a főzésnek............na jó előtte még lementem ....alfába.........
Na de álljunk neki,először is nézzük mi kell ehhez a tokányhoz.
Hozzávalók:
Na lássuk az elkészítését.
Elkészítése:
A sertéshúst,ami lehet sertés comb,sertés tarja,sertés lapodka,sertés rövid,illetve hosszú karaj is, a szalonnával együtt csíkokra vágom, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágom. Ha friss a zöldbab , akkor azt is 2-3 centisre darabolom. A szalonnát kiolvasztom. Ráteszem a vöröshagymát és üvegesre párolom. Belenyomom a fokhagymát,a fokhagyma préssel,és rászórom a köményt.
Egy-két percig pirítom. Hozzáadom a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinsztelem. Rádobom a húst, sózom, borsozom. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároltam. Beleteszem a babot és rászórom a pirospaprikát. Ha konzerv bab van, azt csak akkor teszem bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarom a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levettem a tűzről. Párolt rizst, galuskát, vagy főtt tésztát adok mellé köretnek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nagyon régen készítettem tokányt utoljára,és bár a kedvencem a csikós tokány,na meg a borsos tokány...na jó mindegyik tokányt szeretem...........na most elárultam magamat......hehehehe
Azon törtem a bukómat,hogy mi a fenét kéne főznöm a kisebbik "tigrincsemnek"(az egyik fiam),holnapra,hogy tudjon ebédet vinni magával a munkába.
Állok a nyitott mélyhűtő előtt,és miközben a kétszemélyes gumimatracot fújom fel,és lebegek a hűtőböl olvadó vízen, ami már a konyhát is elárasztotta.Szóval megláttam egy kis csomagot alu fóliába gönygyölve,háááá meg van,esett le egy nagy kő a szívemről,amivel már be tudtam ütni azt a nagy szeget, ami mint gondolat szeget ütött a fejembe,mert eszembe jutott,hogy mit is tartalmaz a rejtélyes csomag,előre felcsíkozott sertés húst,annak is a hosszúkarajból származó nyesedék részeit.
Miután régebben,úgy Kr. előtt vettem egy egész hosszúkarajt,amit én itthon kicsontoztam,és megformáztam,mert a csontozást követően mindig ezt teszem a húsokkal,így van hogy egy nagy adag nyesedék is képződik,amit elszoktam tenni későbbre.
Szóval kis csomag ki,irány a micro olvasztár program.......hehehehe..és kiolvasztottam az akkor már nem rejtéjes pakkot.
Na de mondom,igen mondom,a szalonna ...bakker,az nem vagyon itthon,se baj szerda piacnap,jahhhh csak a seggem hozzáfagyott a bicikli nyergéhez,és pont a Spár áruház előtt döltem el,na uccu neki,egy gyors újra élesztést követően,be másztam az élelmiszer egységbe,és mint a gégemetszettek,hörögve kértem az eladót,hogy adjon szalonnát.Ő inkább egy közeli orvosi rendelő telefon számát akarta nekem kimérni,de én ragaszkodtam továbbra is a szalonnához.
Végr mindenféle látlelet,és orvosi igazolás bemutatását követően,megkaptam a vágyott árút,eldöcögtem a kasszához,kifizettem,és indultam hazafelé,amikor eszembe jutott, vazze,hol a bicajom,na mert gyalog indultam vissza............sajnos Cavinton nem volt az önkiszolgáló pultban sem.....na vissza a cangáért,irány haza.Így felvértezve magamat a szalonnával, nem sokára neki is álltam a főzésnek............na jó előtte még lementem ....alfába.........
Na de álljunk neki,először is nézzük mi kell ehhez a tokányhoz.
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéscomb
- 30 dkg zöldbab
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1 evőkanál pirospaprika,na itt van a csavar kérem szépen,mert én füstölt paprikát is használtam,fele,fele alapon
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
- só ízlés szerint
- őrölt fekete bors
Na lássuk az elkészítését.
Elkészítése:
A sertéshúst,ami lehet sertés comb,sertés tarja,sertés lapodka,sertés rövid,illetve hosszú karaj is, a szalonnával együtt csíkokra vágom, a hagymát apróra a paprikát, paradicsomot kockákra vágom. Ha friss a zöldbab , akkor azt is 2-3 centisre darabolom. A szalonnát kiolvasztom. Ráteszem a vöröshagymát és üvegesre párolom. Belenyomom a fokhagymát,a fokhagyma préssel,és rászórom a köményt.
Egy-két percig pirítom. Hozzáadom a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinsztelem. Rádobom a húst, sózom, borsozom. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároltam. Beleteszem a babot és rászórom a pirospaprikát. Ha konzerv bab van, azt csak akkor teszem bele ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarom a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levettem a tűzről. Párolt rizst, galuskát, vagy főtt tésztát adok mellé köretnek.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése