Unatkoztam,ihletet kaptam a nagynénémtől,eszembe jutott,hogy látogatásom alkalmával,éppen tésztát gyúrt, lebbencs,és eper levél tésztát készített.
Na neki láttam én is,a tészta gyúrásnak,ami nem nagy kunszt,ne ki kell állni és kész.........
Lebbencs tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
3 tojás,ez sem szentírás,mert van aki több tojást használ,nagy általánosságban 1 kg liszthez 5-8 db tojást használnak,de ha spórolós időszak van akkor akár 2 tojás is elegendő,és kis víz.....
só, ízlés szerinti mennyiség
sima csap víz,tudom ez nem kell bele, de én tettem a tésztához kb 0.5 dl,tehát nem egy hektót....
A tészta elkészítése:
A lisztet, a tojásokkal, jól összegyúrni, 20 perc pihentetés után feldarabolni, hogy tudjuk a gépben nyújtani.
De akinek nincsen gépe,és megtanult sodrófával tésztát gyúrni...hmmmm...nos az azzal a technológiával csinálja.
Lehet szárítani, de frissen is finom, pl. krumplis tésztának,javaslom a szárítást,ha lebbencs leves a cél.
A leves hozzávalói:
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg lebbencs tészta
1 nagy fej vöröshagyma
30 dkg burgonya
4 db zöldpaprika
1 paradicsom
piros paprika, só, bors
1 szál zeller zöldje..ez opcionális,nem kötelező
A leves elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, majd egy serpenyőben forró olajon kisütjük.
Ha megpirult hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és ezt is átpirítjuk, megszórjuk piros paprikával és felöntjük kevés hideg vízzel.
Ezután hozzáadjuk a hámozott és kockára vágott burgonyát, ízesítjük sóval, borssal és felöntjük vízzel,beletesszük a zeller szárát is.Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és összefőzzük.
Jó étvágyat...........
Na neki láttam én is,a tészta gyúrásnak,ami nem nagy kunszt,ne ki kell állni és kész.........
Lebbencs tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
3 tojás,ez sem szentírás,mert van aki több tojást használ,nagy általánosságban 1 kg liszthez 5-8 db tojást használnak,de ha spórolós időszak van akkor akár 2 tojás is elegendő,és kis víz.....
só, ízlés szerinti mennyiség
sima csap víz,tudom ez nem kell bele, de én tettem a tésztához kb 0.5 dl,tehát nem egy hektót....
A tészta elkészítése:
A lisztet, a tojásokkal, jól összegyúrni, 20 perc pihentetés után feldarabolni, hogy tudjuk a gépben nyújtani.
De akinek nincsen gépe,és megtanult sodrófával tésztát gyúrni...hmmmm...nos az azzal a technológiával csinálja.
Lehet szárítani, de frissen is finom, pl. krumplis tésztának,javaslom a szárítást,ha lebbencs leves a cél.
A leves hozzávalói:
10 dkg füstölt szalonna
15 dkg lebbencs tészta
1 nagy fej vöröshagyma
30 dkg burgonya
4 db zöldpaprika
1 paradicsom
piros paprika, só, bors
1 szál zeller zöldje..ez opcionális,nem kötelező
A leves elkészítése:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, majd egy serpenyőben forró olajon kisütjük.
Ha megpirult hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és ezt is átpirítjuk, megszórjuk piros paprikával és felöntjük kevés hideg vízzel.
Ezután hozzáadjuk a hámozott és kockára vágott burgonyát, ízesítjük sóval, borssal és felöntjük vízzel,beletesszük a zeller szárát is.Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és összefőzzük.
A végefelé,mielőtt még a leves teljesen elkészülne,mindig a burgonya a mérvadó,hiszen ha az már puha,de még nincsen szét főve,na akkor készen van a leves a lebbencs tésztát össze tördeljük különböző nagyságúakra, zsírban megpirítjuk,
és hozzáadjuk ezt is a leveshez,innentől számítva kb 5 perc főzés közepes lángon, és készz a leves.Jó étvágyat...........
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése