Szóval,én csak úgy kedvet kaptam a főzéshez, a mai nap...hehehehe
Valójában már reggel kitaláltam,hogy ma Bolognait akarok enni,és mivel a hűtőben ott pihent minden hozzávaló.így nem volt egy nagy történet össze ütni a ragut.
Bár bevallom,hogy a bor felbontása némi fej törést okozott,mert sajnáltam 2dl mennyiségért,egy üveg kitűnő vöröset megbontani...no de már késő bánkódnom,majd el fogy az a fránya maradék vöröske.
Nagyon sok helyen megnéztem,hogy hogyan készül az igazi Bolognai ragu,mert én teljesen másképpen emlékeztem a ragu összetevőire.
Így természetesen tágra nyílt szemmel olvastam egy Olasz oldalon,sőt több blogon is,hogy a legvégén tejszín,vagy magas zsír tartalmú tejet kell hozzáadni....brrrrrrrrrr,mondtam az elején.
De miután ahogy említettem már,minden hol utána néztem,és bizony kell a tejszín,vagy tej.
No de nem akarom szokásomhoz híven szaporítani tovább a szót,kezdjük a főzést.
Hozzávalók
25 dkg sertés darált hús
na én csak a sertéshúst használtam 50 dkg
25 dkg marha darált hús
1 db sárga répa
1 db zeller szár /halványító zeller/
1 fej vöröshagyma
1 doboz darabolt paradicsom
az eredeti felállás 30 g paradicsom pasztát ír,sűrített paradicsom
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
illetve magas zsírtartalmú tej
15 dk hasalja szalonna Pancetta
vagy bacon teljesen jó,mert az is hasaljából készül,csak úríasabb a neve
2.5 dl marha húsleves alaplé,marha húsleves kockából
az Olaszok ezt nevezik Brodonak
3 dl Olíva exrta vergine,olaj
0.5 dkg vaj
tengeri só
őrölt fekete bors
Elkészítés
Hagymát,répát,meghámozom,zeller szárat megtisztítom,majd mindent át mosok folyóvízzel.
Ezt követően reszelőn lereszelem,vagy aprítóba dobom,majd pürés állagúra aprítom,félreteszem.
Szalonnát a hús darálóval ledarálom,majd ezt is félre teszem.
Jöhet a hús,nekem van hús darálóm,éppen ezért én saját magam darálom le a húst itthon ,akinek nincsen az természetes kérje meg a hentest,hogy darálja le a húsokat.És itt futottam bele anno az első akadályba,mert nem akarta a marhahúst ledarálni a hentes,mert hogy csak egy darab darálója volt,és azon csak sertés húst volt szabad darálni,na ezt követően vettem egy manuális húsdarálót,immáron 30 évvel ez előtt.
Szóval hús ledarálva,zöldségek szalonna pürésítve.........
Jöhet a főzés......
Magas falú edényt használok mert abban jól elfér minden,és nem kell annyira vigyáznom,hogy kifröccsen a ragu kevergetés,főzés közben.
Először a vaj,olíva párosítás,szépen felmelegítem,majd a hagyma,sárgarépa,zeller,mehet a párolás,ez kb 5-8 perc,hiszen a zöldségek pürésítve vannak.
Következő a szalonna,ezt kb 3-5 percig párolom a zöldségekkel együtt,már teszem is bele a húst,kb.30 percig közepes lángon főzöm,kavargatom,mind addig ameddig zsírjára nem sül a hús.
Ekkor felöntöm a borral,
majd 5 percig párom tovább közepes lángon,eddigre a borból elfő az alkohol tartalom,következik a paradicsom püré,vagy a konzerv darabos paradicsom,sózom,borsozom.
Miután a paradicsomot belekevertem a raguba,kb 30-35 percig rotyogtatom,és amennyiben nem elég híg,úgy pótolom a húslé hozzáadásával.
A hús léből amúgy is tettem hozzá a paradicsommal együtt,kb.2-3 dl összesen.
Arra kell figyelni,hogy nem szabad,hogy túl leveses legyen,de túl száraz sem,ezt a főzési idő alatt ami 30-35 perc,mint azt már írtam.
És legvégül hozzáadtam a tejszín,megvártam amíg elkezd rotyogni a ragu,és már el is készült.
Tehát ez nem egy gyorsan elkészülő valami,ez mellet ott kell állni,ez igenis igényli a törődést,odafigyelést.
De meg is hálálja a törődést,mert igen csak ütős kis csoda rotyog ki belőle.
Be vallom őszintén,hogy én kicsit csaltam,ha szabad ezt mondanom,mert én tettem a raguba rozmaringot,és bazsalikomot is,úgy hiányoztak az ízeik,és véleményem szerint el is viseli a ragu eme igazán fontos ízesítőket.
Jó étvágyat :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése