Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. március 16., vasárnap

Bolognai ragu........

Nos tudom,most sokan majd rendre utasítanak,amiért nem a megfelelő húsokat használtam fel a ragu elkészítéséhez,de a marha,vagy borjú hús,kissé drága erre felé..........hihihihi

Szóval,én csak úgy kedvet kaptam a főzéshez, a mai nap...hehehehe
Valójában már reggel kitaláltam,hogy ma Bolognait akarok enni,és mivel a hűtőben ott pihent minden hozzávaló.így nem volt egy nagy történet össze ütni a ragut.
Bár bevallom,hogy a bor felbontása némi fej törést okozott,mert sajnáltam 2dl mennyiségért,egy üveg kitűnő vöröset megbontani...no de már késő bánkódnom,majd el fogy az a fránya maradék vöröske.
Nagyon sok helyen megnéztem,hogy hogyan készül az igazi Bolognai ragu,mert én teljesen másképpen emlékeztem a ragu  összetevőire.
Így természetesen tágra nyílt szemmel olvastam egy Olasz oldalon,sőt több blogon is,hogy a legvégén tejszín,vagy magas zsír tartalmú tejet kell hozzáadni....brrrrrrrrrr,mondtam az elején.
De miután ahogy említettem már,minden hol utána néztem,és bizony kell a tejszín,vagy tej.
No de nem akarom szokásomhoz híven szaporítani tovább a szót,kezdjük a főzést.



Hozzávalók

25  dkg sertés darált hús
                                      na én csak a sertéshúst használtam 50 dkg
25 dkg marha  darált hús

1 db sárga répa
1 db zeller szár /halványító zeller/
1 fej vöröshagyma
1 doboz darabolt paradicsom
                                              az eredeti felállás 30 g paradicsom pasztát ír,sűrített paradicsom
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
                     illetve magas zsírtartalmú tej
15 dk hasalja szalonna     Pancetta
                                      vagy bacon teljesen jó,mert az is hasaljából készül,csak úríasabb a neve
2.5 dl marha húsleves alaplé,marha húsleves kockából
                                                                                 az Olaszok ezt nevezik Brodonak
3 dl Olíva exrta vergine,olaj
0.5 dkg vaj
tengeri só
őrölt fekete bors



Elkészítés

Hagymát,répát,meghámozom,zeller szárat megtisztítom,majd mindent át mosok folyóvízzel.
Ezt követően reszelőn lereszelem,vagy aprítóba dobom,majd pürés állagúra aprítom,félreteszem.
Szalonnát a hús darálóval ledarálom,majd ezt is félre teszem.
Jöhet a hús,nekem van hús darálóm,éppen ezért én saját magam darálom le a húst  itthon ,akinek nincsen az természetes kérje meg a hentest,hogy darálja le a húsokat.És itt futottam bele anno az első akadályba,mert nem akarta a marhahúst ledarálni a hentes,mert hogy csak egy darab darálója volt,és azon csak sertés húst volt szabad darálni,na ezt követően vettem egy manuális húsdarálót,immáron 30 évvel ez előtt.

Szóval hús ledarálva,zöldségek szalonna pürésítve.........
Jöhet a főzés......
Magas falú edényt használok mert abban jól elfér minden,és nem kell annyira vigyáznom,hogy kifröccsen a ragu kevergetés,főzés közben.





Először a vaj,olíva párosítás,szépen felmelegítem,majd a hagyma,sárgarépa,zeller,mehet a párolás,ez kb 5-8 perc,hiszen a zöldségek pürésítve vannak.

Következő a szalonna,ezt  kb 3-5 percig párolom a zöldségekkel együtt,már teszem is bele a húst,kb.30 percig közepes lángon főzöm,kavargatom,mind addig ameddig zsírjára nem sül a hús.
Ekkor felöntöm a borral,
majd 5 percig párom tovább közepes lángon,eddigre a borból elfő az alkohol tartalom,következik a paradicsom püré,vagy a konzerv darabos paradicsom,sózom,borsozom.
Miután a paradicsomot belekevertem a raguba,kb 30-35 percig rotyogtatom,és amennyiben nem elég híg,úgy pótolom a húslé hozzáadásával.

A hús léből amúgy is tettem hozzá a paradicsommal együtt,kb.2-3 dl összesen.

Arra kell figyelni,hogy nem szabad,hogy túl leveses legyen,de túl száraz sem,ezt a főzési idő alatt ami 30-35 perc,mint azt már írtam.
És legvégül hozzáadtam a tejszín,megvártam amíg elkezd rotyogni a ragu,és már  el is készült.
Tehát ez nem egy gyorsan elkészülő valami,ez mellet ott kell állni,ez igenis igényli a törődést,odafigyelést.
De meg is hálálja a törődést,mert igen csak ütős kis csoda rotyog ki belőle.

Be vallom őszintén,hogy én kicsit csaltam,ha szabad ezt mondanom,mert én tettem a raguba rozmaringot,és bazsalikomot is,úgy hiányoztak az ízeik,és véleményem szerint el is viseli a ragu eme igazán fontos ízesítőket.

Jó étvágyat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése