Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. december 21., vasárnap

Kelesztés nélküli Bejglik,na de milyenek....Gyuszóéknak!!!!

Milyenek,na mégis milyenek.......naná,hogy DIÓS,és MÁKOS.......adja magát.

Na kérem így a közelgő karácsonyi ünnep végett,lehet ismét neki látni a sütögetésnek.
Én a mai nap ismét a bejglit céloztam meg,nekem pasinak,ez egy igazi kihívás.Ezek a futtasd fel az élesztőt,végy egy ek.izét,meg tegyél hozzá azt,és olvasztott, de nem meleg valamit....ááááááááe
Kezdtem keresgélni a sürgősségi osztály telefon számát,hogy mielőbb lásson egy orvos is,mert teljesen össze omlott a vegetatív idegrendszerem.De erőt vettem magamon,és elégtételt a szakácskönyvemen,mert sajna nem értek ó Magyarul,maradt az a remek dolog, ami szerintem az emberiség eddigi legnagyobb vívmányai között foglal helyet...bizony ám ő az INTERNET................
Találtam is egy kitűnő receptet,amit ezúton szeretnék megköszönni, szüleimnek,a nagy nénémnek,nővéremnek,matektanáromnak,Kató néninek az ének tanáromnak,Baldauf Lajosnak a szakoktatómnak.....nélkülük nem tudtam volna tökélyre vinni e remek bejgli receptet.........
De mindenek felett köszönöm:http://www.limarapeksege.hu-nak..........remekül működik a recept,fantasztikusak lettek a bejglik............
Az alábbi leírás az említett oldalról származik!!!!

A leírásban közzétett képek a saját konyhámban készültek.



Hozzávalók:
  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 12.5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 1 dl hideg tejszín 
  • 2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
  • + 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db bejglihez :
  • 35 dkg mák 
    35 dkg dió
  • 50 dkg kristálycukor/  25-25 dkg/
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 0.5 -1 deciliter víz
  • mazsola,
  • őrölt fahéj,
  • 2-4 db. reszelt citromhéja,
  • késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie . A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem. 
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

helyezzük el úgy a tölteléket a bejglitésztán,hogy a szélein kb,2 cm.üres rész maradjon
 hajtsuk be a bejgli tésztáját a képen látható módon,így sütés közben nem tud a töltelék kifolyni a bejgliből
 villával, hús tűvel,vagy ha van, saslik nyárssal szúrjunk a bejglikbe,az így keletkezett nyílásokon keresztül távozhat a felesleges gőz..
Légkeverős sütőben, középen,( harmadik rács csúszka) 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.


Jó étvágyat!!!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése