Na kérem így a közelgő karácsonyi ünnep végett,lehet ismét neki látni a sütögetésnek.
Én a mai nap ismét a bejglit céloztam meg,nekem pasinak,ez egy igazi kihívás.Ezek a futtasd fel az élesztőt,végy egy ek.izét,meg tegyél hozzá azt,és olvasztott, de nem meleg valamit....ááááááááe
Kezdtem keresgélni a sürgősségi osztály telefon számát,hogy mielőbb lásson egy orvos is,mert teljesen össze omlott a vegetatív idegrendszerem.De erőt vettem magamon,és elégtételt a szakácskönyvemen,mert sajna nem értek ó Magyarul,maradt az a remek dolog, ami szerintem az emberiség eddigi legnagyobb vívmányai között foglal helyet...bizony ám ő az INTERNET................
Találtam is egy kitűnő receptet,amit ezúton szeretnék megköszönni, szüleimnek,a nagy nénémnek,nővéremnek,matektanáromnak,Kató néninek az ének tanáromnak,Baldauf Lajosnak a szakoktatómnak.....nélkülük nem tudtam volna tökélyre vinni e remek bejgli receptet.........
De mindenek felett köszönöm:http://www.limarapeksege.hu-nak..........remekül működik a recept,fantasztikusak lettek a bejglik............
Az alábbi leírás az említett oldalról származik!!!!
A leírásban közzétett képek a saját konyhámban készültek.
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
- 2 db tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dl hideg tejszín
- 2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
- + 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db bejglihez :
- 35 dkg mák35 dkg dió
- 50 dkg kristálycukor/ 25-25 dkg/
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 0.5 -1 deciliter víz
- mazsola,
- őrölt fahéj,
- 2-4 db. reszelt citromhéja,
- késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, utána ráönteni a többi
összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap
elkészíteni.
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg
tésztának kell kijönnie . A tölteléknek ugyanannyi
dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27
dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan
elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a
tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát,
pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni.
Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával,
hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
helyezzük el úgy a tölteléket a bejglitésztán,hogy a szélein kb,2 cm.üres rész maradjon
hajtsuk be a bejgli tésztáját a képen látható módon,így sütés közben nem tud a töltelék kifolyni a bejgliből
villával, hús tűvel,vagy ha van, saslik nyárssal szúrjunk a bejglikbe,az így keletkezett nyílásokon keresztül távozhat a felesleges gőz..
Légkeverős sütőben, középen,( harmadik rács csúszka) 180 fokon, 25-30-percig kell sütni.
Jó étvágyat!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése