Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. december 21., vasárnap

Pozsonyi kiflik ........

 Nos igen,ez álmaim sütije,és ráadásul sikerült is,sőt a mai nap kétszer is sikerült megsütnöm,és egyforma lett,ez nálam nagy szó.
Azért nem akarom a babérokat a magaménak tudni,mert nem saját recept alapján sikerült .
Szeretnék köszönetet mondani a receptért a :http://nassolda.receptneked.hu-nak.....KÖSZÖNÖM!!!!

A fényképek sajátok,azokat én készítettem a konyhámban.


A recept, 14 db süteményt eredményez,én dupláztam a mennyiségeket,kivétel a kifli,és a belevaló töltelék súlya,azokhoz nem nyúltam /4 dkg,és 2.5 dkg/
25 dkg liszt
10 dkg margarin (sütő)
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
1/2 dkg só
vaníliás cukor, citromhéj,narancshéj /reszelt/

Töltelék:
25 dkg darált mák vagy dió
18 dkg kristálycukor
kb. 7 cl víz!!!!!  nem elírás!!!
(3 dkg mazsola)
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom héja reszelve,
1 ek.baracklekvár

Kezdjük a töltelékkel.
Cukorszörpöt készítünk. Vagyis a cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, míg sűrű szirup lesz belőle. Ahogy felolvad a cukor, vegyünk ki egy keveset és óvatosan két ujjunk között csipegessük. Ha erős szálat képez az ujjaink között, jó is lesz.
Ezzel öntjük le a mákot vagy diót és összekeverjük.




Ha egy kicsit hűlt, teszünk hozzá lekvárt. Sokkal finomabb lesz a töltelék




 A tésztát is összegyúrjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót.
Elmorzsoljuk benne a puha margarint (ne olvasszuk, legyen szoba hőmérsékletű), a porcukrot is hozzákeverjük és ha használunk, akkor a citrom héját is belereszeljük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt.NEM FUTTATNI!!!!
Elkeverjük és beleöntjük azonnal a lisztes keverékbe.
Jó alaposan összegyúrjuk, sima tésztát kell kapnunk. Egy zacskóba téve lehűtjük, majd utána dolgozunk vele tovább.
A töltelékből 1 kiflihez 2,5 dkg-t használunk. Ezt előre kiporciózhatjuk és rövidke szivar alakúra formázhatjuk.
Ha a tészta hideg, 4 dkg-os gombócokra osztjuk,



majd egyesével ovális alakúra nyújtjuk és a tetejére téve egy töltelék szivarkát, lefelé görgetve kialakítjuk a kifli formát. A végeit össze keskenyítjük és formára hajtjuk.




A mákos töltelékű kiflik ácskapocs formára készülnek, a diós kiflik pedig patkó formára.







Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk őket, majd lekenjük egy tojás sárgájával és hűtőbe tesszük.
Ha megszáradt a sárgája, átkenjük fehérjével.
Ezt is rászárítjuk a kiflikre.






Ezután előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra és addig sütjük őket, míg szép barna színt kapnak.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése