Azért nem akarom a babérokat a magaménak tudni,mert nem saját recept alapján sikerült .
Szeretnék köszönetet mondani a receptért a :http://nassolda.receptneked.hu-nak.....KÖSZÖNÖM!!!!
A fényképek sajátok,azokat én készítettem a konyhámban.
A recept, 14 db süteményt eredményez,én dupláztam a mennyiségeket,kivétel a kifli,és a belevaló töltelék súlya,azokhoz nem nyúltam /4 dkg,és 2.5 dkg/
25 dkg liszt
10 dkg margarin (sütő)
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
1/2 dkg só
vaníliás cukor, citromhéj,narancshéj /reszelt/
Töltelék:
25 dkg darált mák vagy dió
18 dkg kristálycukor
kb. 7 cl víz!!!!! nem elírás!!!
(3 dkg mazsola)
1 tasak vaníliás cukor
1 citrom héja reszelve,
1 ek.baracklekvár
Kezdjük a töltelékkel.
Cukorszörpöt készítünk. Vagyis a cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, míg sűrű szirup lesz belőle. Ahogy felolvad a cukor, vegyünk ki egy keveset és óvatosan két ujjunk között csipegessük. Ha erős szálat képez az ujjaink között, jó is lesz.
Ezzel öntjük le a mákot vagy diót és összekeverjük.
Ha egy kicsit hűlt, teszünk hozzá lekvárt. Sokkal finomabb lesz a töltelék
A tésztát is összegyúrjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót.
Elmorzsoljuk benne a puha margarint (ne olvasszuk, legyen szoba hőmérsékletű), a porcukrot is hozzákeverjük és ha használunk, akkor a citrom héját is belereszeljük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt.NEM FUTTATNI!!!!
Elkeverjük és beleöntjük azonnal a lisztes keverékbe.
Jó alaposan összegyúrjuk, sima tésztát kell kapnunk. Egy zacskóba téve lehűtjük, majd utána dolgozunk vele tovább.
A töltelékből 1 kiflihez 2,5 dkg-t használunk. Ezt előre kiporciózhatjuk és rövidke szivar alakúra formázhatjuk.
Ha a tészta hideg, 4 dkg-os gombócokra osztjuk,
majd egyesével ovális alakúra nyújtjuk és a tetejére téve egy töltelék szivarkát, lefelé görgetve kialakítjuk a kifli formát. A végeit össze keskenyítjük és formára hajtjuk.
A mákos töltelékű kiflik ácskapocs formára készülnek, a diós kiflik pedig patkó formára.
Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk őket, majd lekenjük egy tojás sárgájával és hűtőbe tesszük.
Ha megszáradt a sárgája, átkenjük fehérjével.
Ezt is rászárítjuk a kiflikre.
Ezután előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra és addig sütjük őket, míg szép barna színt kapnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése