Gyerekkoromban anyu így készítette,ezzel az eljárással az egyben sült lapockát,tarját,sőt a kacsa,liba,kakas,és tyúk combokat is,én meg akkor azt hittem,hogy csak nem tud főzni a "csaj" mert,hogy nyakig állt minden a zsírban,pedig csak egy tartósítási folyamatot láthattam.
Mi is az a konfitálás,nos az alábbi linkre kattintva,ki derül a dolog.
http://www.mindmegette.hu/konfitalas-regi-eljaras-csak-a-kifejezes-trendi-47262
Hozzávalók
2 - 2.5 kg.bőrös sertés,malac karaj,én most sertést használtam,és a szűzérme is rajta volt
2 db sütő zacskó,vagy fólia
A pác hozzávalói
2 ek.olaj
4 fej fokhagyma
2 fej vöröshagyma
1 ek.só
1 ek.őrölt fekete bors
1 ek.őrölt római kömény
1 ek.mustár
Elkészítés
Kezdjük a páccal,a hagymákat megtisztítottam,majd mindent beledobáltam a karácsonyi ajcsiba kapott aprító darabolóba.
Olajat öntöttem az aprítóba,sóztam,borsoztam,köménymag,és gyerünk.......mindent összeaprított a masina,egy kevés bors egyben maradt,de nem baj,így rusztikusabb a pác.
Szűzérme részt eltávolítottam,arra külön oda figyelek majd,mert azt nem szabad olyan sokáig sütni,meg keményedik,kiszárad akkor nagyon.
Irdalni,mint a halat,csak itt nem kell olyan sűrűn,én 2 cm -es távolságokat hagytam az irdalások között,majd átlósan is be irdaltam a bőrt,így olyan kockás hatást értem el.
Jó vastagon belemasszíroztam a pácot a húsba,mindenhol bedörzsöltem jó erősen.
Ugyan így tetem a szűzérmével is,mentek az edénybe,és irány hidegre,24 órára..........
Az idő lejárt,kezdődhet a sütés............
No kérem az nem rövid ideig tartott,pontosan 5 órán keresztül sült a husika,a szűzérme csak 3 órát sült.
1 fázis: 80 celsius fokos előmelegített sütőben alsó felső sütési mód,alulról a második rácsra tettem a tepsit a karajjal,és fölé egy másik rácsra,de persze kisebb tepsibe a szűzérmét...ja mindegyiket sütő zsacskóba tettem,akinek nincsen,az a fóliával zárja le a tepsiket.
2.fázis:kezdődik a konfitálás,ez első 4 órán keresztül 80 fokos sütőben sül a hús,majd lekerül róla a sütő zacskó,ill.fólia,és 1 órán kersztül 180 celsius fokon sütöm,pirítom a hús bőrös részét.A szűzérmét,csak 3 órát konfitáltam,majd egy serpenyőben minden oldalát lepirítottam,és kész,hagyni kell kihűlni,hogy az ízek benne maradjanak,így jó szaftos marad a hús belseje.A karaj,az bizony 4 órát izzadt a zacskóban 80 fokon,majd jött a 180 fok,és még 1 óra,de megérte nagyon,gyönyörűen megsült,a többi majd a tálalásnál.
Sok sikert mindenkinek...jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése