Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. december 6., szombat

Rakott kelkáposzta


Ez az étel is,mindig  az egyik nagy kedvenceim közé tartozott,és mindig tartozni is fog.
Édesanyám emléke előtt tisztelgek e kedvencemmel,ő nagyon jól csinálta ezt az ételt,és arról nem is beszélve,hogy szinte állandóan ott volt gyermekkoromban is a családi étkező asztalon.

Szóval nagyon szeretem,és remélem mindenki ugyan így fog majd érezni ha elkészítette,és megkóstolta a kész ételt.




Hozzávalók ( 4-6 főre)

1 közepes nagyságú kelkáposzta ( 1-1.5 kg)
30dkg rizs
70-80 dgk darált sertés lapocka
3 db vörös hagyma
só ízlés szerinti mennyiség
1 ek.őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors,ízlés szerinti mennyiség
1 db tojás
2 dl tejföl
2 ek. zsír,vagy olaj
1 db húsleves,erő leves,zöldség leves kocka




Elkészítés
A rizst hagyományos módon meg piritlyuk kevés zsiradékon.

Természetesen akár készre is lehet főzni a rizst,akkor kevesebb lesz a sütési idő.
 Edénybe amibe belefér a káposzta,vizet teszünk fel a tűzhelyre,forrásig hevítjük,mehet bele a leves kocka.
A káposztát előzetesen negyedekre vágjuk,torzsát kivágjuk majd beletesszük a forró alap lébe,kóstoljuk meg a lé ízét,ha kell sózzunk utána.




10 perc főzést követően zárjuk le a tűzhelyet,hagyjuk a vízbe a káposztát.


Hagymákat tisztítani,majd apróra vágjuk

Magas falú serpenyőbe tegyünk zsírt,majd  hevítsünk fel,tegyük bele a hagymát,dinszteljük üvegesre,mehet bele a darált hús.Dinszteljük tovább együtt a hagymát a hússal,mind addig ameddig a hús el nem fővi a a dinsztelés közben ki eresztett levét,most az őrölt piros paprika,egyet kettőt keverni rajta,és kész a húsalap.

Az elkészült hús alapba keverjük a pirított rizst,és pár percig  dinszteljük még.

Káposztákat kivesszük a vízből,és leveleire bontjuk,ha vastag a levél erezete akkor vágjuk ki nyugodtan,de a sütőben megfog főni rendesen.
Egy sütőtepsibe elkezdjük a rakott kel káposzta elkészítését.


A tepsi aljára teszünk egy sor levelet,majd a rizses hagymás húst,megint a káposzta,és megint a húsos keverék,mindaddig így fojtatni amíg el nem fogy minden.

Az utolsó sornak káposzta levélnek kell lennie!!!!!!!








Ne felejtsük el,hogy minden fázisában kóstolgassunk,mert így lehet igazán eltalálni az ízesítők mennyiségi arányát,nem szégyen ez ,sőt ......a valamire való safe-k is kóstolgatnak!!!

3 dl hideg vizet öntünk rá,ez elég ahhoz hogy a rizs a sütőben készre főjön.
A tejfölt a tojással össze keverjük,és rálocsoljuk a rakott kel káposztára.






Mehet a sütőbe 180 celsius fokon kb fél,egy órára......amint elkészült,lehet tálalni...

Jó étvágyat hozzá.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése