Ez az étel is,mindig az egyik nagy kedvenceim közé tartozott,és mindig tartozni is fog.
Édesanyám emléke előtt tisztelgek e kedvencemmel,ő nagyon jól csinálta ezt az ételt,és arról nem is beszélve,hogy szinte állandóan ott volt gyermekkoromban is a családi étkező asztalon.
Szóval nagyon szeretem,és remélem mindenki ugyan így fog majd érezni ha elkészítette,és megkóstolta a kész ételt.
Hozzávalók ( 4-6 főre)
1 közepes nagyságú kelkáposzta ( 1-1.5 kg)
30dkg rizs
70-80 dgk darált sertés lapocka
3 db vörös hagyma
só ízlés szerinti mennyiség
1 ek.őrölt pirospaprika
őrölt fekete bors,ízlés szerinti mennyiség
1 db tojás
2 dl tejföl
2 ek. zsír,vagy olaj
1 db húsleves,erő leves,zöldség leves kocka
Elkészítés
A rizst hagyományos módon meg piritlyuk kevés zsiradékon.
Természetesen akár készre is lehet főzni a rizst,akkor kevesebb lesz a sütési idő.
Edénybe amibe belefér a káposzta,vizet teszünk fel a tűzhelyre,forrásig hevítjük,mehet bele a leves kocka.
A káposztát előzetesen negyedekre vágjuk,torzsát kivágjuk majd beletesszük a forró alap lébe,kóstoljuk meg a lé ízét,ha kell sózzunk utána.
10 perc főzést követően zárjuk le a tűzhelyet,hagyjuk a vízbe a káposztát.
Hagymákat tisztítani,majd apróra vágjuk
Magas falú serpenyőbe tegyünk zsírt,majd hevítsünk fel,tegyük bele a hagymát,dinszteljük üvegesre,mehet bele a darált hús.Dinszteljük tovább együtt a hagymát a hússal,mind addig ameddig a hús el nem fővi a a dinsztelés közben ki eresztett levét,most az őrölt piros paprika,egyet kettőt keverni rajta,és kész a húsalap.
Az elkészült hús alapba keverjük a pirított rizst,és pár percig dinszteljük még.
Káposztákat kivesszük a vízből,és leveleire bontjuk,ha vastag a levél erezete akkor vágjuk ki nyugodtan,de a sütőben megfog főni rendesen.
Egy sütőtepsibe elkezdjük a rakott kel káposzta elkészítését.
A tepsi aljára teszünk egy sor levelet,majd a rizses hagymás húst,megint a káposzta,és megint a húsos keverék,mindaddig így fojtatni amíg el nem fogy minden.
Az utolsó sornak káposzta levélnek kell lennie!!!!!!!
3 dl hideg vizet öntünk rá,ez elég ahhoz hogy a rizs a sütőben készre főjön.
A tejfölt a tojással össze keverjük,és rálocsoljuk a rakott kel káposztára.
Mehet a sütőbe 180 celsius fokon kb fél,egy órára......amint elkészült,lehet tálalni...
Jó étvágyat hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése