Hozzávalók 4-6 személy részére
1.5 kg marhatarja
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér /fehérrépa/
1/4 db zellergumó
1 db vörös hagyma / jó nagy legyen ám /
5 db paradicsom
4-5 db babérlevél
1 csokor metélőhagyma/ az ablakban lehet nevelni/
1 db kisebb torma
1 teáskanál szemes fekete bors
só ízlés szerinti mennyiség
A vinaigrette szószhoz
5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál olvasztott vaj
borecet (vörös) ízlés szerinti mennyiség
só....ízlés szerint
őrölt fekete bors...ízlés szerint
Tálaláshoz
5-10 db kelkáposztalevél
2-3 paradicsom
sós főtt burgonya vagy vajon párolt paraj
Elkészítés
A tarját lobogó forró vízbe tesszük és 1/2 óráig főzzük,a közben képződő habot időről időre eltávolítjuk a főzőléről.
A sárgarépát,petrezselyemgyökeret,zellert,és a hagymát meghámozzuk,megtisztítjuk,és hozzáadjuk a marhahúshoz.
Sóval,borssal és babérlevéllel ízesítjük.
A húst takaréklángon tovább főzzük,a megpuhult zöldségeket szedjük ki a levesből és vágjuk apró kockákra.
A paradicsomot leforrázzuk,hideg vízzel leöblítjük,héját lehúzzuk,negyedekre vágjuk,magjait eltávolítjuk.
Húsát csíkokra vágjuk,a metélőhagymát megmossuk és felaprítjuk.
A tormát meghámozzuk és lereszeljük,mintha húsvétra készülne :)
Vinaigrette szósz elkészítése
Leszűrünk 0.5 liter levest ( amiben a húst főztük),megsózzuk,megborsozzuk,néhány evőkanál vörösbor ecettel elkeverjük,( okvetlenül kóstoljuk,nehogy túl savanyú legyen ).
Adjunk hozzá olívaolajat,a felkockázott leveszöldséget,a metélőhagyma 1/3 részét,vajat ki ne hagyjuk,határozott mozdulatokkal elegyítsük össze a mártást.
A puhára főzött húst kivesszük a főzőléből és kicsit hűlni hagyjuk.
Hűlést követően,vékony,lehetőleg egyforma nagyságú szeletekre vágjuk fel.
Langyosítsuk meg a vinaigrette szószt!!!!
Majd egy előmelegített tálalótálra rendezzük el a hússzeletek,káposzta leveleket csíkokra vágott paradicsommal díszítsük.
A langyos,de nem meleg szósszal öntsük le a hússzeleteket,szórjunk rá aprított metélőhagymát és reszelt tormát.
Jó étvágyat!
5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál olvasztott vaj
borecet (vörös) ízlés szerinti mennyiség
só....ízlés szerint
őrölt fekete bors...ízlés szerint
Tálaláshoz
5-10 db kelkáposztalevél
2-3 paradicsom
sós főtt burgonya vagy vajon párolt paraj
Elkészítés
A tarját lobogó forró vízbe tesszük és 1/2 óráig főzzük,a közben képződő habot időről időre eltávolítjuk a főzőléről.
A sárgarépát,petrezselyemgyökeret,zellert,és a hagymát meghámozzuk,megtisztítjuk,és hozzáadjuk a marhahúshoz.
Sóval,borssal és babérlevéllel ízesítjük.
A húst takaréklángon tovább főzzük,a megpuhult zöldségeket szedjük ki a levesből és vágjuk apró kockákra.
A paradicsomot leforrázzuk,hideg vízzel leöblítjük,héját lehúzzuk,negyedekre vágjuk,magjait eltávolítjuk.
Húsát csíkokra vágjuk,a metélőhagymát megmossuk és felaprítjuk.
A tormát meghámozzuk és lereszeljük,mintha húsvétra készülne :)
Vinaigrette szósz elkészítése
Leszűrünk 0.5 liter levest ( amiben a húst főztük),megsózzuk,megborsozzuk,néhány evőkanál vörösbor ecettel elkeverjük,( okvetlenül kóstoljuk,nehogy túl savanyú legyen ).
Adjunk hozzá olívaolajat,a felkockázott leveszöldséget,a metélőhagyma 1/3 részét,vajat ki ne hagyjuk,határozott mozdulatokkal elegyítsük össze a mártást.
A puhára főzött húst kivesszük a főzőléből és kicsit hűlni hagyjuk.
Hűlést követően,vékony,lehetőleg egyforma nagyságú szeletekre vágjuk fel.
Langyosítsuk meg a vinaigrette szószt!!!!
Majd egy előmelegített tálalótálra rendezzük el a hússzeletek,káposzta leveleket csíkokra vágott paradicsommal díszítsük.
A langyos,de nem meleg szósszal öntsük le a hússzeleteket,szórjunk rá aprított metélőhagymát és reszelt tormát.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése