A recept teljes tartalma a Szeretlek Magyarország szellemi tulajdona!
KÖSZÖNÖM,SZERETLEK MAGYARORSZÁG :)
A muffin tipikusan a kezdők háziasszonyok süteménye, merész műkörmökkel is tökéletesen elkészíthető. De mi választja el a muffint az újabban minitortára magyarosított cupcake-től? A díszes tetőzete. A cupcake mindig elegáns krémkoronát hord, amellyel küllemre és ízre is magasan emelkedik a pórias muffinok fölé. Viszont igencsak könnyű elkészíteni.
A cupcake divatja a muffin hullámot követően sodort végig a világon, egyszerűsége és látványossága okán. A muffin teljességgel komplikációmentes édesség, az amerikaiak azt mondják, hogy még a csomók sem ártanak neki, sőt, kifejezetten használnak, ezért nem is habverővel, hanem masszív robotgépeik keverőkarjával készítik el a masszát, nagyon rövid keveréssel.
Aki muffint tud sütni, annak a minitorta már gyerekjátéknál is egyszerűbb lesz, hiszen csak valamiféle krémet kell a tetejére biggyeszteni, és máris készen van egy színpadiasan szép alkotás, amelyben mennyeien egyesül a muffin egyszerűsége a torta eleganciájával.
Krémet tetszés szerint ezerfélét lehet keverni: a csokoládés muffinokhoz jól illik a csokoládékrém, legtöbbször pedig a natúr krémtúró (krémsajt, cream cheese, fromage frais, Frischkäse) alapú krémeket érdemes használni, egyrészt mert szinte mindegyik muffinhoz illenek, másrészt mert a krémtúró tartást és harapnivaló puhaságot, bársonyos textúrát biztosít a krémeknek.
Jobb, mint a tejjel vagy citromlével szimplán kikevert puritán porcukormáz. De egy sima créme Chantilly is tökéletesen megteszi, azaz egy vaníliarúd kikapart magjaival és egy kiskanál porcukorral kemény habbá vert tejszín, habzsákból cukrászosan a muffin tetejére kanyarítva.
A minitorta az időhiányban szenvedők számára kitalált – vagy földre szállt? – áldás, mert összekeverni 2 perc, megsütni 20 perc, ez idő alatt a krém is bőven elkészül, és behűthető, majd a muffinok kihűlése után rányomható azok tetejére. Az egész ceremónia nem tart tovább egy óránál, amelyből rosszindulatúan számolva is legfeljebb 10 perc telik el munkával, a többi csak várakozás. Vagy inkább vágyakozás.
Hozzávalók - Kakaós-nutellás minitorta
(12 darab)
1 púpozott evőkanál édesítés nélküli kakaópor
1 csapott evőkanál mogyorókrém (nutellaszerűség)
1-2 evőkanál forró víz 10 dkg cukor
12 dkg liszt
12 dkg puha vaj
2 tojás
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tej
A krémhez:
30 dkg porcukor
15 dkg natúr krémsajt
1-2 evőkanál friss citromlé (elhagyható)
1 púpozott evőkanál édesítés nélküli kakaópor
1 csapott evőkanál mogyorókrém (nutellaszerűség)
1-2 evőkanál forró víz 10 dkg cukor
12 dkg liszt
12 dkg puha vaj
2 tojás
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tej
A krémhez:
30 dkg porcukor
15 dkg natúr krémsajt
1-2 evőkanál friss citromlé (elhagyható)
Elkészítés:
1. A nutellát és a kakaóport keverjük laza krémmé a forró vízzel. A tészta összes többi hozzávalóját tegyük tálba, és elektromos habverővel keverjük homogén masszává. Alaposan keverjük bele a kakaós-nutellás krémet.
2. A sütőt melegítsük 200 fokra. A lágy tésztát – mert ilyet kell kapnunk, szinte folyósat, s ha nem ilyen, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanál tejet – kanalazzuk egy muffinsütő papírkosárkákkal kibélelt mélyedéseibe. 20 perc elég neki a sütőben, nem baj, ha kissé nedves-puha marad.
3. Készítsük el a mázat: az átszitált, csomómentes – ennek tényleg csomómentesnek kell lennie – porcukrot keverjük habosra a krémsajttal, esetleg lazítsuk a citromlével. Ha viszont nem kívánunk savanykás mellékzöngét lopni a minitortánk íz-szimfóniájába, akkor egyszerűen csak tejet keverjünk hozzá. De maradjon tartása, hogy szépen megtarthassa tekervényeit a muffin tetején. Aki még tovább akarja cifrázni, hintse meg egy csipet kakaóporral is, bár díszes az anélkül is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése