LINK Gerbeaud Emil receptje
Zserbó – Gerbeaud Emil eredeti receptje
Mert zserbó nélkül nincs karácsony!
Vegyük
alapul anyáin,nagyanyáink receptjét.
2 leírást ,és egy linket,ajánlok a figyelmetekbe
A zserbót:
- Széltől-szélig töltjük,
- szorosan egymás mellett hagyjuk szeletelés után is, hogy ne száradjon ki
350g liszt
1 tojás
50g cukor
200g vaj
100ml tej
10g élesztő
csipet só
180g darált dió
60g cukor
350-400g lekvár,barack,málna,de lehet próbálkozni a szilvával is
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A cukrot össze keverem a darált dióval,ezt lehet úgy is,hogy nagyon apróra aprítjuk a diót,mert a darálás során,valójában túl apró lesz,inkább más zsemlemorzsa állagú.Na mindegy ki hogyan szereti.
A tejet kéz melegre melegítjük egy kiskanálnyi cukorral, és az élesztőt felfuttatjuk benne.
A vajat daraboljuk,szoba hőmérsékletűre olvasztjuk.
A lisztet egy tálba öntjük és összekeverjük a cukorral, sóval, majd a közepébe egy lyukat készítünk .
Ebbe rakjuk a vajat a tojást, és az élesztős tejet.
Alaposan összedolgozzuk, meggyúrjuk a tésztát.
Amikor elkészül, én mindig lemérem,
és elosztom annyival amennyi laposra szeretném készíteni,
A lapokat lisztezett deszkán kinyújtom, és egy
sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
Minden lapot megkenek a lekvárral, és
megszórom a cukros dióval.
A legfelső lapot rárakom, és ha
marad felesleg a széleken, azt egyenesre vágom. Villával
megszurkálom, és mehet az előmelegített sütőbe 180C-ra kb. egy
órára.
Ha elkészült, kiemelem a tepsiből,
és hagyom alaposan kihűlni. Ekkor jöhet a csokimáz a tetejére
3 púúúpos evőkanálnyi kakaót
(holland soha más)
3 normál evőkanálnyi cukorral és
annyi kevés vízzel elkeverem, amennyivel már oda merem rakni a
tűzre, hogy ne égjen nem ami még száraz benne, de kezdjen olvadni
a nedves rész.Ez kb 2-3 ek vizet jelent. Amikor szép sima, és
elolvadt benne minden, egy kanálnyi vajat teszek bele, és addig
keverem, de már nem a tűzön, amíg elolvad. Még melegen ráöntöm
a zserbó tetejére, és késsel elkenem., de magától is
terül , alig kell rajta igazítani. A máz szép, és fényes
lesz, viszont kissé puha, különösen melegben. Viszont ezzel a
legfinomabb.
Hozzávalók:A tésztához35 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb)
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 tojás plusz egy tojássárgája a tészta bekenéséhez
1 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor az élesztőhöz
A töltelékhez30 dkg porcukorral elkevert darált dió
40 dkg sárgabaracklekvár (lehetőleg házi baracklekvárt használjunk)
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:Az összemorzsolt élesztőt a langyos tejben a mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a puha, szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a megkelt élesztőt, a porcukrot, majd összegyúrjuk. Ehhez a művelethez használjuk bátran a robotgépet. A tészta akkor jó, ha már elválik a táltól. Az elkészült tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy-egy darabot 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első, vékonyra nyújtott lapot betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és rákenjük a baracklekvár felét, erre rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, erre megint lekvár majd darált dió jön, végül a harmadik lappal befedjük. A tetejét a villával felvert tojássárgájával vékonyan bekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk.
Egy órán át pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét (egy pici vajat is tehetünk a csokihoz), és vékonyan elkenjük a tészta tetején. Kis téglalapokra szeleteljük, de csak akkor, ha a tészta már teljesen kihűlt, egyébként könnyen darabokra törik. Frissen is nagyon finom, de egy-két nap után az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése