Nagyanyám elmondása szerint, mikor kenyeret sütöttek, a
dagasztóteknőben maradt tésztamaradványt kikaparták, és a kemence
lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére
tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Így
alakult ki az a magyar gasztronómiai különlegesség, melyet egy az egyben
magyar pizzának hívhatunk.
Manapság természetesen sok fajta langallót árulnak már: van sajtos,
kolbászos, valamint vegetáriánus is, melyen olaj és párolt zöldség van,
de ízlésünk szerint bármit tehetünk rá.
A címben szereplő három név ugyanazt a lepénykenyeret jelenti. Emellett
hallottam már a vakarék, bodag, bukti neveket is. A „töki pompos” Tök
falvi szakított tésztát jelent. A langalló névváltozat a Dunántúlról
származik, bár a Tiszántúlon is így hívják.
Erdélyben – természetesen – kapros ordával megkenve sütik. Nagyjából az
utóbbi 10 évben indult el újabb reneszánsza felé, történetesen kirakodó
vásárokon, korzókon, várnapokon, fesztiválokon helyben, kemencében
sütött ínyencségként. A hideg karácsonyi vásárok alkalmával nagyon jól
eshet egy darab langalló. Ilyenkorra a magam részéről forralt bort
ajánlok hozzá. ;)
Lássunk akkor most egy receptet! . Elkészítési ideje kb. másfél óra.
Langalló recept
Hozzávalók a tésztához:50 dkg finomliszt3 db krumpli3 dkg friss élesztő4 dl langyos víz1 kk. cukorsóHozzávalók a feltéthez:2 dl tejföl1-2 fej lilahagyma20 dkg reszelt sajt20-30 dkg füstölt szalonna (császár is lehet)pirospaprika, bors, stb.Elkészítés:A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük. Közben az élesztőt a cukorral vízben feloldjuk. A főtt krumpliról leöntjük a vizet, összetörjük. Az élesztős vízhez hozzáadjuk a lisztet, sózzuk. A tésztát összedolgozzuk, langyos helyen nagyjából másfélszeresre kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, s előmelegített 200 fokon olajozott tepsiben szilárd tetejűre sütjük (5 perc nagyjából). Ha kész, kivesszük, megkenjük tejföllel, s rátesszük a felkarikázott hagymát, a felkockázott szalonnát ráhelyezzük. A tetejére sajtot reszelünk, vagy kockázunk, ezután fűszerezzük. Végül nagyjából. 15 percre visszatesszük a sütőbe – amíg a sajt meg nem olvad. Ha kivettük, pár percig hűlni hagyjuk, majd kb. tenyérnyi négyzetekre vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése