Panettone
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 10 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 7,5 dkg cukrozott citromhéj
- 7,5 dkg cukrozott narancshéj
- 6 tojás sárgája +1 a kenéshez
- 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva
- 4 dkg élesztő
- 1 citrom lereszelt héja
- bő 1 dl langyos tej
- 1 csipet só
- őrölt szegfűszeg
- őrölt fahéj
Ha megkelt, nyújtsd ki egy deszkán, szórd meg a feldarabolt gyümölcshéjjal és a mazsolával, majd ismét gyúrd össze. Ezután tedd a sütőformába, és keleszd még egy óráig. Végül kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojás sárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig.
Csokoládés panettone
Hozzávalók:
- 350 g finomliszt
- 100 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé, durvára összevágva
- 15 g friss élesztő
- 2,5 evőkanál kakaópor
- 2,5 dl langyos víz
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál vaj puhítva
- csipet só
- olvasztott vaj a kész sütemény megkenéséhez
Miután megkelt, gyors mozdulatokkal dolgozd bele a csokit, vigyázva, hogy el ne olvadjon a kezed melegétől. Tedd félre 5 percre pihenni. Közben vajazz ki egy sütőformát, majd tedd bele a tésztát, és letakarva hagyd egy órán át pihenni. 220 fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig, majd vedd vissza a hőfokot 180 fokra, és süsd tovább 25-35 percig. Ha elkészült, borítsd ki a formából, tedd egy rácsra pihenni, és kend meg olvasztott vajjal.
Panettone tiramisu
Hozzávalók:
- 25 dkg szeletelt panettone
- 30 dkg mascarpone
- 5 dkg pörkölt mandulaforgács
- 4 dkg csokireszelék
- 2 dl kávé
- 2 evőkanál brandy
- 2 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1 tojásfehérje
Köszönöm a FEMINA.HU-nak a lehetőséget
VálaszTörlés