Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2016. június 7., kedd

Lekváros batyu

Basszus, arra riadtam,hogy csengetnek,tipegek az ajtóhoz,és ....senki,lenézek a földre,és ott voltak ezek a lekváros batyuk,és egy kalácska.Ugye ti sem hagytátok volna az ajtótok előtt ....hahahahaha
De a tréfát félretéve,az ötlet onnan jött,hogy karfiollevest főzött az én kedvesem,de nálunk a karfiol leves piros......mi rántással készítjük,és naná,hogy sok aprólékkal,vagy sertés csonttal.Az ilyen féle,fajta levesek szinte sikítanak a bukták,pogácsák,batyuk után .....nos most én batyukat csináltam.

Hozzávalók
50 dkg liszt
2.5 dkg olvasztott vaj
2 db. tojás
2.5 dkg élesztő
3 ek.cukor
csipet só
3 dl. tej
 egy üveg ( 0.5 l.) lekvár,barack,szilva,cseresznye,eper..... 



Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg,tegyük bele a cukrot,élesztőt,és futtassuk fel az élesztőt.
Közben amíg az élesztőnk felfut,szitáljuk egy tálba a lisztet,adjuk hozzá az egyik tojást,az olvasztott vajat,a csipet sót,és a már felfutott élesztőt.
Keverjük jól össze,majd dagasszuk ki a tésztát,ez kb 20-30 perc fizikai munka,de ennyi kell,hogy jó sima tésztát kapjunk.
Akinek van dagasztógépe,az használja,ott a dagasztó programot,és nosza.

Amint kidagasztottuk a tésztát,takarjuk le,és meleg ( langyos)helyen kelesszük a duplájára.
Gyuró deszkát hintsük meg liszttel,majd a kidagasztott,és meg kelt tésztát,nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra,majd éles késsel vágjunk kb.10 cm kockákat a tésztából.




A 10 cm kockákra tegyünk lekvárt,majd a tészta sarkait csipjük össze ,majd egyet csavarjunk rajta.
 Az így kapott tészta batyukat tegyük félre 20 percre pihenni,kelni,20 perc pihenést követően,tegyük tepsibe a batyukat,kenjük be felvert tojással,majd kb.5-10 percig ismét pihenjen a tészta.

Aha,és én még egy kisebb kalácsra is kiszorítottam a tésztából,az már tényleg csak egy kis plusz.Sima hármas fonás,mint a copfokat.....és készen is van. 



E közben melegítsük elő a sütőt 180-200 C fokra.
 
A pihenést,kelést követően,tegyük a tepsit a sütőbe,15-20 perc, és szép aranybarnára sült batyukat kapunk.






Jó étvágyat!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése