Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2016. február 27., szombat

Foszlós bukta, szilvalekvárral töltve

  • Ez a bukta, ZSÍR hozzáadásával készült,az eredeti receptem is zsírt jegyez hozzá.Ez teljesen természetes dolog,hiszen nagyanyáink korában,csak a tehetősek használhattak vajat,ill.margarint.
Nagy kedvencem a lekváros bukta.Igaz anyu mindig barack lekvárral,vagy a HITLER SZALONNÁVAl sütötte....Nos nekem sem barack lekvár,sem Hitler szalonnám se volt itthon,volt viszont a nagy kedvencem a szilva lekvár..így ezzel készítettem el a remek kis sütikét...Milyen finom is lesz majd reggelire,kakaóval,langyos teával,hideg tejjel....De ne feledkezzünk meg a bablevesről sem,mert ahhoz is illik második fogásnak,vagy a gulyásleveshez...sokszor ettem gyerekkoromban mint kísérő...ahogyan apukám nevezte a buktát.Szóval mindegy,hogy ki hogyan szereti,lehet így,lehet úgy,de a lekváros bukta,az biza lekváros bukta.....FINOM!!! 
Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt, 
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 tojás sárgája,
  • 3 dl tej, 
  • 6 dkg zsír  
  • 5 dkg cukor,
  • csipetnyi só,
  • lekvár a töltéshez

Ne feledjük el a kovász készítését
Hozzávalók:
1 dl langyos tejjel,
1/2 dkg cukor
3 kanál liszt
 A kovásznak való langyos tejhez adjuk a cukrot,elkeverjük,belemorzsoljuk az élesztőt,megszórjuk liszttel,letakarjuk,kb 10 perc és kész a kovász.
A zsírt olvasszuk fel,tartsuk olvadt állapotban !


A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a csipetnyi sót feloldunk.

A liszthez öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt.Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott zsírt és addig gyúrjuk, míg teljesen felveszi a tészta,jól dagasszuk össze a tésztát. Dagasztást követően,hintsük meg liszttel, és takarjuk le.


Langyos helyen egy óráig kelesztjük. lisztezett deszkára kiborítjuk, gyúrjuk át gyengéd mozdulatokkal, 1 cm vastagra nyújtsuk ki, 8-10cm-es négyszögekre vágjuk. Közepébe lekvárt teszünk és feltekerjük. ezeket megzsírozott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét zsírral megkenjük, hogy mindenütt érje, 1/2 óráig kelesztjük és közepesen forró sütőben sütjük.







Jó étvágyat !!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése