Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2016. február 27., szombat

Rácsos linzer 1933' -as recept

Na emberek,megint jóba vágtam a sütőlapátomat...hehehehe


Apai nagynéném inspirált a sütemény elkészítésére.Fantasztikusan tud sütni,isteni sütiket,tortákat,krémeseket tud készíteni,nem is értem...Ezek az idős asszonyok,úgy rázzák ki a kezükből a különböző sütiket,és olyan könnyedén készítik el mintha mindig minden nap ezt csinálták volna egész életükben.
Sajnálni fogom ha ő is elmegy...de hát már 85 éves....hiányozni fog ő is,és a tudása is.
Valójában nem nagyon szeretem elkészíteni,mert azok a rácsok...na azok ki idegelnek de rendesen....Tudjátok mint a Mónika show-ban...bennem volt az ideg.....hahahaha

Na mind 1 ,mert megcsináltam,és minden kétkedőt biztosítok róla,hogy igenis megfelelő lett minden értelemben.
Forrás: ÍNYESMESTER SZAKÁCS KÖNYVE  1933' évi kiadás.

Hozzávalók
50 dkg liszt /00 liszt/ ez a bl. 51 es lenne,de persze jó a sima bl.55 liszt is.....00-t már úgy sem lehet kapni
     a lisztet mindenesetben szitázzuk át...így szól az intelem


35 dkg vaj,vagy 25 dkg zsír

35 dkg kristálycukor


35 dkg darált dió
1 dl.. tej


2 + 1db tojás  utóbbinak csak a sárgája kell,azzal kenjük majd le a rácsokat


jó fajta szilva,vagy sárgabarack lekvár
kés hegynyi sütő szóda /szóda bikarbóna /hiszen akkoriban még nem nagyon ismerték a sütőport.....





Elkészítés

Minden hozzávalót keverő tálba teszünk,és határozott mozdulatokkal kidolgozzuk a tésztát.
 Amint elkészültünk a kidolgozással,nyújtó deszkára tesszük, 2/3 részt levágunk,ez lesz a linzer alapja,a maradékból készítjük később el a rácsokat.
 Na kérem a tészta 2/3 részét fél centi vastagra kinyújtjuk,tepsibe tesszük.megkenjük lekvárral,/aki szereti az szórhat rá aprított diót is/.








A maradék tésztát kinyújtjuk,majd dereje vágó segítségével csíkokra vágjuk a tésztát.

Ezekkel a csíkokkal rácsozzuk be a linzerünk tetejét.A rács csíkokat megkenjük egy tojás sárgájával,mehet a lerbe /sütő/.


Miután már nem sparhelt-ben készítjük süteményeinket sem,így a linzer tésztánkat tegyük a 180 C -ra előmelegített sütőbe,és 20-25 perc alatt el is készül a csoda..:)





1 megjegyzés:

  1. nagyon jó ismerem is csak valahogy mindíg kiesik ez a régi jól bevállt recept de megint rákatanok és sütök sütök és megint sütök nyami........

    VálaszTörlés