Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. április 26., péntek

Otthon is elkészíthető fagylaltok, gép nélkül ...........



 A FAGYLALT Története 

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.
Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

Na de mit fárasztom én mások agyát a különféle leírásokkal,inkább fogjunk neki a fagyi készítésnek.

A fagyi recepteket köszönöm bezzeg anyának:)))))

A fagyasztás során fontos, hogy egy laposabb műanyag dobozt használjunk, mert ebben hamarabb megszilárdul a fagyi. Az átkeverésnek pedig főként a fagyás elején van jelentősége.

Mascarponés meggyfagyi (főzés nélkül)
50 dkg magozott meggy
2,5 dl cukrozott sűrített tej
50 dkg mascarpone
egy mokkáskanál fahéj
pár csepp citromlé
méz

A meggy kétharmadát a sűrített tejjel leturmixolom, majd egy mély tálban összekeverem a mascarponéval. Hozzáadom a citromlevet és a fahéjat, majd összeforgatom a maradék meggyel. Megkóstolom, és a mézzel édesítem. Kicsit édesebbre készítem, mint amennyire az ízlésünk diktálná, mert a fagyasztással tompulnak az ízek. A masszát egy nagyobb lapos műanyag dobozba töltöm, és mehet a fagyasztóba. A fagyás elején félóránként-óránként két-három alkalommal kiveszem, és villával, habverővel, esetleg botmixerrel átkeverem, megelőzve a kristályosodást. Fogyasztás előtt fél órára átteszem a normál hűtőtérbe, utána tálalom. Ekkora mennyiségből kb. 2 liter fagyi lesz.
Joghurtos eperfagyi (Chili & Vanilia receptje)
45 dkg eper
13 dkg cukor
1 tk citromlé
2 tk vodka, vagy eperlikőr (ezt én kihagytam)
24 dkg natúr joghurt

Az epret feldarabolom, megszórom a cukorral és két órát hagyom állni szobahőmérsékleten. Néha megkeverem, hogy így is segítsem a cukor oldódását. Ezután az eperhez adom a citromlét, az alkoholt és a joghurtot, majd botmixerrel pépesítem. Ezután nem túl mély, fagyasztást is bíró edénybe teszem, és mehet a mélyhűtőbe. Mivel nem fagyigépben készül, kb. másfél óránként, amikor már kezd kásásodni, villával vagy botmixerrel átkeverem, hogy megszabaduljak a nem kívánatos kristályoktól. Ezt kétszer-háromszor ismétlem, majd kifagyasztom. Egy liter fagyi készül a recept alapján.

Citromfagyi

2 nagy citrom leve és héja
20 dkg porcukor
egy nagy pohár natúr joghurt
4 dl tejszín

Az alaposan megmosott citromok héját lereszelem, levüket az utolsó cseppig kifacsarom vigyázva, hogy a magok ne kerüljenek bele. A citromhéjat és levet összekeverem a cukorral és a joghurttal, és a keveréket hagyom fél óráig állni, hogy jól átvehesse az ízeket. A tejszínt habbá verem és lazán összekeverem a joghurtos-citromos keverékkel. Zárható, fagyasztóba tehető edénybe teszem és beküldöm a mélyhűtőbe. Tálalás előtt fél órát pihen szobahőmérsékleten, utána kelyhekbe adagolom, ribizlivel és ostyával díszítem. A recept Nigella Lawsontól származik némi módosítással, és egy liter fagyihoz elegendő.

Ribizlis túrófagyi
5 dl tej
5 dl tejszín
20 dkg cukor
50 dkg túró
fél citrom leve és reszelt héja
40 dkg tisztított ribizli
csipet fahéj (opcionális)

A tejet a tejszínnel és a cukorral meg a fahéjjal kevergetve felforralom, majd a lábost hideg vízbe állítva, kevergetve lehűtöm. Amíg hűl, megtisztítom a ribizlit, a felét villával megnyomkodom. A túrót botmixerrel áttöröm. Ha a tejes-tejszínes keverék már kihűlt, összekeverem a túróval, beleteszem a ribizlipépet és az egész ribizliszemeket és két egyliteres hűthető formában beteszem a mélyhűtőbe. Fagyasztás közben félóránként-óránként jól átkeverem villával vagy habverővel, hogy a jégkristályokat némileg összetörjem. 2 liter fagyi lesz belőle.

Kókusztejes csokifagyi
2 dl tej
egy doboz (4 dl) kókusztej
4 tojássárga
15 dkg cukor
10 dkg étcsoki (jó minőségű)
egy csipet só
egy evőkanál fehér rum (elhagyható)
A tejet a kókusztejjel felmelegítem. Ezalatt a tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, másik edényben pedig gőz felett megolvasztom a csokoládét. A cukros tojáshoz hozzáöntöm a meleg tejes keveréket, közben habverővel folyamatosan keverem a tojást, hogy csomómentes legyen, és ne csapódjon ki. A keveréket visszaöntöm a lábosba, és krémesre főzöm, ezalatt hozzáadom az olvasztott csokoládét és a rumot is. Ha kissé besűrűsödött, lehűtöm, majd lapos műanyagedénybe téve beteszem a fagyasztóba, és félóránként-óránként átkeverem a kristályosodás megelőzése érdekében. A mennyiségből egy liter fagyi lesz, lehet hozzá kínálni a fel nem használt tojásfehérjéből készített kókuszcsókot. A kókusztej helyett habtejszínt is használhatunk.

 Azért a gép nélküli fagyinál ne számítsunk olyan selymességre, mint a fagyizóban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése