Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. április 18., csütörtök

Pik-pak rétes, mákos-narancsos és diós-kakaós töltelékkel

Pik-pak rétes, mákos-narancsos és diós-kakaós töltelékkel 

 

KÖSZÖNÖM BARBI KONYHÁJÁNAK A KITŰNŐ RECEPTET !!!!!

Milyen fura az élet. Kb. 8 éve a szomszédunkban lakó nénitől kaptam egy receptet egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető rétesről. Aztán csak ott pihent a receptes füzetkémben és sosem kelt életre. Aztán elkapott a blog őrület és nyáron megláttam Duendénél egy finom rétest, ami megint eszembe juttatta a füzetembe lapulót, ami detto ugyanaz volt, de megint csak elodázódott, majd elfelejtődött egészen mostanáig mikor is  a napokban trollanyunál újra belebotlottam. Nem vártam tovább, rögtön nekiálltam (mert ez ugye már egy jel), és a máktilalom ellenére, két rudat a spájzom polcán árválkodó mák egy részével töltöttem narancslekvárral megbolondítva.
FIGYELEM! Egy hibát elkövettem, mégpedig, mikor a tésztát meg kell kenni a vajas liszttel, nekem túl lágy lett a krém és feltekerésnél jócskán kifolyt, így mikor a hűtőben megdermedtek a csigák, egyesével egy kicsit átgyúrtam. (Különben a kedves szomszédnéni receptje ezt javasolta is!) Na ezt nem szabad, mert nem lesz igazán leveles a tészta, ezért fontos, hogy a rántás amivel megkenjük sűrű legyen és ne folyós!!
Azért néznek ki ilyen tömötteknek. :(
Nem vette kedvem, hamarosan újra készül mert fantasztikus recept és innen köszönöm nektek trollanyu, Duende, hogy eszembe juttatátok!! :))

Ő a mákos...

Hozzávalók a tésztához:
  • 300 g liszt
  • 1 tojás
  • 175 g tejföl
  • 100 g olvasztott vaj + kb. 2 ek lisz a kenéshez

Mákos töltelék:
  • 200 g darált mák
  • 200 g porcukor
  • 2 ek. narancslekvár
  • 1 ek. méz
  • 80 g darált háztartási keksz
  • 70-80 ml tej

Kakaós, diós töltelékhez:
  • 80 g darált dió
  • 2 ek. kakaó
  • 5 ek. porcukor
  • olaj a kenéshez
Jobbra lent a diós-kakaós...

  1. A lisztből, tojásból, tejfölből tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. Nehéz lesz de nem baj, ügyeskedjünk. A vajat olvasszuk fel és a 2 evőkanál liszttel készítsünk rántást, úgy, hogy ne legyen folyós, de még kenhető maradjon, mert különben feltekeréskor kifolyik a vajas krém, ami nem szerencsés!
  2. Kenjük rá a kinyújtott tésztalapra, majd tekerjük fel, vágjuk 4 részre és rögtön mehet a hűtőbe a töltelékek összeállításáig.
  3. A mákos töltelékhez valókat összefőzzük egy kicsit, a tejből csak annyit öntsünk hozzá, hogy kenhető krémszerű masszát kapjunk.
  4. A diót, cukrot, kakaót összekeverjük egy tálba.
  5. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  6. A tésztákat elővesszük és egyet kinyújtunk jó vékonyra majd megtöltjük a mák felével és feltekerjük, majd sütőpapiros tepsire tesszük. Készítünk még egy mákos rudat.
  7. A következő kinyújtott tésztát megkenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós, diós keverék felével, majd ezt is feltekerjük és még egy ugyanilyen rudat készítünk.
  8. A tetejüket kenjük le tejfölös olvasztott vajjal és toljuk az előmelegített sütőbe, kb. 25 percre.
  9. Porcukorral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése