Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. március 2., vasárnap

Kapros-juhtúrós nokedli,rántott sertéskarajjal

Mit is mondhatnék,írhatnék,nem is tudom,hogy hol kezdjem.
Megpróbálom az elején.......ezelőtt 15 évvel,egy kifőzdében,amely a VII.kerület,Péterfy Sándor utcai kórház bejáratával szemben volt.
Az objektum,igen csak szűkös volt,egy cirka 15 nm. helyiség,aminek a végében volt a kiszolgálópult,és az mögött a konyha,vélelmezhetően egykoron valamilyen más funkciót ellátó üzlethelyiség lehetett,csak később alakították át  kifőzdének.
A beltér igencsak egyszerű,és szűkös,hiszen csupán kettő darab kétszemélyes asztalka,és az üzlet háromnegyed részén húzódó ún.tálaló pult foglalt el amely a falmentén volt,szóval 4 személy ülve,és kb.6 személy állva ehetett.
Ezzel együtt a déli órákban az utcán állt a sorvége,ami csak arra engedett következtetni,hogy jó lehet a konyha.
Szóval, itt ettem életemben először ezt az ételt, aminek a receptjét most megosztom a nagyérdeművel.


Kapros juhtúros nokedli hozzávalói

30 dkg liszt
3 db. tojás
1 evőkanál só
1 csomag kapor
1 csomag juhtúró 10-13 dkg
2-3 dl.víz
15 dkg szalonna

Rántott húshoz valók
1 kg sertés karaj / rövid,illetve hosszú,kinek melyik a gusztusa /
2 db.tojás
10 dkg liszt
20 dkg zsemlemorzsa
1 kk.só
olaj a kisütéshez


A kapros történet elkészítése.

A szalonnát felkockázom,zsírjára sütöm,félre teszem,majd a végén veszem elő ismét.





A lisztet tálba szitálom,beleütöm a tojásokat,jöhet a só,majd a juhtúró,a remek kapor,kevés víz,jól
összedolgozom a keveréket,ha szükséges akkor még adok hozzá vizet,mert  "folyós" állagúnak kell lennie a nokedli masszának.,így könnyebb a szaggatása.De azért arra vigyázok,hogy nehogy túl híg legyen a massza,mert akkor át folyik a nokedliszaggatón,és az nem túl esztétikus,hogy úgy mondjam.






 A nokedli összeállítását követően kis időre,ameddig a főzővíz felforr,félreteszem a masszát,így jól összeérnek az ízek amik benne vannak.
Közben felteszem a vizet amiben később kifőzöm a nokedlit ,a víz felforrt,most sózom,de csak óvatosan,hiszen a massza már sós!!!
Felhelyezem a nokedliszaggatót az edényre,kisebb adag masszát teszek bele,és egy fakanál segítségével el kezdem a nokedliszaggatását,az edényben lévő nokedliknek a víz felszínére kell jönniük,ekkor van késszen a nokedli,
No most még egyszer,és és még egyszer megismétlem az előbb leírt nokedliszaggatását,ezt mind addig csinálom ameddig tart a massza.Egy szűrő segítségével kiszedem a vízből,az elkészült nokedlit,és a már előre lesütött szalonnára teszem,majd átforgatom,hogy mindenhol érje a jó sült szalonna íze,s zsírja.





Aki szereti a kaprot,az még most tehet rá,így még autentikusabb lesz az íze a nokedlinek,sőt a vagányak,azok még ilyenkor tejfölt,és plusz juhtúrót is tesznek rá.

Rántott hús elkészítése:


Nem hinném,hogy litániát kéne írnom ennek az egyszerűen elkészíthető ételnek az elkészítéséhez.
De azért egy párszóban összefoglalom az elkészítését.
.......liszt-felvert,sózott tojások-zsemlemorzsa...ez a sorrend a panírozáshoz,a hússzeleteket,lehet klopfolni aki úgy szereti,aki meg harapni akarja a húst,az ne klopfolja ki hússzeleteket.........tehát 1,liszt...2, tojás...3, zsemlemorzsa.....mint azt már említettem .így ebben a sorrendben kell a hússzeleteket egyenként beleforgatni a panírösszetevőibe....elkészülésüket követően mehetnek az időközben felforrósodott olajba,és közepes lángon aranybarnára sütöm a husikákat.



Jöhet a tálalás......a cucc magáért beszél...........JÓ ÉTVÁGYAT  !!!!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése