Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. március 15., szombat

Stefánia /tojással töltött fasírt őzgerinc formában sütve/burgonya pürével tálalva.

Eljött a fasírtos nap is,ihletet kaptam barátnőmtől /Polgár Anikó/, miután megígértem neki,hogy elkészítem,íme itt a recept,és persze a képek.



Megint csak egy egyszerű polgári ételt keresztelt el, valaki ilyen flancos úri névre,hogy Stefánia......

De álljon itt a Vikipédia meghatározása: Stefánia belga királyi hercegnő beleszeretett a magyar földbirtokos, főrendiházi tag, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnő ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született a Stefánia vagdalt vagy másként töltött fasírtrolád is. Se szeri, se száma a „Stefánia módon” vagyis főtt tojással töltött készítményeknek. „Stefánia vagdalt”, „Stefánia rizottó”, „Stefánia felfújt”, „Stefánia fészek”. Ezeknek a főételeknek a közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában
Mit azt olvashassátok,innen származik a az egyben sült tojással töltött fasírt úri neve .



Fasírt Hozzávalói:

50 dkg darált sertés hús
/ lehet aprítani is a húst,csak az kissé macerás,de ha van aprító gép azzal gyorsabb,azért említem az aprítást,mert ugye nem mindig léteztek húsdarálók a háztartásokban,és eleink bizony késsel aprították a fasírthoz is a húst/
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6 db tojás  / a tojás db száma attól függ,hogy mekkora hengert csinálunk a fasírtból/
2 db tojás .....ez a fasírtba kell  !!!!!!!
1 csapott ek.só
1 csapott ek.őrölt feketebors
1 csapott ek.őrölt pirospaprika
4 db száraz zsemle
kevés olaj,vagy zsír
kevés zsemlemorzsa,erre a forma meghintésére,vagy a tepsi meghintésére van szükség

Őzgerinc sütőforma !!!!  ha nincsen az sem baj,akkor egy folpackra helyezhetjük a masszát,majd bele a tojásokat,és mint a rétest.....a folpack segítségével felgöngyöljük a fasírtot,az így kapott "hengert" tesszük be a hűtőbe pihenni,ezt majd tepsiben lehet sütni.

és most jönnek az én verziómhoz használt plusz összetevők
2 kk.füstölt őrölt paprika
1 ek.gulyáskrém
2 ek. pirított hagyma darabok


Köret hozzávalói

1 kg burgonya,2 ek.tejföl,1 ek.vaj
ízlés szerint só
1 mokkáskanál.reszelt szerecsendió
vagy 30 dkg rizs,egy marék fagyasztott zöldborsó /rizi-bizi/

Burgonya püré elkészítése:
Az 1 kg burgonyát meghámozom,kockára vágom,majd hideg vízben felteszem főni,forrást követően mérsékelem a lángot,és készre főzöm a burgonyát.
Amit elkészült leszűröm,de nem öntök minden vizet ki,keveset félreteszek a főzővízből,hátha túl sűrű lesz a püré.és a főzővízzel nyugodtan hígíthatom.
A megfőtt burgonyára teszem a vajat,tejfölt,és ráreszelem a szerencsendiót,de használhatunk előre lereszelt változatot is.
Én bot mixer segítségével töröm össze a burgonyát,közben többször megkóstolom,ha kell még ízesíteni akkor azt pótolom,inkább most most később,hiszen amíg meleg a püré,addig jobban felveszi az ízeket.

Fasírt elkészítése:
Zsemléket vízben áztatom,és közben elkezdem a fasírt összeállítását.
A darált /aprított/húst keverőtálba rakom,beleütöm a 2 db tojást,sózom,borsozom,paprikázom,jöhet a gulyáskrém,pirított hagyma,és a közben felázott zsemléket jól kifacsarom,majd a többi hozzávalóhoz teszem.
Határozott mozdulatokkal összekeverem  a fasírt masszát,közben állandóan kóstolgatom,hogy esetleg kell e még fűszerezni.Fokhagymát megtisztítom,a vöröshagymát szint úgy.a fokhagymát fokhagyma préssel a húshoz adom.
A vöröshagymát apróra vágom,majd kissé megdinsztelem kevés olajon,majd ezt a masszához adom,és még egyszer jól átkeverem.
Mehet a hűtőbe pihenni kb. egy órát,eközben a 6 db tojást megmosom,majd hideg vízben felteszem főni,a forrástól számítva 10 perc,és máris készen vannak,a főzővízben hagyom hogy kihűljenek,majd ezt követően megtisztítom őket/leszedem a héjukat/.


Jöhet a következő fázis..........A behűtött masszát elveszem a hűtőből,az őz gerinc formát kiolajozom,meg hintem zsemlemorzsával,
ez elősegíti a formából való kiszedését a később elkészült Stefániának.

Szóval,olaj,zsemlemorzsa.jöhet a hús massza,szépen belehelyezek egy adagot a formába,majd egyenletesen elosztom,hogy minden hová kb egyforma mennyiség jusson.

Ezt követően a főtt tojások végeit levágom,majd elkezdem egymás mögé rakni őket a hús massza közepébe.
Miért vágom a tojások végeit le,nos egyszerű a magyarázat,jobban össze simulnak egymáshoz,hiszen egyenes a végük.

Amint elfogyott a tojás,a tetejükre halmozok a hús masszából,egyenletesen elosztom,így zárva le a Stefánia alját/tetejét/,hiszen amikor majd a pecsenyés tálra helyezem,akkor majd ez lesz a Stefánia alja.



200 celsiuszra előmelegített sütőben 15 percig sütöm,majd majd 150 celsiuszra mérsékelem a sütő hőmérsékletét,és kb 25 perc alatt készre sütöm a csodát...........


a kissé lehűlt Stefániát kiborítom a formából,és tovább hagyom hűlni a vágódeszkán,majd később szeleteket vágok belőle,és jöhet a tálalás..........


ecetes zöld paradicsom,ecetes paprika,ecetes uborka,ecetes patiszon..............


Jó étvágyat hozzá  :)





9 megjegyzés:

  1. Most azonnal neki is látok az elkészítéséhez!! Nagyon jól néz ki!! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi,hogy ilyen gyorsan reagáltam rá. Orulok amiert ezt a leirast vsladztottad. Koszonom neked.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Nosza essél neki barátom,és ne kíméld a konyhádat....😉😉😉💥💥

      Törlés
  3. Köszönöm a segitséget Sziszi jól jött!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm amiért az én receptemet választottad. Sok sikert. Jó étvágyat hozzá.

      Törlés
  4. Isten áldjon most sütöm meg én is. Szia.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszti, már sül a sütőben! 😀😊

    VálaszTörlés
  6. Holnap fogom megcsinálni, remélem finom lesz !

    VálaszTörlés