Nem törvényszerű a kukta használata,bár milyen nagyobb lábasban,fazékban,cserép cuccokban is el lehet készíteni,sőt az egyik legjobb az égetett cserép edény,vagy egy igazi békebeli vas fazék.
Igazából a sólet izgatott már megint ,de megint nem állt rá a kezem,pedig annyira,de annyira szeretem....anyukám nagyon sokszor készített sóletet,imádtuk mindannyian...amióta elment anyu,azóta nem ettem sóletet..De ugye a tuti sólethez füstölt liba melle is dukálna,az meg ugye nem az olcsóságok közé tartozik....persze lehet füstölt borda véggel is készíteni/ 1400 ft./kg/ ez azért jelentősen olcsóbb mint a füstölt liba hús.
Na mindegy ...jó ez így ahogyan lett.....
Na de ne nosztalgiázzunk ,nem kellenek a könnyek,mert sós lesz minden....hahahaha
Hozzávalók
EGY DARAB KUKTA FAZÉK :)
50 dkg száraz bab-----tarka,fehér....tök mindegy
1.50 kg. sertés hús../LAPOCKA/,az egyik legjobb,persze ha kaptam volna sertés lábszárt..hmhm
4 db vöröshagyma
4 ek. disznózsír /mangalica/
4 ek. őrölt Kalocsai piros paprika
2e k. őrölt Cayenne chili paprika
2 db fehér répa,más néven petrezselyem gyökér
4 db sárga répa
3 db babér levél
2 l húsleves alap lé,vagy zöldség leves alap lé / leves kockából is jó/
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
2 dl hideg víz
Elkészítés
A hagymát és a zöldségeket,megtisztítjuk,a hagymát apró vágjuk fel,a zöldségeket karikára vágjuk,persze erre nincsenek törvények,ki hogyan szereti,akarja...
Babot válogassuk át,mossuk le folyóvíz alatt,tegyük félre.
A húst nézzük át,mossuk le,kockázzunk fel.
Tegyük fel a főzőedényünket/én a kuktámat/,tegyünk bele zsírt,olvasszuk fel,dobjuk bele a hagymát,dinszteljük üvegesre.
Hopp,jön a Kalocsai őrölt paprika és a Cayenne chili paprika,keverjük át,mehet bele a babér levél,át keverni,most a darabolt zöldségek,kis ideig dinszteljük a zöldséges alapot KÖZEPES LÁNGON......2 dl.hideg vizet öntsünk az edénybe,kb. 2-4 percig pároljunk mindent össze.
Na kérem,most mehet a kockázott hús,5 perc elteltével,máris ugrik az edénybe a bab....sózzuk,borsozzuk,öntsük fel az alap lével,fedjük le és 2-3 órán keresztül,közepes lángon főzzük a babos csodát,persze közbe ellenőrizhetjük a zöldséget,húst,ha úgy érezzük hogy puha,akkor nem kell annyi ideig főzni
Kuktám lezárva...1 órát főztem a babos húst,majd 1/2 órát még,hogy be sűrűsödjön.
Az idő elteltével,vegyük le a födőt és takarék lángon 1/2-1 órát főzzük tovább a babos csodánkat,mind addig amíg be nem sűrűsödik kellően.Ha valaki hosszú lével szeretné,akkor nem főzi további egy órán keresztül,de akkor nem pörkölt lesz ha nem bab gulyás izé.....
Én ugye a régi alu kuktát használtam,így nekem csak egy óra hosszat tartott a főzés,majd utána a fedő nélkül főztem további egy órát,így jó sűrű lett a babos hús,már majdnem mint a sólet.
Idő lejárt,mindenki lépjen el az asztaltól.....
Ügyesek vagytok,ugye nem is volt olyan nehéz elkészíteni....
Jó étvágyat mindenkinek.
Könnyes lett a szemem az örömtől :)...annyira jó lett....és olyan finom....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése