Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2018. február 17., szombat

Kuktában készített babos pörkölt

Nem egy bonyolult étel,pláne ha kuktában készítjük el.
Nem törvényszerű a kukta használata,bár milyen nagyobb lábasban,fazékban,cserép cuccokban is el lehet készíteni,sőt az egyik legjobb az égetett cserép edény,vagy egy igazi békebeli vas fazék.
Igazából a sólet izgatott már megint ,de megint nem állt rá a kezem,pedig annyira,de annyira szeretem....anyukám nagyon sokszor készített sóletet,imádtuk mindannyian...amióta elment anyu,azóta nem ettem sóletet..De ugye a tuti sólethez füstölt liba melle is dukálna,az meg ugye nem az olcsóságok közé tartozik....persze lehet füstölt borda véggel is készíteni/ 1400 ft./kg/ ez azért jelentősen olcsóbb mint a füstölt liba hús.
Na mindegy ...jó ez így ahogyan lett.....



Na de ne nosztalgiázzunk ,nem kellenek a könnyek,mert sós lesz minden....hahahaha



Hozzávalók

EGY DARAB KUKTA FAZÉK :)


50 dkg száraz bab-----tarka,fehér....tök mindegy
1.50 kg. sertés hús../LAPOCKA/,az egyik legjobb,persze ha kaptam volna sertés lábszárt..hmhm
4 db     vöröshagyma
4 ek.    disznózsír /mangalica/
4 ek.    őrölt Kalocsai piros paprika
2e k.    őrölt Cayenne chili paprika
2 db    fehér répa,más néven petrezselyem gyökér
4 db    sárga répa
3 db    babér levél
2 l       húsleves alap lé,vagy zöldség leves alap lé / leves kockából is jó/
só ízlés szerint
őrölt fekete bors ízlés szerint
 2 dl hideg víz










Elkészítés

A hagymát és a zöldségeket,megtisztítjuk,a hagymát apró vágjuk fel,a zöldségeket karikára vágjuk,persze erre nincsenek törvények,ki hogyan szereti,akarja...



Babot válogassuk át,mossuk le folyóvíz alatt,tegyük félre.

A húst nézzük át,mossuk le,kockázzunk fel.



Tegyük fel a főzőedényünket/én a kuktámat/,tegyünk bele zsírt,olvasszuk fel,dobjuk bele a hagymát,dinszteljük üvegesre.



Hopp,jön a Kalocsai őrölt paprika és a Cayenne chili paprika,keverjük át,mehet bele a babér levél,át keverni,most a darabolt zöldségek,kis ideig dinszteljük a zöldséges alapot KÖZEPES LÁNGON......2 dl.hideg vizet öntsünk az edénybe,kb. 2-4 percig pároljunk mindent össze.





Na kérem,most mehet  a kockázott hús,5 perc elteltével,máris ugrik az edénybe a bab....sózzuk,borsozzuk,öntsük fel az alap lével,fedjük le és 2-3  órán keresztül,közepes lángon főzzük a babos csodát,persze közbe ellenőrizhetjük a zöldséget,húst,ha úgy érezzük hogy puha,akkor nem kell annyi ideig főzni






Kuktám lezárva...1 órát főztem a babos húst,majd 1/2 órát még,hogy be sűrűsödjön.

Az idő elteltével,vegyük le a födőt és takarék lángon 1/2-1 órát főzzük tovább a  babos csodánkat,mind addig amíg be nem sűrűsödik kellően.Ha valaki hosszú lével szeretné,akkor nem főzi további egy órán keresztül,de akkor nem pörkölt lesz ha nem bab gulyás izé.....
Én ugye a régi alu kuktát használtam,így nekem csak egy óra hosszat tartott a főzés,majd utána a fedő nélkül főztem további egy órát,így jó sűrű lett a babos hús,már majdnem mint a sólet.



Idő lejárt,mindenki lépjen el az asztaltól.....

Ügyesek vagytok,ugye nem is volt olyan nehéz elkészíteni....

Jó étvágyat mindenkinek.

Könnyes lett a szemem az örömtől :)...annyira jó lett....és olyan finom....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése