Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2018. február 12., hétfő

Salátaleves,nagynéni módra

Nos bár rengeteg saláta leves verzió kering az interneten is,de én mégis az apai nagynéném receptjét választottam.
Úgy döntöttem,hogy bár én pasi vagyok,de viszem tovább a családi nevem vonalán futó ősi családi recepteket.
Sok recept apai nagy anyám kézírásával és apai nagynéném írásával van rögzítve, ami igen csak tetszik még ,hogy apu másik nővérének is fellelhetőek a kézzel írt receptjei,Ica nagynéném őrzi e relikviákat.Csak remélni tudom,hogy ha már ő sem lesz az élők világában,akkor rám bízza e féltett recepteket,ha csak kis időre is ugyan,de én lehetek majd  a receptek őrzője.
Az igazán nagy dolog,hogy apai nagyapám kézírása is ott van a receptek között,ő a kolbász és hurka hozzávalóit írta le,tehát az is egy családi recept  :)



Na de kezdjünk a saláta leves elkészítésébe.


lássuk a hozzávalókat......

1-2 fej saláta...figyeljünk oda a vásárlásnál,ne legyen túl zöld,de túl halovány sem jó,a saláta szívet megnyomva,félkemény legyen,akkor jó...
1 liter tej..ha lehet házi kimért tejet vegyünk a zsír tartalom végett
0.5 l víz
10 dkg házi füstölt húsos szalonna...aki szerencsés,annak van tesója,akik disznót tartanak,így van finom házi szalonnám is :)
só ízlés szerint
3-4 gerezd aprított fokhagyma
őrölt fekete bors ízlés szerint
őrölt szerecsen dió ízlés szerint  OPCIONÁLIS!!!
1-2 ek.búza liszt
kb. 1 dl.tejföl,vagy tejszín   a besűrítéshez /habarás/
1 ek.10% ecet OPCIONÁLIS !!



és most készítsük el a levest

A salátát mossuk meg,csepegtessük le,majd jól nézzük át miközben leveleire szedjük,ismét mossuk meg,majd daraboljuk fel közepes darabokra / akkorára,mint mondjuk egy kávés csésze/.
Szalonnát kockázzuk apróra,süssük zsírjára,szűrjük le,tegyük félre.
A tejet,vizet öntsük össze,tegyük fel forrni,tegyük bele a fokhagymát,sózzuk,borsozzuk....amint forr a lé,tegyük bele a salátát,ki sült szalonnát,kóstoljuk meg,ha kell fűszerezzük /só,bors/ utána,közepes lángra tegyük.
Fedjük le és hagyjuk,hogy össze essenek a saláta levelek,ez pár perc csupán.
Közben a lisztet csomó mentesre keverjük el a tejföllel,adjunk hozzá egy kis levest,keverjük el,folyamatos keverés mellett,öntsük a levesbe,megint egy nagy keverés,főzzük össze,kissé be fog sűrűsödni,de pont ez a cél.Ha nem akarod a sűrítés,akár be is ránthatod,ha azt sem akkor sima fűszeres,fokhagymás tej, egy kis ecet,és a szerecsen dió.

Ennyi...lehet tálalni is akár...de a legfinomabb az másnap,amikor hidegen fogyasztjuk...nagyon finom hidegen.

Jó étvágyat mindenkinek!

Ui: lehet az elkészül levest, egy kis darabolt sajttal is megbolondítani,itt nincsenek szabályok,hogy milyen sajtot használjunk,de a kipróbált leveseim,a félkemény,kemény sajtokért esedeztek,így én most tettem a tetejére mind a kétféle sajtból ....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése