Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. március 28., csütörtök

Cigánypecsenye serpenyős burgonyával

nem hinném,hogy van olyan Magyar ember aki még nem evett volna Cigánypecsenyét  Zigeuner braten mit Bratkartoffeln....... heheheheh

a Balatonon szezon alatt,szinte kötelező volt ilyet enni,vagy hasábburgonyával,vagy petrezselymes új burgonyával,vagy.....mit tudom én,amit a szakács adott:))))))

na essünk neki ennek a nagyon finom ételnek
Hozzávalók:

8 szelet egyenként kb 6 dkg sertés tarja szeletek,ugyan a valamikori előírt dkg az 10 dkg volt személyenként,de az régen volt
8 szelet ujjnyi vastag szalonna csíkok,amiket bevagdosok,mert majd ezekkel díszítem meg  a szeleteket 
őrölt pirospaprika jó sok
őrölt feetebors
3-4 fej fokhagyma

zsír a sütéshez

1 csokor petrezselyem
2 kg burgonya


Elkészítése:
a tarja szeleteket kissé kiklopfolom  ,de előtte az inakat,és a hús széleit egy éles késsel át,illetve be vagdosom,így a sütésnél nem ugrik össze a hús
 a fokhagymát megtisztítom,majd a gerezdeket vagy apróra vágom,vagy fokhagymaprésen átnyomom,kinek,kinek az ízlése a meghatározó ebben a műveletben 
a burgonyát megtisztítom,negyedekre vágom,és zsupsz a sózott főző vízbe ahol is félig megfőzöm
majd egy serpenyőbe, át teszem amibe előtte zsírt tettem,és itt átsütöm a burgonyát......

no de ne szaladjunk előre....

a hús szeleteket zsírban kisütöm,én a hús szeletekkel együtt szoktam a szalonna csíkokat is kisütni
ezalatt az idő alatt amíg sülnek a hús szeletek,főhet a burgonya is,sőt ha már közben sül az sem baj..de úgy is lehet,hogy ugyan abban a zsírban amiben a hús szeletek sültek,abban a zsírban sütöm meg az előfőzött burgonyát...sőt talán ez a legjobb megoldás

hús kisülve,megszórva paprikával,sóval,őrölt borssal ,kevés fokhagyma a tetején,és legvégül a sült szalonna taréj,amit pirospaprikába nyomkodok.......de nincsen  elégetve a hús ugye,ennek az ételnek is az egyik lényeges pontja az,hogy szaftos   maradjon a hús,ezért is van a 6dkg,ezért nem szabad teljesen kiklopfolni
a sütési időse legyen több tízperc,nem hirtelen mind a két oldalát átsütöm tarjának így belül finom omlós marad a hús,de lehet kissé jobban is megsütni,van aki teljesen átsütve szereti de az biztos,hogy nem azért Cigány szelet neve mert elvan égetve a hús.....a borsozás,és pirospaprikázás végett nevezik így az ételt...én így tudom,így tanította édesanyám nekem


tálaláskor frissen vágott petrezselymet szórok a burgonyára.............


Jó étvágyat:))))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése