Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2014. április 3., csütörtök

Brassói a recesszió jegyében

Nos ez nem egy rendhagyónak mondható Brassói.Mert mindenféle más hozzávalókat írkálnak az emberek,de még egy két szakácskönyv is emleget más hozzávalókat mint amiket én használok.
Például,vöröshagyma,zöldpaprika,köménymag,paradicsom,zöldborsó ......   brrrrrr..............na majd, a fene essen bele ezekbe a hozzávalókba.Szerénységem a takarékosság jegyében,ha úgy tetszik akkor a recesszió jegyében készítem el a Brassóimat.
Itt szeretném megjegyezni,hogy nálunk mindig is így készült ez az étel,és bármilyen kitűnő gazdasági helyzet éri el majd kis hazánkat,én az után is csak így ebben a formátumban fogom elkészíteni a
BRASSÓIT



Először álljon itt a saját verzióm...........

Hozzávalók

50 dkg sertés tarja
20 dkg sertés zsír
2 egész fej fokhagyma
őrölt fekete bors....amennyit csak elbír az ízlelőbimbótok
só....na ezzel azért óvatosan  :)

Köret
1 kg burgonya
 só, ízlés szerinti mennyiség
2 csokor petrezselyem


 Savanyúság
Vágott vegyes
Csalamádé
Ecetes paprika,káposztával töltött.............................
Töltött paprika
Ecetes uborka
...................................................................  STB....................


Brassói elkészítése

A húst csíkokra vágom,de lehet kockára is,vagy ahogyan akarjátok.......hihihihihi



Némi nemű zsírt dobok a serpenyőbe,igen én ezt használok,de abból egy jó nagyot.No szóval zsírt hevítek,majd zsupsz bele a csíkokra vágott hús,és az egyik egész fej fokhagyma,amit előzőleg kettévágtam keresztben,a husikát teljesen zsírjára pirítom,közben sózom,és borsozom.Amit úgy itéltetik,hogy eléggé lepirult a cucc,azonnal mehet, / kb 20-25 perc max/a következő adag fokhagyma,



de ez már préselve,pár pillanatig pirítom,de tényleg ,/nagyon vigyázni nehogy megégjen,akkor keserű lesz,és kuka az egész/,



majd azonnal hideg vízzel öntöm fel / éppen, hogy ellepje a húst/,és vissza párolom jó puhára.
Nem meg ijedni a sok fokhagymától,azt amit kettévágva tesztek bele,azt nyugodt szívvel vegyétek ki amikor elkezditek vissza főzni,mert ő már addigra elvégezte a munkáját,az összes ízét ott hagyta a lepirítás közben.
Na, én így készítem, a Brassóit!!!


Köret elkészítése

Burgonyát meghámozom,majd negyedekre vágom.



Hideg sós vízbe felteszem főni,amikor már majdnem kész van,ez ugyan a burgonyától függ,de azért ellenőrizzétek.Egy villát szúrjatok a burgonya kockába,ha nem esik szét akkor nagyon baró a dolog,azonnal leszűrni,és mehet a tepsibe,zsírt rádobni,magas hőmérsékleten készre sütni.
A sütés kb.10 perc,na persze ha elővan melegítve a sütő,vagy ha légkeveréses sütőd van.
Természetesen lehet lábasban,serpenyőben is sütni a főtt burgonyát,talán így kissé tovább tart ugyan,de az íze az ugyan olyan mint a tepsiben sütötté.
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórom meg a  tálalt ételt.

Friss ropogós barna kenyér /házi/,valami bitang savanyúság,és természetesen valami kitűnő itóka,dukál e remek egytál étel mellé

 Ital ajánlat
A borok közül,talán egy cuve,rose,vagy rizling....de ez is ízlés kérdése



A sörök közül, mostani nagy kedvenceimet ajánlanám,az egyik a szilvás sör,a másik Ogre névre hallgató világos sör,mind a kettő a Békésszentandrási sörfőzde remekei.
és íme a sörfőzde kínálatából,egy kis ízelítő




  Tessék íme,lehet kompromisszumokatkötni,és lehet agyalni,hogy most akkor mi van  ????


1. Zsolnay Gábor szerint: a receptet 1948 -ban Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-szűz húsból.)
2. Dózsa György mesterszakács állította, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, hogy Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.)
3. Unger Károly szerint a leghitelesebb forrás Csáky Sándor "XX Század Szakácsművészete" című könyve, mely szerint az eredeti recept, bélszínből készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, vörösboros, gombás változat, tarhonyával).
4. Pető Gyula "Ételkészítési Ismeretek" című könyve, nem foglalkozik az eredetével, de mivel ebből a könyvből tanultak szakácsaink, meg kell említeni. (Szűzpecsenyés, füstölt szalonnás, fokhagymás, főtt burgonyás változat.)
5. Papp Endre állítása szerint, a receptet, Ő alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 -én. Azért adta a Brassói nevet, mert még erősen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.)
6. Az óbudai változat szerint, a receptet, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. (Majoránnás, hagymás sertéshúsból, tarhonya garnírunggal).

Most következzék a 7., változat, ami nagyon hosszú kísérleti munka gyümölcse. Előnye, hogy nincs maradék, hátránya, hogy macerásabb, mint a sima.

A koncepció lényege, hogy analízis után szedjük szét az ízeket, s ne is rakjuk össze teljesen, hanem hagyjuk külön, elég az, ha  a tányéron vagy a szánkban áll össze.

BRASSÓI APRÓPECSENYE, 2. fokozatú, kissé fúziós verzió

--------------------------------------------------------------

Hozzávalók 4 személyre:

-- 60 dkg szaftos lapocka
-- 70 dkg sárga közepes méretű krumpli kockázva
-- 15 dkg kolozsvári szalonna
-- 1-2 sárga tvpaprika ill. piros pritamin paprika
-- egy marék zöldborsó (fagyasztott is jó, ha más nincs)
-- 1 hegyes erős paprika
-- 10 gerezd fokhagyma (ha kínai, akkor több)
-- 1 nagy fej vöröshagyma
-- egy csokor snidling
-- 1 kemény paradicsom
-- só, bors, majoránna, pirospaprika
-- 1/2 liter alaplé vagy húsleves

Előkészítés:

1. Húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk és bepácoljuk fokhagymás (5 gerezd ide jön, szétnyomva, reszelve), frissen darált borsos olajba
2. Szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk
3. Paprikákat kockázzuk
4. Hegyes erőst vékony körszeletekre vágjuk
5. Hagymákat felvágjuk, ill. lereszeljük (fokhagymát)

Két serpenyőt s egy tepsit előkészítünk, a sütőt izzítjuk 170 fokra....

Főzés menete:

1. A húst a min. 2 órás pác után sózzuk és forró serpenyőbe dobjuk és pirítani kezdjük, csak kis majoránna jön hozzá...
2. Amint szürke, majd itt-ott pirult lesz, öntünk alá húslevest egy kicsit s pároljuk tovább...
3. A burgonyát feltesszük főni, de csak kb. 6-7 percre.
4. Majd olajozott tepsibe borítjuk, s durva só, őrölt kömény, s közepesen csípős paprika keverékével fűszerezzük, s jól beleforgatjuk az olajba.
5. A sütőbe toljuk 15 percre.
6. A húst néhányszor zsírjára sütjük, majd felöntjük, puha legyen.
7. Közben a másik serpenyőben megpirítjuk a szalonnát, hozzá tesszük a hagyma-karikákat, majd a maradék fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. (ha a szalonna elég sós, akkor só nem kell!) Majd felöntjük egy kis levessel és pároljuk. Kis idő múlva hozzá jön a kockázott paprika és a zöldborsó, amivel éppen puhára főzzük.
8. Amikor a krumpli majdnem jó, grillre, légkeverőre kapcsolunk s kicsit pirítjuk, majd a két serpenyőből összegyűjtünk egy decinyi levet, s azzal meglocsolva kivesszük s piros paprikával színesítjük. (Kevéssel!)

Tálalás:

1. A tepsis krumplit elrendezzük a tányéron, majd elterítjük rajta a hagymás-paprikakockás-szalonnás-zöldborsós ragut.
2. Az apró pecsenyét erre halmozzuk fel.
3. A tetejét megszórjuk snidlinggel és pár vékony paradicsommal
díszítjük és pár karika kis hegyes csípőssel.

Hozzá kovászos uborka illik legjobban, vagy vegyes vágott falusias csalamádé, esetleg lilalhagymás-paradicsom-saláta, s inni pedig szép mélyvörös óbor, valami 2-3 éves merlot-cabernet cuvée pl. Mi Tiffán "Régimódi küvével" oltottuk a szomjunkat...

Azt hiszem ez egy kalóriabomba, de oltári jó tud lenni sajnos, s még hozzá a rétegezés miatt gusztusos is. Nem szabad a krumplinak elázni, akkor jó, ha a krumpli ropogós kívül, önállóan fűszeres, de nem brassói ízű, a ragu rajta üde, zöld, roppanós s fűszeres, a hús pedig valódi fokhagymás aprópecsenye, ami kívül sült, belül a párolás miatt omlós. A snidling és kishegyes még ezt kombinálja tovább. S az
egésznek egyben van BRASSÓI ÍZE.

Jó étvágyat, ne mulasszátok el megkóstolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése