Kürtőskalács sütőben sütve
Forrás: Limara péksége...Köszönjük Limara
Amióta feltettem a Kenyértölcsér
receptjét azóta szinte nem telik el nap, hogy az ott emlegetett
kürtőskalács receptjét ne kérné tőlem valaki. Mármint a sütőben sütött
változatét, a faszénparázson készültről.
Sok
helyen láttam már sütőben sütött kürtőskalácsot, kóstoltam is ilyet.
Nagyon szépek, de nekem a legtöbbről pont az hiányzott, amitől
kürtőskalács a kürtőskalács. Arra a finom roppanós karamell rétegre
gondolok, ami körbeöleli a lágy kalácstésztát. Azt pedig szerintem
egyszerű, meleg sütőben nem lehet elérni, ahhoz igen magas hőmérséklet,
grill kell. A tészta bármilyen kalácstészta lehet, ami a kedvenc. Én egy
egészen egyszerűt készítettem hozzá:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 3 ek. cukor
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
Kenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát. A vaj kivételével
az összes hozzávalót az üstbe mértem, elindítottam a dagasztás
programot. Kb. 10 perc után adtam hozzá az olvasztott vajat. Megvártam
míg alaposan beledolgozza, majd kikapcsoltam a gépet és 30 percig
hagytam pihenni a tésztát.
Ezalatt előkészítettem a
"sütőformákat" . A papírtörlő gurigákat már jó ideje gyűjtögetem erre a
célra, az ötlet ha jól emlékszem Terikétől
származik.Becsomagoltam őket alufóliával, 6 db kellett ennyi tésztához.
Megolvasztottam 5 dkg vajat és egy ecsettel bekentem a fóliázott
hengereket.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre
borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle.
Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam.
Feltekertem őket a hengerekre, úgy, hogy egy kis rés maradjon közöttük.
Ezután a munkalapon néhányszor végig gurítottam őket, így eltűntek a rések.
Egy
tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott
vajjal lekentem a tésztákatt és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral
bélelt tepsire tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely
közöttük.
A
sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a
tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint
és megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött.
Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor. Amikor kivettem a
sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána
könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit
olvadt, ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, akár ízesítettben is
(dió, fahéj, vanília), de én nem szeretem rajta azt a plusz réteget
ezért el is hagytam.
Könnyű,
puha tészta, ropogós karamell réteg, szinte tökéletes lett. A bódékban
árusított kürtőskaláccsal simán felveszi a versenyt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése