ezt a hagyományos magyar ételt, két mosás közötti időben kreáltam
meg az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy,volt egy jó adag kolompér itthon,és már nagyon felcsirázott,de nem akartam a semmibe dobni,na így született meg a mai nap harmadik fogása
Paprikás krumpli hozzávalói:
2 kg burgonya
4 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
só
őrölt édes paprika
hideg víz
Mély keverőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe nyomott mélyedésbe beleütjük a tojásokat, sózzuk és eldolgozzuk, majd időnként kevés vizet hozzáadva, néhányszor megkeverve, kissé folyós nokedlitésztává keverjük. Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta. Nagyobb fazékban vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik). Nokedliszaggató eszköz használatával kiszaggatható a tészta - ekkor apróbb nokedliket kapunk.Mert van egy másik formája is a kiszaggatásnak, de azt csak nagyon gyakorlott konyha tündéreknek ajánlanám: vizezett vágódeszkára teszünk egy adag nokedli tésztát,majd egy kés segítségével,nagyon gyors mozdulatokkal kis nokedliket szaggatunk a forrásba lévő vízbe,de ugyan ezzel az eljárással készítjük a galuskát is,csak azok nagyobbacskák.Bár az igazi galuskát azt kanalak segítségével szaggatjuk ki.
A kifőzés közben a nokedlit kevergetni kell a forró vízben, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze illetve nehogy a főzőedény aljára ragadjanak. Amikor a zubogó forróvíz tetejére feljönnek az apró nokedlik, az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt. 1-2 perc főzés után szűrőkanállal kihalásszuk majd lecsurgatjuk. Elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. Forró tálban tálaljuk.
A nokedli Magyarországon kedvelt körete a pörköltféléknek, a paprikásoknak, illetve a tokányféléknek. A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve teljesen megegyezik, az apró különbség a méretükben van. A galuskát nagyobb mérete miatt késsel szaggatják vízbe, a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen nokedliszaggatóval készítik.
meg az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy,volt egy jó adag kolompér itthon,és már nagyon felcsirázott,de nem akartam a semmibe dobni,na így született meg a mai nap harmadik fogása
Paprikás krumpli hozzávalói:
2 kg burgonya
4 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
só
őrölt édes paprika
hideg víz
- A paprikás krumpli elkészítése
- A hagymákat megtisztítom,majd felkockázom
- Burgonyákat megtisztítom,kockákra vágom
- Szalonnát csíkokra,majd kockákra vágom
- A szalonnát egy edénybe teszem,zsírjára pirítom,jöhet a hagyma bele,így dinsztelem tovább a dolgokat,ha üveges a hagyma akkor teszem a pirospaprikát bele.
- Kis ideig így kevergetem,miközben a lángról lehúzom az edényt,nehogy megégjen a paprika.
- Amit ez meg van,mehet bele a burgonya,vissza a tűzre,kissé össze keverem,sózom,majd felöntöm hideg vízzel,de csak annyival amennyi éppen ellepi a burgonyát.le fedem,és közepes lángon főzöm,addig amíg a burgonya kockák meg nem puhulnak,de még nem főttek meg teljesen,ez az idő kb.1/2 óra összesen,de burgonya fajtája válogatja.
- A paprikás krumpli elkészülte előtt szaggatom bele a nokedlit:)))))
Klasszikus nokedli,nyugli,nokkeli,nokkedli,nyukli,haluska,knedla,troffi, galuska köret
- Hozzávalók
- 1-3 tojás azért e eltérés,mert nem mindenki használ 3 tojást
- kevés só
- hideg víz amennyit a liszt felvesz,nagyon figyelni a mennyiségre,nehogy túl sok legyen a víz,mert akkor több liszt kell hozzá,és persze só is
- 60 dkg liszt.
Mély keverőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe nyomott mélyedésbe beleütjük a tojásokat, sózzuk és eldolgozzuk, majd időnként kevés vizet hozzáadva, néhányszor megkeverve, kissé folyós nokedlitésztává keverjük. Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta. Nagyobb fazékban vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik). Nokedliszaggató eszköz használatával kiszaggatható a tészta - ekkor apróbb nokedliket kapunk.Mert van egy másik formája is a kiszaggatásnak, de azt csak nagyon gyakorlott konyha tündéreknek ajánlanám: vizezett vágódeszkára teszünk egy adag nokedli tésztát,majd egy kés segítségével,nagyon gyors mozdulatokkal kis nokedliket szaggatunk a forrásba lévő vízbe,de ugyan ezzel az eljárással készítjük a galuskát is,csak azok nagyobbacskák.Bár az igazi galuskát azt kanalak segítségével szaggatjuk ki.
A kifőzés közben a nokedlit kevergetni kell a forró vízben, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze illetve nehogy a főzőedény aljára ragadjanak. Amikor a zubogó forróvíz tetejére feljönnek az apró nokedlik, az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt. 1-2 perc főzés után szűrőkanállal kihalásszuk majd lecsurgatjuk. Elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. Forró tálban tálaljuk.
A nokedli Magyarországon kedvelt körete a pörköltféléknek, a paprikásoknak, illetve a tokányféléknek. A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve teljesen megegyezik, az apró különbség a méretükben van. A galuskát nagyobb mérete miatt késsel szaggatják vízbe, a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen nokedliszaggatóval készítik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése