na pont ez kell nekem,és nektek is, ez egy nagyon finom édesség,csak javosolni tudom mindenkinek,persze a világháló telis tele van,ön magukat jobbnál jobbnak nevező receptekkel,de ezt mindenki önmaga dönti el hogy melyik a szimpatikusabb vagy esetleg a jobb................
A sütike kinyomásához,legyen kéznél egy habzsák,ha nincsen akkor valami hasonló nyomó szerkezetet szerezzetek be,vagy a neten nézzetek szét,hogy hogyan lehet nyomózsákot készíteni önállóan
Hozzávalók a tésztához
1dl.olaj
1 teáskanál cukor
10 dkg liszt
3 db tojás
az alapkaramellhez
12 dkg cukor
1 dl tejszín melegen
1 evőkanál keményítő ( 1 dkg )
a krémhez
4 dl hideg tejszín
1 csomag habfixáló
a csokoládészószhoz
10 dkg cukor
10 dkg csokoládé ( étcsokoládé, mennél nagyobb kakaó tartalma legyen )
1.5 dl víz
1 evőkanál margarin
Elkészítés
A SÜTŐT BEKAPCSOLNI ,ÉS ELŐMELEGÍTENI 200 C FOKRA
A tészta jön először, az olajat,ugyan annyi vizet mint az olaj,a cukrot,és egy csipetsót,egy edénybe teszem,és felforralom,ezt követően folyamatos kevergetés mellett hozzá adom a lisztet,addig kevergetem folyamatosan míg a massza el nem válik az edény falától.
A tűzről levéve hagyom kihűlni,majd egyenként belekeverem a tojásokat,teljesen homogén állapotáig kevergetem a masszát,majd a nyomózsákba töltöm,és egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre diónyi kis halmokat nyomok ki a zsákból,természetesen egyenlő távolságra egymástól,mert hiszen a sütés közben, hő hatására megnőnek.Sütést megelőzően hideg vízzel permetezem le a kis halmokat,no most jöhet a sütés.............aranybarnára sütöm az előmelegített sütőben a történetet,NEM NYITOGATJUK A SÜTŐ AJTÓT MERT ÖSSZE ESHETNEK A KIS HALMOK,VÁRUNK TÜRELEMMEL UGYE??!!!!
Jöhet a cukor karamellizálás csodás művelete,egy lábasba cukrot teszek,és elkezdem olvasztani /karamellizálni/ amikor a cukor szét olvad,és elkezd barnulni, na ekkor 1 dl vizet hozzáadva sziruppá főzöm
e közben egy másik tálban a keményítőt elkeverem a tejszínnel,ésezzel sűritem be a cukor szirupot,félre húzom hagyom kihűlni a a csoda egyik alkotó elemét.
No jöhet a többi.
A hideg tejszínt a habfixálóval,és persze egy habverővel kemény habbá verem,majd ebbe keverem nagyon óvatosan a közben meghűlt karamellás alapot.
A csokoládészószhoz 1.5 dl vizet a cukorral,és a margarinnal felforralom,majd a csokoládét apróra vágom,és folyamatos keverés mellett hozzá adom,simára kikeverem.
Az időközben elkészült és meghűlt fánkok felső negyedét /kalapját/ levágom,a habzsákot megtöltöm a karamellás masszával,mindegyik fánknak a belsejébe nyomok egy adagot,majd a kalapokat vissza helyezem a fánkokra,és nyakon öntöm a csokiszósszal.....ha minden jól sikerült akkor mire elkészültök vele már menet közben el is fog fogyni mert a zsiványok befalják:)))))
Sok sikert kívánok
profiterol:
a neve Francia eredetű,a 19 században hódította meg Itáliát.... a klasszikus változat tésztája nem kelesztett fánk tészta,hanem égetett tészta,amelyből képviselőfánkot sütnek..ezekbe tejszínhabot töltenek,a fánkocskákat pedig leöntik csokoládémártással....fehér csokis változat is létezi,illetve sósan,krémsajttal töltve is készítik
A sütike kinyomásához,legyen kéznél egy habzsák,ha nincsen akkor valami hasonló nyomó szerkezetet szerezzetek be,vagy a neten nézzetek szét,hogy hogyan lehet nyomózsákot készíteni önállóan
Hozzávalók a tésztához
1dl.olaj
1 teáskanál cukor
10 dkg liszt
3 db tojás
az alapkaramellhez
12 dkg cukor
1 dl tejszín melegen
1 evőkanál keményítő ( 1 dkg )
a krémhez
4 dl hideg tejszín
1 csomag habfixáló
a csokoládészószhoz
10 dkg cukor
10 dkg csokoládé ( étcsokoládé, mennél nagyobb kakaó tartalma legyen )
1.5 dl víz
1 evőkanál margarin
Elkészítés
A SÜTŐT BEKAPCSOLNI ,ÉS ELŐMELEGÍTENI 200 C FOKRA
A tészta jön először, az olajat,ugyan annyi vizet mint az olaj,a cukrot,és egy csipetsót,egy edénybe teszem,és felforralom,ezt követően folyamatos kevergetés mellett hozzá adom a lisztet,addig kevergetem folyamatosan míg a massza el nem válik az edény falától.
A tűzről levéve hagyom kihűlni,majd egyenként belekeverem a tojásokat,teljesen homogén állapotáig kevergetem a masszát,majd a nyomózsákba töltöm,és egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre diónyi kis halmokat nyomok ki a zsákból,természetesen egyenlő távolságra egymástól,mert hiszen a sütés közben, hő hatására megnőnek.Sütést megelőzően hideg vízzel permetezem le a kis halmokat,no most jöhet a sütés.............aranybarnára sütöm az előmelegített sütőben a történetet,NEM NYITOGATJUK A SÜTŐ AJTÓT MERT ÖSSZE ESHETNEK A KIS HALMOK,VÁRUNK TÜRELEMMEL UGYE??!!!!
Jöhet a cukor karamellizálás csodás művelete,egy lábasba cukrot teszek,és elkezdem olvasztani /karamellizálni/ amikor a cukor szét olvad,és elkezd barnulni, na ekkor 1 dl vizet hozzáadva sziruppá főzöm
e közben egy másik tálban a keményítőt elkeverem a tejszínnel,ésezzel sűritem be a cukor szirupot,félre húzom hagyom kihűlni a a csoda egyik alkotó elemét.
No jöhet a többi.
A hideg tejszínt a habfixálóval,és persze egy habverővel kemény habbá verem,majd ebbe keverem nagyon óvatosan a közben meghűlt karamellás alapot.
A csokoládészószhoz 1.5 dl vizet a cukorral,és a margarinnal felforralom,majd a csokoládét apróra vágom,és folyamatos keverés mellett hozzá adom,simára kikeverem.
Az időközben elkészült és meghűlt fánkok felső negyedét /kalapját/ levágom,a habzsákot megtöltöm a karamellás masszával,mindegyik fánknak a belsejébe nyomok egy adagot,majd a kalapokat vissza helyezem a fánkokra,és nyakon öntöm a csokiszósszal.....ha minden jól sikerült akkor mire elkészültök vele már menet közben el is fog fogyni mert a zsiványok befalják:)))))
Sok sikert kívánok
profiterol:
a neve Francia eredetű,a 19 században hódította meg Itáliát.... a klasszikus változat tésztája nem kelesztett fánk tészta,hanem égetett tészta,amelyből képviselőfánkot sütnek..ezekbe tejszínhabot töltenek,a fánkocskákat pedig leöntik csokoládémártással....fehér csokis változat is létezi,illetve sósan,krémsajttal töltve is készítik
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése