Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. december 8., vasárnap

Az isteni Zserbó....

http://nagyikonyhaja.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1178831
 LINK   Gerbeaud Emil receptje

Zserbó – Gerbeaud Emil eredeti receptje


Mert zserbó nélkül nincs karácsony!
Vegyük alapul anyáin,nagyanyáink receptjét.

2 leírást ,és egy linket,ajánlok a figyelmetekbe

A zserbót:
  • Széltől-szélig töltjük,
  • szorosan egymás mellett hagyjuk szeletelés után is, hogy ne száradjon ki
Hozzávalók: 5 laphoz
350g liszt
1 tojás
50g cukor
200g vaj
100ml tej
10g élesztő
csipet só
180g darált dió
60g cukor
350-400g lekvár,barack,málna,de lehet próbálkozni a szilvával is
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A cukrot össze keverem a darált dióval,ezt lehet úgy is,hogy nagyon apróra aprítjuk a diót,mert a darálás során,valójában túl apró lesz,inkább más zsemlemorzsa állagú.Na mindegy ki hogyan szereti.
A tejet kéz melegre melegítjük egy kiskanálnyi cukorral, és az élesztőt felfuttatjuk benne.
A vajat daraboljuk,szoba hőmérsékletűre olvasztjuk.
 A lisztet egy tálba öntjük és összekeverjük a cukorral, sóval, majd a közepébe egy lyukat készítünk .
 Ebbe rakjuk a vajat a tojást, és az élesztős tejet.
 Alaposan összedolgozzuk, meggyúrjuk a tésztát.
Amikor elkészül, én mindig lemérem, és elosztom annyival amennyi laposra szeretném készíteni,
A lapokat lisztezett deszkán kinyújtom, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 
Minden lapot megkenek a lekvárral, és megszórom a cukros dióval.
A legfelső lapot rárakom, és ha marad felesleg a széleken, azt egyenesre vágom. Villával megszurkálom, és mehet az előmelegített sütőbe 180C-ra kb. egy órára.
Ha elkészült, kiemelem a tepsiből, és hagyom alaposan kihűlni. Ekkor jöhet a csokimáz a tetejére
3 púúúpos evőkanálnyi kakaót (holland soha más)
3 normál evőkanálnyi cukorral és annyi kevés vízzel elkeverem, amennyivel már oda merem rakni a tűzre, hogy ne égjen nem ami még száraz benne, de kezdjen olvadni a nedves rész.Ez kb 2-3 ek vizet jelent. Amikor szép sima, és elolvadt benne minden, egy kanálnyi vajat teszek bele, és addig keverem, de már nem a tűzön, amíg elolvad. Még melegen ráöntöm a zserbó tetejére, és késsel elkenem., de magától is terül , alig kell rajta igazítani. A máz szép, és fényes lesz, viszont kissé puha, különösen melegben. Viszont ezzel a legfinomabb.






Hozzávalók:A tésztához35 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb)
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 tojás plusz egy tojássárgája a tészta bekenéséhez
1 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor az élesztőhöz

A töltelékhez30 dkg porcukorral elkevert darált dió
40 dkg sárgabaracklekvár (lehetőleg házi baracklekvárt használjunk)
10 dkg étcsokoládé


Elkészítés:Az összemorzsolt élesztőt a langyos tejben a mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet és a puha, szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a megkelt élesztőt, a porcukrot, majd összegyúrjuk. Ehhez a művelethez használjuk bátran a robotgépet. A tészta akkor jó, ha már elválik a táltól. Az elkészült tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy-egy darabot 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Az első, vékonyra nyújtott lapot betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és rákenjük a baracklekvár felét, erre rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, erre megint lekvár majd darált dió jön, végül a harmadik lappal befedjük. A tetejét a villával felvert tojássárgájával vékonyan bekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk.
 Egy órán át pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét (egy pici vajat is tehetünk a csokihoz), és vékonyan elkenjük a tészta tetején. Kis téglalapokra szeleteljük, de csak akkor, ha a tészta már teljesen kihűlt, egyébként könnyen darabokra törik. Frissen is nagyon finom, de egy-két nap után az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése