Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. december 5., csütörtök

BEIGLI- - - - - diós,és mákos

Minden évben készül, nem és nem unjuk meg. :) Mindig variálunk valamit, hol tejben felfőzzük a tölteléket, hol aszalt gyümölcsökkel gazdagítjuk, néha almát reszelünk rá, máskor marcipánnal sütjük. De ez az alap, a hagyományosan sütött 6 rudas, mindenki által úgy ismert, hogy "nagy mutter bejglije" :)

A tésztát előző nap készítjük, fóliába csomagolva pihen egy teljes napot hűtőben, másnap keverjük be a töltelékeket, és ha már kihűltek, akkor tekerjük az időközben hűtőből kivett, szoba-hőmérsékletű tésztába.

Minden évben készül, nem és nem unjuk meg. :) Mindig variálunk valamit, hol tejben felfőzzük a tölteléket, hol aszalt gyümölcsökkel gazdagítjuk, néha almát reszelünk rá, máskor marcipánnal sütjük. De ez az alap, a hagyományosan sütött 6 rudas, mindenki által úgy ismert, hogy "nagy mutter bejglije" :)

A tésztát előző nap készítjük, fóliába csomagolva pihen egy teljes napot hűtőben, másnap keverjük be a töltelékeket, és ha már kihűltek, akkor tekerjük az időközben hűtőből kivett, szoba-hőmérsékletű tésztába.
Figyeljünk rá, hogy a tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen. A töltelék sem szabad, hogy morzsás-száraz legyen, sem túl folyékony, inkább szépen kenhető, de masszív. A cukortartalma sem lehet túlzott, a sütés közben olvadó cukor szintén tönkreteheti a munkánkat. A tészta és a töltelék súlya közel azonos méretű, így arányos, szép tekerés hozható létre, nem folyik ki, nem repeszt (annyira).
Tészta
1 kg liszt
30 dkg vaj
15 dkg zsír
nagy csipet só
10 dkg cukor
2 tojás
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, egy kis tálkában elkeverjük az összes többi hozzávalót (az élesztőt nem futtatjuk fel), majd gyors kézzel, először lazán, majd erősebb gyúrással összeállítjuk a tésztát. Nem baj, ha picit márványos, inkább az legyen, minthogy elgyötörjük. Pihentetés közben a tészta ahogy összeérik, kissé puhul, selymesebbé válik. Minimum fél napot hagyjunk neki hideg helyen.
Töltelék (fajtánként 3-3 rúdra elegendő)
40 dkg darált dió vagy mák
2,5 dl tejben melegítéssel feloldott 30 dkg cukor
1 citrom reszelt héja, és pár csepp leve
A tejet a cukorral feltesszük melegedni, de nem forraljuk, csak amíg jó meleg lesz és a cukor felolvad. Közben a tálba halmozott darálékot elkeverjük a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Kevergetve ráöntjük a forró folyadékot, de ne egyszerre mindet, nehogy túl folyékony legyen. Míg a keverék hűl, megszívja magát, kissé megduzzad, így lehet, hogy a visszamaradt édes tejjel kell még picit hígítani. Ha mind felvette és kihűlés után még mindig száraz, tejjel lágyíthatjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A pihent cipót 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kb. A4-es lap nagyságúra (20*30 cm) nyújtjuk, a (mondjuk diós) töltelék harmadát ráhalmozzuk, kanál hátával elsimogatjuk úgy, hogy a tészta szélei 1-1 centiméterre kilátszódjanak. Most a két rövidebbik oldalán visszahajtjuk, és lenyomjuk. Az egyik hosszanti oldalát elkezdjük felfelé tekerni, a másik szélét vizes ujjakkal kicsit benedvesítjük, ráforgatjuk a rudat, picit meghempergetjük, hogy egyenletes alakú legyen, majd zárással lefelé olajozott lemezre tesszük. Így tekerjük fel mind a hat rudat. Nekem ez két tepsi. Mikor az egyik hármassal kész vagyunk, válasszunk szét 3 tojást, és most a sárgájával hosszanti irányban kenjük le a rudakat. Az oldalukat is. (hagyjuk meg kb. a felét a másik 3 rúdra.) 
Kint hagyjuk szobahőmérsékleten, nem kell hűtőbe tenni. Addig várunk, amíg a sárgája teljesen megszárad, és elkezd picit repedni. Ekkor kell a fehérje, egy másik ecsettel keresztben kenjük most. A múltkori repedés miatt most hurkapálcával szurkáltam meg kenés után, és mehet az előmelegített 170°C-os sütőbe. A fejlődő túl sok gőz sem tesz jót a süteménynek, így újabban elejétől fakanállal pár centire kitámasztott sütőajtóval sütöm. Sokkal kevésbé reped, bár így is adódik baleset. :) Semmi gond, a kicseppent pirult dió a kedvencem. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése