Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. december 9., hétfő

Langalló---a Magyar pizza

Nagyanyám elmondása szerint, mikor kenyeret sütöttek, a dagasztóteknőben maradt tésztamaradványt kikaparták, és a kemence lapjára, vagy a hamu közé dobták, s úgy sütötték meg. A tetejére tejfölt, szalonnát, hagymát, pecsenye-, vagy libazsírt tettek. Így alakult ki az a magyar gasztronómiai különlegesség, melyet egy az egyben magyar pizzának hívhatunk.
Manapság természetesen sok fajta langallót árulnak már: van sajtos, kolbászos, valamint vegetáriánus is, melyen olaj és párolt zöldség van, de ízlésünk szerint bármit tehetünk rá.
A címben szereplő három név ugyanazt a lepénykenyeret jelenti. Emellett hallottam már a vakarék, bodag, bukti neveket is. A „töki pompos” Tök falvi szakított tésztát jelent. A langalló névváltozat a Dunántúlról származik, bár a Tiszántúlon is így hívják.
Erdélyben – természetesen – kapros ordával megkenve sütik. Nagyjából az utóbbi 10 évben indult el újabb reneszánsza felé, történetesen kirakodó vásárokon, korzókon, várnapokon, fesztiválokon helyben, kemencében sütött ínyencségként. A hideg karácsonyi vásárok alkalmával nagyon jól eshet egy darab langalló. Ilyenkorra a magam részéről forralt bort ajánlok hozzá. ;)
Lássunk akkor most egy receptet! . Elkészítési ideje kb. másfél óra.

Langalló recept

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
3 db krumpli
3 dkg friss élesztő
4 dl langyos víz
1 kk. cukor
 
Hozzávalók a feltéthez:
2 dl tejföl
1-2 fej lilahagyma
20 dkg reszelt sajt
20-30 dkg füstölt szalonna (császár is lehet)
pirospaprika, bors, stb.
 
Elkészítés:
A meghámozott, felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük. Közben az élesztőt a cukorral vízben feloldjuk. A főtt krumpliról leöntjük a vizet, összetörjük. Az élesztős vízhez hozzáadjuk a lisztet, sózzuk. A tésztát összedolgozzuk, langyos helyen nagyjából másfélszeresre kelesztjük (kb. 1 óra). Ha megkelt, kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, s előmelegített 200 fokon olajozott tepsiben szilárd tetejűre sütjük (5 perc nagyjából). Ha kész, kivesszük, megkenjük tejföllel, s rátesszük a felkarikázott hagymát, a felkockázott szalonnát ráhelyezzük. A tetejére sajtot reszelünk, vagy kockázunk, ezután fűszerezzük. Végül nagyjából. 15 percre visszatesszük a sütőbe – amíg a sajt meg nem olvad. Ha kivettük, pár percig hűlni hagyjuk, majd kb. tenyérnyi négyzetekre vágva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése