Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. február 5., kedd

Fánk...........csak így egyszerűen

Februárban,miről is szólhatna a dolog itt a kis hazánkban,most mindenki a fánkot favorizálja,hiszen ez a vidámság,és jó kedv hónapja,meg amúgy is itt a farsang ebben a hónapban.Na ná, hogy mindenki fánkól:))))

Néhány tipp, fortély és jó tanács, melyeket egy jó kelt tészta készítésekor mindenképpen szem előtt kell tartania.

Az élesztőt még jobban munkára foghatjuk ha a habosodás megkezdődése után egy kevés lisztet szórunk a már félig felfutott élesztőhöz. Ilyenkor az ujjunkkal keverje még szét az esetlegesen egybemaradt nagyobb élesztődarabkákat.

A felfutott élesztőt soha ne öntsünk hideg liszthez. A liszt legalább szoba hőmérsékletű legyen és lehetőleg az összes egyéb alapanyag is amit a kelt tésztához a recept előír. A lisztet elő is melegíthetjük egy 50 - 60 fokos sütőben, vagy a mikróban, így a kelesztés ideje jóval lerövidül.

Néhány kivételtől eltekintve az élesztőt tejben kell felfuttatnia. A lehető legnyersebb tej adja a legjobb eredményt. Felforralt vagy tartósított tejek használata esetén előfordulhat, hogy nem a legjobb eredményt érjük el. A vízzel is általában kevésbé fut fel mint a tejben felfuttatáskor.

Amennyiben 20 - 25 perc alatt sem tudjuk munkára ösztökélni az élesztőt ne is próbálkozzunk tovább. Nincs értelme, de egyszerűen néha megesik. Erre az esetre mindig tartsunk otthon szárított élesztőt és ha ló nincs szamár is jó alapon használjuk előírás szerint.

A szárított élesztőt nem kell felfuttatnunk. Egyenesen keverjük bele a lisztbe és majd a hozzáadott folyadék fogja beindítani ugyanúgy mint a sütőport.

A kelt tészták nem szeretik sem a hideget, sem a huzatot, ezért is kell mindig letakarni az éppen kelő tésztát.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy elégségesen kel e a letakart tésztánk? Egy vékony késsel vagy akár a körmünkkel is ejtsünk a tésztán egy kicsinyke bevágást. Kis idő múlva ha a tészta valóban dolgozik a karcolásnak el kell tűnnie, felemészti a dagadó tészta.

Kilisztezett edényben könnyebben dagad a tészta mivel nem tapad az oldalához, nincs ami  visszatartsa. A lassan kelő tésztán segíthetünk ha újra átgyúrjuk, így friss levegő keveredik a tészta közé, ami jót tesz az élesztőgombáknak.

Az újra átdolgozott de már egyszer megkelt tésztát (fonás, töltés, darabolás,stb.) letakarva újra kelesztenie kell.



Hozzávalók: 20 - 25 g  friss élesztő ( egy kis csomag (50g) fele, 5g cukor, 1 dl  36°C fokos tej vagy víz.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz.

1* A folyadék hőmérséklete roppant fontos az élesztő felfuttatásánál. Legideálisabb az éppen 36°C fokos folyadék, amely lehet egyszerű tiszta csapvíz vagy tej. Az élesztőgombák aktiválásához folyadékra és cukorra van szükség.

Szórja bele a 36°C fokos tejbe vagy vízbe az  5 gramm cukrot. A legmegfelelőbb ha kevergetve el is olvasztja a cukorkristályokat. Látható a tejben és a vízben felfuttatás képei is.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz.
2* Az adott recepttől függően válasszon le az élesztőből annyit, amennyit a receptleírás meghatároz. Általában 20 - 25 gramm vagy 50 gramm ami egy egész,  úgynevezett háztartási kiszerelésű csomagocskát jelent. Pékségek, pizzériák, nagyüzemi sütödék részére 1 kilós kiszerelést is gyártanak.

Az igazi, jó élesztő könnyen törik és könnyen szétmorzsolható. A megfelelő mennyiséget egyszerűen morzsolja bele a cukrozott langyos vízbe vagy tejbe.

Felső sor a vízben az alsó a tejben felfuttatást mutatja be egy kis liszt hozzáadásával.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz.
Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Élesztő felfuttatása kelt tésztákhoz. Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

 Köszönjük a tippet,és a képeket,az egészség megoldások.hu üzemeltetőjének:
http://www.egeszsegesmegoldasok.hu/Eleszto_felfuttatasa.html

 Hozzávalók

1 kg. liszt / 0,5 rétes-005 búza liszt/
0.5 dl tej /teljesen jó az 1.5 % is
5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
3 db. tojás
10 dkg cukor
0.5 dl rum
csipet só
olaj a sütéshez
porcukor a fánk megszórásához


Elkészítés

az élesztőt kevés tejjel,és egy kevés cukorral felfuttatom
A lisztet egy nagy tálba teszem csipet sóval meghintve,beleütöm egyenként a tojásokat.Hozzá adom a rumot,a felfuttatott élesztőt,az olvasztott vajat,és a meleg tejet.
Fakanállal alaposan összedolgozom,mind addig csinálom amíg a tészta ki nem fényesedik,és hólyagos nem lesz.
Ekkor már elválik az edény falától,és le jön a fakanálról is.Kicsit lisztezem a tetejét,majd letakarom,és hagyom kelni a kétszeresére,kelést követően lisztezett gyúródeszkára kiborítom,és óvatosan kissé átgyúrom.Kézzel szét húzogatom,úgy másfél ujjnyi vastagságúra,és fánkszaggatóval,vagy egy szélesszájú üvegpohárral kiszaggatom,és félre teszem őket ,pihenni.Mire az olaj felforrósodik addigra a közben kiszaggatott fánkok ismét megkelnek.Zsupsz mehetnek a forróolajba lubickolni...hehehehe...de óvatosan nehogy megégessétek a kezeiteket a felfröccsenő forró olaj szörnyen tud ám fájni....kettő három percig fedő alatt sütöm,majd ezután ha már szép világospiros akkor gyors mozdulattal megforgatom őkelméket.Ettől lesz "szalagos" a fánk.Azt ugye mondanom sem kell,hogy csak is bő forró olajat használjatok,mert ha kevés az olaj akkor nem tudnak "úszni" a fánkok,a fánk sütéshez mindig bőséges olaj szügségeltetik.
Ki sült ......jöhet a porcukor,vagy a lekvárok garmadája...............


Jó étvágyat hozzá:))))

1 megjegyzés: